NEA

25ο Ετήσιο Σεμινάριο Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»

25ο Ετήσιο Σεμινάριο Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»

Στόχος του πολυθεματικού Σεμιναρίου, το οποίο απευθύνεται σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, τεχνολόγους, βιολόγους και γενικά σε όλους του Επαγγελματίες Υγείας, είναι να αποτυπώσει τις εντυπωσιακές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ιατρική, τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο αλλά και να αναδείξει

το πολύπλευρο έργο που επιτελείται στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός».

 Ειδικότερα, η Ένωση Επιστημονικού Προσωπικού του Γ.Ν.Α. «ο Ευαγγελισμός» (Ε.Ε.Π.Ν.Ε.), αρωγός του έργου όλων των Επιστημόνων Υγείας του Νοσοκομείου, συνεπής στην προσπάθειά της για τη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, διοργανώνει το 25ο Ετήσιο Σεμινάριο Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης, το οποίο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο «Δώμα» του Ευαγγελισμού από 17 έως 21 Φεβρουαρίου 2020.

Το Σεμινάριο του 2020 έχει πανηγυρικό χαρακτήρα αφού συμπληρώνονται τα 25 χρόνια της διοργάνωσης και τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Επιστημονικής Ένωσης.

Η θεματολογία του Σεμιναρίου –τις εργασίες του οποίου παρακολουθούν κάθε χρόνο περίπου 600-700 σύνεδροι– επικεντρώνεται στις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις σε όλα τα πεδία της Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα, στις νεότερες καρδιοχειρουργικές προσεγγίσεις, αλλά και σε θέματα που αφορούν όλες τις ειδικότητες.

 Με στόχο να αποτυπώσει τις εντυπωσιακές εξελίξεις των τελευταίων ετών, τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, όπως επίσης και θέματα καθημερινής κλινικής πρακτικής, η Επιστημονική Επιτροπή κατάρτισε ένα πρόγραμμα με επίκαιρη θεματολογία και εξειδικευμένη προσέγγιση, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα της Ιατρικής. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων, διατμηματικά, διεπιστημονικά και διανοσοκομειακά εκπαιδευτικά συμπόσια, επιστημονικές αντιπαραθέσεις και διαδραστικές συνεδρίες.

 • Η ανοσοθεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα έχει πρόσφατα λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση παιδιά και νεαρούς ενήλικες με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία και σε ασθενείς με Διάχυτο Λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα μετά από αποτυχία σε δύο προηγούμενες

γραμμές θεραπείας. Οι προκλήσεις στη χορήγησή τους είναι πολλές για τη χώρα μας. Ήδη η θεραπεία εφαρμόστηκε στον πρώτο ασθενή στη χώρα μας και μάλιστα στο Νοσοκομείο μας. Το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά σε δύο συνεδρίες στη διάρκεια του Σεμιναρίου από ειδικούς Αιματολόγους και γιατρούς της ΜΕΘ

 • Νεότερα δεδομένα ενισχύουν τη θέση της χειρουργικής έναντι της επεμβατικής αντιμετώπισης στη στεφανιαία νόσο του στελέχους. Οι νεότερης γενιάς χειρουργικές βαλβίδες παραμένουν η θεραπεία εκλογής στις δομικές παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς παρά τον ενθουσιασμό για τις διακαθετηριακές. Η τεχνολογία προσφέρει καινούργιες εμφυτεύσιμες συσκευές-μινιατούρες για την αντιμετώπιση της σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας. Η υβριδική θεραπεία των παθήσεων της αορτής και η χειρουργική θεραπεία των όγκων του νεφρού με επέκταση στις καρδιακές κοιλότητες, πραγματοποιούνται για την Ελλάδα, σχεδόν αποκλειστικά στο Νοσοκομείο μας, γεγονός που καθιστά τον Ευαγγελισμό Εκπαιδευτικό Κέντρο.

 

Θα συζητηθούν θέματα για τα οποία υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις αλλά και θέματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητα όπως:

 • Νέα φάρμακα στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση δύσκολων νοσημάτων
 • Νέες χειρουργικές προσεγγίσεις με ιδιαίτερη αναφορά στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και τη Ρομποτική
 • Νέες τεχνολογίες με ιδιαίτερη αναφορά στο NGS
 • Το φλέγον ζήτημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη
 • Ζητήματα σχετικά με τη μαζική εγκαυματική καταστροφή με την εμπειρία που αποκτήθηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι
 • Αντιμετώπιση επειγόντων χειρουργικών καταστάσεων
 • Αντιμετώπιση επειγόντων νευρολογικών και αγγειακών συμβαμάτων
 • Σπάνια νοσήματα όπως η συστηματική μαστοκυττάρωση
 • Η σωστή παραγγελία και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων
 • Ζητήματα σχετικά με τα προβλήματα του υγειονομικού προσωπικού από την άσκηση των καθηκόντων με έμφαση στην πρόληψη και την ασφάλεια
 • Η ενδημία της Παχυσαρκίας: Μείζων παράγων τοξικότητας και νοσηρότητας
 • Ημερήσια καταγραφή του ρυθμού της ορμονικής έκκρισης: Εργαλείο υψηλής τεχνολογίας.
 • Είναι γνωστό και δυστυχώς συνεχώς επιτείνεται το “brain drain”. Το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρία με θέμα: «Προκλήσεις για ειδικευόμενους και νέους ειδικούς».
 • Με ιδιαίτερη προσοχή έχουν προετοιμασθεί και οι «Αντιπαραθέσεις» σε φλέγοντα επίκαιρα θέματα, που υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, έτσι ώστε να ακουστούν διαφορετικές απόψεις, να υπάρξει σφαιρική ενημέρωση και εν τέλει σύγκλιση με στόχο την καλύτερη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών μας.

 

Για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιλαμβάνονται εργασίες, που έχουν εκπονηθεί στο Νοσοκομείο και αποτυπώνουν την εργασιακή εμπειρία και τα επιτεύγματα ιατρών όλων των ειδικοτήτων. Συνολικά υποβλήθηκαν 46 εργασίες. Οι 16 εργασίες θα παρουσιαστούν ως προφορικές ανακοινώσεις και οι 29 ως αναρτημένες. Στις εργασίες, που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα απονεμηθούν βραβεία στη διάρκεια της Τελετής Λήξης.

Η πρόσκληση στο 25ο Ετήσιο Σεμινάριο Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης απευθύνεται στους επαγγελματίες όλων των Δομών Υγείας και σε προπτυχιακούς-μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Για τα μέλη της Ένωσης Επιστημονικού Προσωπικού του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» (Ε.Ε.Π.Ν.Ε.), όπως και για τους φοιτητές είναι δωρεάν. Η εγγραφή ανέρχεται στα 5 ευρώ για Ειδικευμένους Ιατρούς, Νοσηλευτές Τεχνολόγους και λοιπό προσωπικό και στα 10 ευρώ για Ιατρούς, Βιολόγους, Χημικούς, Φυσικούς, Διατροφολόγους και Φυσικοθεραπευτές.

 

Το 25ο Ετήσιο Σεμινάριο Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και έχει μοριοδοτηθεί, με 30 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits), από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

 

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε εφαρμογή “Congress App”, την οποία θα μπορούν οι σύνεδροι να κατεβάσουν δωρεάν στη smart συσκευή τους, μέσω Google Play ή App Store και θα υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης και πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες διεξαγωγής του Σεμιναρίου καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα. (δείτε εδώ το πρόγραμμα)