NEA

Παράταση των συμβάσεων του προσωπικού των ΚΕΦΙΑΠ ζητά από το υπ. Υγείας ο Α. Ξανθός

Παράταση των συμβάσεων του προσωπικού των ΚΕΦΙΑΠ ζητά από το υπ. Υγείας ο Α. Ξανθός

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) κρούει με δηλώσεις του ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, καθώς αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις των επαγγελματιών υγείας στα Κέντρα, η προσπάθεια που έχει γίνει θα ακυρωθεί, θα σταματήσει η 24ωρη λειτουργία των 2 ΚΕΦΙΑΠ που παρέχουν κλειστή νοσηλεία και θα τεθεί σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία των υπολοίπων.

«Καλούμε το υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για την παράταση της θητείας αυτού του προσωπικού και να εγγυηθεί τη μόνιμη κάλυψη των αναγκών στελέχωσης των ΚΕΦΙΑΠ,  χωρίς την προσφυγή σε μοντέλα τύπου ΣΔΙΤ (συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) ή σε αλλαγή νομικού καθεστώτος των δημόσιων αυτών δομών (μετατροπή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ),  γεγονός που θα οδηγήσει σε βαθμιαία ιδιωτικοποίηση τους και στην αναίρεση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους», αναφέρει στη δήλωσή του ο Α. Ξανθός, ο οποίος εξηγεί αναλυτικά την επένδυση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής για την καθολική κάλυψη των σύγχρονων αναγκών υγείας μέσα από την ενδυνάμωση του ΕΣΥ,  εκπόνησε και υλοποίησε σχέδιο ενίσχυσης και αναβάθμισης των 29 δημόσιων δομών αποθεραπείας-αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) σε όλη τη χώρα.  
Προκηρύχθηκαν, για 1η φορά μετά από πολλά χρόνια, 16 μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ της ειδικότητας φυσικής ιατρικής-αποκατάστασης, προσλήφθηκαν επικουρικοί γιατροί και λοιπό προσωπικό, καθώς και 140 επαγγελματίες υγείας (φυσικοθεραπευτές,  εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ), μέσω ειδικού προγράμματος απασχόλησης νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ.  
Ο στόχος της επαναλειτουργίας κλειστών ΚΕΦΙΑΠ (πχ Ρέθυμνο) ή της αναβάθμισης της λειτουργίας των υπολοίπων επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό, ενώ σε 2 ΚΕΦΙΑΠ καταφέραμε να λειτουργήσουν κλίνες αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας (Αμύνταιο και Άργος Ορεστικό).  Με την παρέμβαση αυτή αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε η λειτουργία απαξιωμένων για χρόνια δημόσιων δομών,  διασφαλίζοντας την παροχή δωρεάν, εξειδικευμένων και ποιοτικών υπηρεσιών σε ένα τομέα που υστερούσε διαχρονικά το ΕΣΥ.

 Η σημερινή κυβέρνηση και η τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν έχουν ασχοληθεί ούτε στο ελάχιστο με τον τομέα αυτό, αλλά έχουν προαναγγείλει ότι δε θα ανανεωθούν, στο τέλος Φεβρουαρίου, οι συμβάσεις αυτού του επιστημονικού προσωπικού που είχε προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ και στήριξε στην αρχική φάση την αναβάθμιση των ΚΕΦΙΑΠ.


Αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις των επαγγελματιών υγείας στα ΚΕΦΙΑΠ, η προσπάθεια που έχει γίνει θα ακυρωθεί, θα σταματήσει η 24ωρη λειτουργία των 2 ΚΕΦΙΑΠ που παρέχουν κλειστή νοσηλεία και θα τεθεί σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία των υπολοίπων.
Το παράδειγμα του ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού, με τους 15 εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που συνέβαλλαν στην κλειστή νοσηλεία 10 ασθενών κατά μέσο όρο το μήνα και που αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους θα βρεθεί στον «αέρα», είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Το ΕΣΥ χρειάζεται επένδυση περισσότερων πόρων (ανθρώπινων και υλικών) στο χώρο της δημόσιας φροντίδας για αποθεραπεία-αποκατάσταση και όχι εγκατάλειψη των δημόσιων δομών (ΚΕΦΙΑΠ) ή εκχώρηση τους στους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Ξανθός.