ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ψυχραιμία(!) με τις χειρουργικές μάσκες συνιστούν οι φαρμακοποιοί

Ψυχραιμία(!) με τις χειρουργικές μάσκες συνιστούν οι φαρμακοποιοί

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο ιός του πανικού έχει καταλάβει για μία ακόμη φορά τους Έλληνες πολίτες με αφορμή το θέμα το κορονοϊού, σε συνδυασμό με την έξαρση των κρουσμάτων εποχικής γρίπης. Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου  Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για τη μεγάλη ζήτηση χειρουργικών μασκών στα φαρμακεία.

Αυτός ο πανικός, όπως είπε, έχει δημιουργήσει πρόβλημα καθώς «έρχεται ο κόσμος και ζητάει 50 και 60 μάσκες» με αποτέλεσμα και τα αποθέματα των φαρμακείων αλλά και τα αποθέματα των προμηθευτών να μη φτάνουν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Τις μάσκες τις ζητούν για να προφυλαχτούν σε περίπτωση που κτυπήσει και τη χώρα μας το πρόβλημα με τον κορονοϊό. «Είναι θέμα παιδείας. Είναι θέμα κουλτούρας, τόνισε ο κ. Βαλτάς. Ο ΠΦΣ έχει δώσει οδηγίες στους φαρμακοποιούς να εξηγούν στον κόσμο ότι δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνει στα φαρμακεία για να προμηθεύεται δεκάδες μάσκες. «Να έρθει να πάρει 2-3 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στο φαρμακοποιό να δώσει και στον υπόλοιπο κόσμο».

Αυτός πάντως ο πανικός στον οποίο αναφέρεται ο κ. Βαλτάς έχει οδηγήσει σύμφωνα με την πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία  (ΠΟΕΔΗΝ) σε μαύρο εμπόριο χειρουργικών μασκών με «καπέλο» στις τιμές που φτάνει και το 300%.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πλευρά των φαρμακοποιών με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γιάννη Τσικανδηλάκη να αναφέρεται μιλώντας σε τοπικό μέσο σε φαινόμενα αισχροκέρδειας από τους επιτήδειους μέσω διαδικτύου.

Ο κ. Τσικανδηλάκης σύμφωνα με το neakriti.gr δήλωσε ότι ορισμένες εταιρείες που προμηθεύουν χειρουργικές μάσκες μέσω ιντερνέτ ζητούν 3,5 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για 5 μάσκες, όταν η κανονική τιμή πώλησης χειρουργικών μασκών αγγίζει το 1,5 ευρώ.

Το πρόβλημα χειροτερεύει και από το γεγονός ότι πολλοί ασιάτες τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας –κατά κύριο λόγο κινέζοι- πριν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όπου σαφώς τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα, αποφασίζουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες χειρουργικών μασκών για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις εκεί ελλείψεις.   

Σ’ ένα ιδιαίτερο περιστατικό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος, όταν δεκαπέντε Κινέζοι αποβιβάστηκαν από ένα βαν στο φαρμακείο του.

«Με το που μπήκαν οι Κινέζοι έφυγαν οι πελάτες. Πήραν ό,τι μάσκα βρήκαν και ό,τι απολυμαντικό για τα χέρια – δεν φαντάζομαι για να τα χρησιμοποιήσουν αλλά για να τα στείλουν στην πατρίδα τους». 

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις χειρουργικές μάσκες είπε πως «το οξύμωρο είναι ότι οι μάσκες αυτές έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, εμείς τις έχουμε παραγγείλει και αγοράσει από εκεί και τώρα λόγω της κατάστασης τις πουλάμε στους Κινέζους».

Πάντως σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη σωστή εφαρμογή και χρήση της χειρουργικής μάσκας, η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

  • σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης.