NEA

Φαρμακοβιομηχανία: Επιτυχημένο το 2018, με σημαντικές προκλήσεις το 2019

Φαρμακοβιομηχανία: Επιτυχημένο το 2018, με σημαντικές προκλήσεις το 2019

Από τον Γιώργο Σακκά

 

Μεταξύ των πλέον δυναμικών κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας αναδείχθηκε το 2018 ο τομέας της παραγωγής φαρμάκου, σημειώνοντας τη χρονιά εκείνη άνοδο πωλήσεων και κερδών. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας New Times, η οποία βασίστηκε στα οικονομικά μεγέθη των ισολογισμών 2060 ελληνικών βιομηχανιών, ο ευρύτερος κλάδος φαρμάκων, καλλυντικών και απορρυπαντικών συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 κορυφαίων παραγωγικών κλάδων της χώρας, με τον υποκλάδο των φαρμάκων να δείχνει σημαντική ανάπτυξη.

Βέβαια, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, το 2019 που ακολούθησε ήταν ένα έτος γεμάτο προκλήσεις. Μπορεί η παραγωγή γενοσήμων να αυξήθηκε όπως και η εξαγωγική δραστηριότητα, όμως την ίδια στιγμή η ελληνική αγορά παρουσιάζει σημαντικές παθογένειες με τα clawback και rebate να υπονομεύουν δραματικά την αναπτυξιακή πορεία. 

Η έρευνα

Όπως επισημαίνει η New Times, oι 80 παραγωγικές επιχειρήσεις των τομέων φαρμάκων, καλλυντικών και απορρυπαντικών κατά το 2018 διαχειρίστηκαν το 5,1% του  συνολικού τζίρου των βιομηχανιών του δείγματος (2060 εταιρείες) ενώ απέσπασαν το 5,9%  των συνολικών κερδών που ισοδυναμεί με 140.7 εκατ. ευρώ. Από τις επιχειρήσεις του δείγματος, 30 βιομηχανίες εμφάνισαν κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ εκάστη. Τις πρώτες θέσεις στη λίστα των πλέον κερδοφόρων κατέλαβαν οι βιομηχανίες Pharmathen, DEMO, Boehringer Ingelheim Hellas, Specifar, Genepharm, Johnson & Johnson Hellas, ΚΟΠΕΡ, Elpen, Apivita, ΦΑΜΑΡ, Frezyderm, Colgate Palmolive, Γερολυμάτος, Σαράντης, Uni-pharma Κλέων Τσέτης, Henkel Hellas  και  Vianex.

Διαπιστώνει κανείς λοιπόν ότι πρωταγωνίστριες στο συγκεκριμένο κλάδο είναι οι φαρμακευτικές παραγωγικές εταιρείες της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, αυτές αποτέλεσαν το 65% του συγκεκριμένου τομέα από πλευράς αριθμού εταιρειών. Ο συνολικός τζίρος των βιομηχανιών αυτών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι βασικοί «παίκτες» που διαχειρίζονται πάνω από το 90% της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, διαμορφώθηκε στα 1,85 δισ. ευρώ έναντι 1,68 δισ. ευρώ το 2017 ήτοι αύξηση της τάξης του 10%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην άνοδο του μεριδίου των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, αλλά ακόμη περισσότερο στην αύξηση των εξαγωγών.

Την ίδια στιγμή τα συνολικά κέρδη αυξήθηκαν σημαντικά στα 103 εκατ. ευρώ από  78 εκατ. ευρώ το 2017. Διαπιστώνεται δηλαδή ότι παρουσίασαν μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε σχέση με το τζίρο η οποία έφτασε στο 32%.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι και το ισχυρό επενδυμένο κεφάλαιο. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία των ισολογισμών, τα συνολικά ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν το 2018 κατά 54 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα και από την αύξηση των κερδών, φτάνοντας  τα 705 εκατ. ευρώ.

Η καλή εικόνα του 2018 δεν γνωρίζει κανείς αν επαναλαμβάνεται το 2019. Από πλευράς τζίρου η αγορά θα εξακολουθήσει να σημειώνει άνοδο λόγω των εξαγωγών κυρίως. Όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν και αυξημένες υποχρεώσεις κυρίως απέναντι στο δημόσιο λόγω των υποχρεωτικών επιστροφών, που περιορίζουν δραματικά την κερδοφορία.