NEA

«Υγεία για όλους»: Τρία χρόνια λειτουργίας του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς

«Υγεία για όλους»: Τρία χρόνια λειτουργίας του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Oι ακούραστοι Εθελοντές και οι Ευγενικοί χορηγοί του προγράμματος, «Υγεία για όλους», βραβεύτηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια μίας ενδιαφέρουσας επιστημονικής ημερίδας για τη σημαντική τριετή προσφορά τους στις δράσεις προς τις ευαίσθητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Σε αυτό τον κόσμο κάποιοι ψάχνουν ένα φως, την ίδια στιγμή που κάποιοι πεθαίνουν για μία σταγόνα νερό»! Με τη φράση αυτή και την επισήμανση ότι τα παιδιά είναι το μέλλον αλλά δεν έχουν όλα ίσες ευκαιρίες, η Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας του προγράμματος και εθελοντικού κινήματος «Υγεία για όλους» πραγματοποίησε πρόσφατα στο Μουσείο της Ακρόπολης ημερίδα ενημέρωσης, με θέμα «Υγεία για όλους: το πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης».

 

Στην έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, η Πρόεδρος του προγράμματος, Ελένη Σωτηροπούλου, παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος κατά τη διάρκεια των τριών ετών λειτουργίας του.

Σε διάστημα τριών ετών, έχουν πραγματοποιηθεί::

  • Kλινική παιδιατρική εξέταση – Εμβολιασμός: 10.757 παιδιών, με 23.200 εμβόλια.
  • Γυναικολογική εξέταση, Pap - test και διακολπικός υπέρηχος: 1.097 γυναίκες.
  • Παθολογικός, Kαρδιολογικός, Eνδοκρινολογικός, Ωτορ/κός, Πνευμονολογικός, Οφθαλμολογικός έλεγχος: 3.698 ενήλικες.
  • Οδοντιατρικός έλεγχος: 379 παιδιά.
  • Εξέταση – Εμβολιασμός κατά της Ηπατίτιδας Β΄:579 κρατούμενους των φυλακών

«Όσο πιο φτωχός τόσο πιο στρεσαρισμένος»

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος Ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας, Γεώργιος Χρούσος, παρουσίασε την ενδιαφέρουσα διάλεξη: «Όσο πιο φτωχός τόσο πιο στρεσαρισμένος», ενώ

ο κ. Χ. Νικολαΐδης το εξόχως επίκαιρο θέμα: « Όσο φτωχότερος τόσο πιο ευάλωτος στις κλιματικές αλλαγές».
Τις εμπειρίες από τη συμμετοχή του στις δράσεις του προγράμματος παρουσίασε ο Καρδιολόγος, από το Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», Διονύσης Κτενάς, ανέλυσε τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν, κυρίως στην επικοινωνία, με τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, σχετικά με την παρακολούθηση της Αρρύθμιστης Πίεσης και τη φαρμακευτική αγωγή.

Ο Παιδίατρος, Γρηγόριος Γρίβας παρουσίασε την έλλειψη πρόληψης και εμβολιαστικής υποστήριξης κυρίως στο παιδιατρικό πληθυσμό των ρομά.

Το πρόγραμμα έκλεισε με τις ευχάριστες νότες από τη μουσικοσυνθέτρια και σολίστ του ακορντεόν, Ζωή Τηγανούρια και του κουαρτέτου της. Στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, από την ιστορικό – ξεναγό, Θεώνη Κάμπρα.