ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Διευκρινήσεις Χρήστου Λιονή απέναντι σε όσους παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Διευκρινήσεις Χρήστου Λιονή απέναντι σε όσους παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μεγάλη αναστάτωση φαίνεται πως προκάλεσαν στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας τα όσα ανέφερε ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής απαντώντας στο ερώτημα στο οποίο τον κάλεσε να απαντήσει το DailyPharmaNews κατά τη διάρκεια του Στρογγυλού τραπεζιού «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία και οι ρόλοι των Επαγγελματιών Υγείας» για το πώς είδε  την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) προς τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη (δες εδώμε την οποία αμφισβητεί τη διαδικασία πιστοποίησης ζητώντας την άμεση ανάκλησή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης..

Ο κ. Λιονής μέσα από το DailyPharmaNews θέλησε να προβεί σε ορισμένες σημαντικές διευκρινήσεις.

«Θα ήθελα να κάνω κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις γιατί έχω την εντύπωση ότι η ανάγνωση της δήλωσής μου έχει παρερμηνευθεί. Ουδέποτε αναφέρθηκα στη μεταφορά επαγγελματικών δικαιωμάτων από το ένα επάγγελμα στο άλλο. Ίσα – ίσα που στην ομιλία μου υπογράμμισα το ρόλο της ομάδας υγείας στη συνέργεια των επαγγελμάτων υγείας. Υπογράμμισα το σημαντικό ρόλο του γιατρού αλλά και τον συμπληρωματικό ρόλο του φαρμακοποιού που μπορεί να έχει δίπλα του. Με την αναφορά μου στα επαγγελματικά δικαιώματα εννοούσα ότι όπως προχωρά η επιστήμη τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να διευρύνονται και να αλλάζουν και να δίνεται ρόλος εκεί όπου πραγματικά μπορούν να προσφέρουν.

Επίσης έκανα ιδιαίτερη αναφορά στη συμβουλευτική αλλά και στην οποιαδήποτε παροχή καινούργιων υπηρεσιών του φαρμακοποιού ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της προσφοράς ή παροχής φαρμάκων χωρίς συνταγή ο κ. Λιονής ανέφερε ότι ήμουν από κείνους που έχουν δημοσιεύσει από πάρα πολλά χρόνια ότι τα φάρμακα θα πρέπει να δίνονται μόνο από τον φαρμακοποιό και μάλιστα μετά από συνταγή.

Τέλος ο κ. Λιονής απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχτηκε για το με ποιου το μέρος είναι και ποιανού το όφελος κοιτάζει, απαντά: «Νομίζω ότι το είπα και στο στρογγυλό αυτό τραπέζι και αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας δεν είναι το όφελος του φαρμακοποιού ή του γιατρού ή του άλλου επαγγελματία υγείας αλλά νομίζω ότι όλοι μας αυτό που έχουμε ως κύριο ρόλο είναι να υπερασπιζόμαστε το όφελος του ασθενούς που νομίζω ότι είναι και το κυρίαρχο».

Η απόφαση του κ. Λιονή να προβεί σε αυτές τις διευκρινήσεις έγινε με το σκεπτικό ότι «αυτές οι δηλώσεις μου βοηθούν ώστε ο λόγος μου όταν διαβάζεται να μην παρερμηνεύεται και να μην χρησιμοποιείται στρεβλά».