NEA

Κώδικας δεοντολογίας για οπτικούς-οπτομέτρες προωθείται από το υπουργείο Υγείας

Κώδικας δεοντολογίας για οπτικούς-οπτομέτρες προωθείται από το υπουργείο Υγείας

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Νέο κώδικα δεοντολογίας για την λειτουργία και διαφήμιση καταστημάτων με οπτικά και τη δραστηριότητα των οπτικών- οπτομετρών, προώθησε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και μάλιστα δημοσιεύτηκε ήδη το σχετικό ΦΕΚ.

Όπως αναφέρεται, ο οπτικός ή ο ιδιώτης που απασχολεί επιστημονικά υπεύθυνο οπτικό, υποχρεούται να αναρτά σε εμφανές σημείο του καταστήματος, τον τίτλο σπουδών και την βεβαίωση - άδεια άσκησης επαγγέλματος οπτικού- οπτομέτρη. Επίσης ο οπτικός δύναται να διατηρεί ένα ή και δύο καταστήματα, αρκεί να δηλώνει τις ώρες που παρευρίσκεται στο καθένα και να τηρεί το συγκεκριμένο ωράριο.

Δεν επιτρέπεται όμως σε οπτικούς, οι οποίοι έχουν πτυχίο γιατρού, φαρμακοποιού ή άλλου επαγγέλματος υγείας να διατηρούν ιατρεία, φαρμακεία και άλλα αντιστοίχως, εκτός αν παύσουν την άσκηση του επαγγέλματος του οπτικού.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της διαφήμισης, στον νέο κώδικα δεοντολογίας προβλέπεται ότι απαγορεύεται η δημόσια διαφήμιση οπτικού - οπτομέτρη, που μπορεί να παρασύρει το κοινό σε λάθος επιλογές ή οι υπερβολές στη δημοσιοποίηση πράξεων, που υπερβαίνουν την κοινή λογική.

Και τονίζεται:

«Απαγορεύεται η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο δημόσια διαφήμιση (ΜΜΕ, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τοιχοκόλληση, διανομή έντυπου υλικού) του οπτικού ή η δημόσια αναφορά του ονόματός του με σκοπό τη διαφήμιση είτε απ’ αυτόν είτε από τρίτο πρόσωπο καθ’ υπόδειξή του.

Απαγορεύεται η δημοσίευση ανακοινώσεων για διαφημιστικό σκοπό ή για επαγγελματική επικράτηση.

Δεν επιτρέπεται η διά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού για θέματα Υγείας. Ο περιορισμός αυτός ισχύει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποθέσεων οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον δικαστικών ή διοικητικών αρχών.

Οι οπτικοί μπορούν να διατηρούν ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο στην οποία αναφέρονται ιδίως τα οριζόμενα στον κώδικα δεοντολογίας».

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ με όλες τις διατάξεις.