ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Το θέμα της απόρριψης της προσφυγής των φαρμακοποιών για το ιδιοκτησιακό στις πραγματικές του διαστάσεις

Το θέμα της απόρριψης της προσφυγής των φαρμακοποιών για το ιδιοκτησιακό στις πραγματικές του διαστάσεις

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η επόμενη μέρα μετά τον θόρυβο που σήκωσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ιδιοκτησιακό των Φαρμακοποιών φαίνεται να είναι μέρα περισυλλογής, συζητήσεων και αναζήτησης τρόπων αποτελεσματικής αντίδρασης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή δίνοντας ένα στίγμα των πρώτων  αντιδράσεων από την πλευρά των φαρμακοποιών. 

Ο αρχικός θόρυβος που είναι απόλυτα δικαιολογημένος για εκείνους που δεν γνωρίζουν το πώς έχουν τα πράγματα -καθώς η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά απορρίπτει προσφυγές κατά μίας απόφασης που ισχύει ήδη από το 2016 – έχει να κάνει με τη λογική ότι νομιμοποιεί την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς και δίνει έτσι τη δυνατότητα και σε μη υγειονομικούς να μπουν και ουσιαστικά να ελέγξουν τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων που συχνότερα επισκέπτονται οι πολίτες.

Επειδή όμως όπως προαναφέρθηκε η απόρριψη της προσφυγής των φαρμακοποιών στην ουσία δεν αλλάζει την κατάσταση που υπάρχει ήδη ως πραγματικότητα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε σχετική του ανακοίνωση καταγράφει το γεγονός, επιχειρώντας να το θέσει στις πραγματικές του διαστάσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πώς επηρεάζει, -στην ουσία καθόλου- το σημερινό τοπίο στα φαρμακεία της χώρας, εκφράζοντας βεβαίως το σεβασμό αλλά και την πλήρη διαφωνία του στην απόφαση του ΣτΕ..

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ολομέλειας του  ΣτΕ απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακυρώσεως του Πανελληνίου Φαρμακευτικού  Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  κατά του Π.Δ 64/2018 , με το οποίο επιτρεπόταν η ίδρυση  φαρμακείων και από ιδιώτες,  επί κενών θέσεων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής  ενός αδειούχου  φαρμακοποιού  στην  εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου με ποσοστό τουλάχιστον  33%.

Σε κάθε  περίπτωση σεβόμαστε τις αποφάσεις  του ΣτΕ, οφείλουμε όμως να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας επ΄ αυτών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος ανέτρεξε στο παρελθόν και στη δική του παρέμβαση επί του θέματος, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2017, όταν ακόμη ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα όσα του είχε απαντήσει ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Αναφορών της Ε.Ε «πως σε καμία περίπτωση το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων δεν αποτελεί επιλογή της ΕΕ, αλλά προκύπτει από επιλογές της τότε Κυβέρνησης!».

Στην ανάρτηση του ο κ. Λουράντος αναφέρει τα εξής:

«Το ΣτΕ εξέδωσε τις υπ’ αρ. 201-207/2020 Αποφάσεις για το «ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ» των φαρμακείων και για τα «ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ» των φαρμακοποιών ως προς την λειτουργία φαρμακείων.

Έκρινε τα εξής:

  1. Ως προς το ιδιοκτησιακό:

Είναι σύμφωνη με το Κοινοτικό Δίκαιο η χορήγηση άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείων και σε ιδιώτες – μη φαρμακοποιούς.

  1. Ως προς τα «ασυμβίβαστα»:

Έγινε δεκτή η αίτηση ακυρώσεως φαρμακοποιών, που ήταν ταυτόχρονα, οι ίδιοι ή συγγενείς τους μέχρι β’ βαθμού, μέτοχοι σε φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις.

Ασφαλώς σε μια χώρα καθαρά εξαρτώμενη από οικονομικά συμφέροντα και όπου η ερμηνεία νόμων σχετικά με το κοινοτικό δίκαιο, έχει χροιά ... αλά καρτ, δεν θα περίμενα κάτι διαφορετικό ...

Στις 24 Ιανουαρίου 2017 ο ΠΦΣ ζήτησε από την επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενημερωθεί αν το «ιδιοκτησιακό καθεστώς» που επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, είναι απόρροια πιέσεων της Κοινότητας (βλ. τρόικα) ή αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της Ελλάδας (βλ. Οικονομικοί εσωτερικοί παράγοντες)!

Η προσφυγή μας τότε στην ΕΕ (ως πρόεδρος τότε του ΠΦΣ, είχα μιλήσει στην ολομέλεια της Επιτροπής βλ. φωτό) είχε ως αποτέλεσμα, να απαντήσει ο νομικός σύμβουλος της επιτροπής πως σε καμία περίπτωση το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων δεν αποτελεί επιλογή της ΕΕ, αλλά προκύπτει από επιλογές της τότε Κυβέρνησης! Κάτι δηλαδή σαν ... «ισοδύναμο» που δόθηκε αντί εφαρμογής άλλων μέτρων στην Χώρα, σε συνδυασμό με εσωτερικές πιέσεις ... κλπ κλπ

Μάλιστα λίγες μέρες αργότερα εστάλη επιστολή από την Σουηδέζα πρόεδρο της Επιτροπής προς τον τότε πρωθυπουργό κ. Τσίπρα με σχετικό ερώτημα, το οποίο φυσικά δεν απαντήθηκε ποτέ τόσο από το ίδιο, όσο και από τον Υπ. Υγείας κ. Ξανθό, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας...

Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ επιβραβεύει επιλογές Ελληνικών Κυβερνήσεων, αδιαφορώντας αν αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται και σε ποιο βαθμό από άλλα κεντρικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πχ Γερμανία) καθώς και αν αυτά, εκεί που εφαρμόζονται (πχ ανατολικό μπλοκ) απέδωσαν τα αναμενόμενα στους πολίτες και όχι φυσικά μόνο στους επιχειρηματίες!!!

Είναι όμως όπως είπαμε λόγο ως πολύ αναμενόμενη η απόφαση του ΣτΕ, αφού εντάσσεται στην φιλοσοφία της «ανάπτυξης» και όχι της προστασίας της δημόσιας υγείας!».

Βεβαίως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος περιμένει, όπως και όλοι  που έχουν ενδιαφέρον για την υπόθεση, να πάρει στα χέρια του το σκεπτικό της απόρριψης της προσφυγής του στο ΣτΕ και θα πρέπει να θεωρείται  δεδομένο ότι το θέμα δεν θα κλείσει εδώ.