NEA

14 & 15 Φεβρουαρίου: Ενημέρωση από τον ΠΙΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

14 & 15 Φεβρουαρίου: Ενημέρωση από τον ΠΙΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών σήμερα και ο ΠΙΣ ενημερώνει για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης κατά την εμβρυική και την βρεφική ζωή. Ως συγγενείς καρδιοπάθειες (εκ γενετής δηλαδή καρδιοπάθειες) ορίζονται οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή/και των αγγείων κατά τη γέννηση και είναι οι συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες.

 Η αιτιολογία των συγγενών καρδιοπαθειών μπορεί να είναι γενετική, περιβαλλοντική ή και τα δύο. Με την εξέλιξη που έχει συντελεστεί σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο, σήμερα οι 35 περίπου παθήσεις που εμπεριέχονται στον όρο «συγγενείς καρδιοπάθειες» αφορούν και πολλούς ενήλικες καθώς αυξήθηκε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών αυτών. Υπολογίζεται δε ότι με συγγενή καρδιοπάθεια γεννιούνται περίπου 10 στα 1000 παιδιά στις αναπτυγμένες χώρες.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

 Στην Ευρώπη ζουν περί τους 500.000 ενήλικες που αντιμετώπισαν κάποιου είδους παιδικό ή εφηβικό καρκίνο και βγήκαν νικητές. Μάλιστα, το 80% όσων παιδιών νοσήσουν από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες, αναρρώνει. Παρόλα αυτά, ο ΠΙΣ φρονεί ότι οι καρκίνοι της παιδικής και εφηβικής ηλικίας αποτελούν ένα χτύπημα στο υπογάστριο για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο, και ένα μεγάλο στοίχημα για τον ιατρικό κόσμο και τις φαρμακευτικές εταιρίες.

 Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος. Δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία, δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού, δεν μεταδίδεται, δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο.

 

Το μήνυμα της φετινής International Childhood Cancer Day (ICCD) που σας μεταδίδει ο ΠΙΣ είναι:

Every child should have the chance of life (= Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει, την ευκαιρία για ζωή).

Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία που αναπτύσσεται στον μυελό των οστών και η οποία ευθύνεται για το 1/3 των καρκίνων σε παιδιά. Εξάλλου, το 20% περίπου των καρκίνων στην παιδική ηλικία συνίσταται σε κακοήθεις όγκους στον εγκέφαλο, ενώ πιο σπάνια εμφανίζονται παιδικά λεμφώματα, νόσος του Hodgin, σαρκώματα του Ewing, ρετινο-βλαστώματα, ραβδομυοσαρκώματα και ηπατοβλαστώματα. Λιγότερο συχνοί καρκίνοι στα παιδιά είναι ο όγκος στους νεφρούς, ο καρκίνος του νευρικού συστήματος (νευροβλάστωμα) και ο καρκίνος των οστών (οστεοσάρκωμα).

Ο ΠΙΣ συστήνει στους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε πυρετούς που επιμένουν χωρίς άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία παιδιών που δεν περνούν ίωση ή άλλο διαγνωσμένο νόσημα, και σε κάθε σύμπτωμα που είναι καινούργιο, ανεξήγητο και επίμονο.

Συστήνει επίσης να μην συγκρίνουν το προσδόκιμο επιβίωσης ενηλίκων ασθενών με αντίστοιχα νοσήματα σε παιδιά, καθώς η ίαση και η επιβίωση στα παιδιά είναι μακράν υψηλότερες.