NEA

Απώλειες καταγράφει ο κλάδος των ατμιστικών προϊόντων

Απώλειες καταγράφει ο κλάδος των ατμιστικών προϊόντων

Απώλειες στα μεγέθη του καταγράφει ο κλάδος των ατμιστικών προϊόντων, παρά το γεγονός ότι από την έναρξη της οικονομικής ύφεσης το 2010 εμφάνισε σημάδια ανάπτυξης.

Όπως πρόσφατα κατέγραψε και ο ΟΟΣΑ, η μείωση του εισοδήματος των καπνιστών τους οδήγησε στο εναλλακτικό προϊόν του ατμίσματος, με αποτέλεσμα τη ραγδαία  ανάπτυξη του κλάδου μέχρι και το 2016, οπότε και έφτασε σε τζίρο τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η αυστηρότατη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής  Οδηγίας για το άτμισμα σε συνδυασμό με το Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε από την 1/1/2017 κατάφεραν καίριο πλήγμα στην πορεία του κλάδου.  Έτσι, παρά το γεγονός ότι σήμερα οι ατμιστές είναι περισσότεροι απ' ότι στο παρελθόν, η αγορά έχει συρρικνωθεί στα επίπεδα του 2012. 

Για την πορεία του κλάδου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά  και λύσεις που μπορούν να διορθώσουν τα  κακώς κείμενα του παρελθόντος δίνοντας νέες προοπτικές, μίλησαν εκπρόσωποι της αγοράς ατμιστικών προϊόντων. 

 

Ο κ. Μάρκος Μαρκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος NOBACCO αναφέρει:

«Κάθε χρόνο είχαμε μια ανάπτυξη της τάξης του 30% στο δίκτυο πωλήσεων καθώς και στον κύκλο εργασιών. Όταν εφαρμόστηκε ο Φόρος Κατανάλωσης δεν υπήρχε ούτε  ΚΑΔ  για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθιέρωσαν τον ΚΑΔ 14 μήνες μετά την εφαρμογή του Φόρου.

Αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη του μαύρου εμπορίου (λαθρεμπορίου) από επιχειρήσεις άγνωστες στις Αρχές αφού δεν υπήρχε γνώση ούτε για το ποιος εισάγει ούτε για το ποιος πουλάει ατμιστικά προϊόντα.

Είναι δεδομένο πως αν ο Φόρος Κατανάλωσης, ο οποίος και απέδωσε ελάχιστα επί 3 χρόνια, δεν είχε θεσπιστεί, τα Δημόσια Έσοδα θα ήταν πολλαπλάσια από την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς. 

Χάθηκαν  δεκάδες εκατομμύρια σε ΦΠΑ εξαιτίας της μαύρης αγοράς για να εισπραχθούν συνολικά μόλις 15 εκατομμύρια Φόρου Κατανάλωσης σε 3 έτη, παρότι είχε προϋπολογισθεί ποσό 20 εκατομμυρίων ετησίως. Σε όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Άτμισμα έγινε Εθνική νομοθεσία σε κάθε κράτος μέλος άπαξ και παραμένει. Στην Ελλάδα, θεσπίστηκε το 2016 και αναγκαστήκαμε 2 φορές να προσβάλουμε στο ΣτΕ και το νόμο και τις ψευδο-ερμηνευτικές Εγκυκλίους που αυστηροποιούσαν σε παράλογα επίπεδα τους όρους κυκλοφορίας στην αγορά και μας μετέτρεπαν σε χώρα με χειρότερες απαγορεύσεις ακόμα και από τη Βόρεια Κορέα».

 

Σχολιάζει επίσης ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γενικός Διευθυντής ATMOS LAB: 

«Εμείς είμαστε από το 2012 εξαγωγική επιχείρηση που φτάσαμε το 2016 να εξάγουμε σε 24 χώρες και την Αυστραλία τα προϊόντα μας. Οι Τελωνειακές διαδικασίες που  επιβλήθηκαν στον κατ’ όνομα Φόρο Κατανάλωσης, αποτέλεσαν ισχυρότατο εμπόδιο σε εμάς.

Καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας, απώλεια δυνατότητας αποστολής δειγμάτων σε πελάτες του εξωτερικού, πρόσθετο διοικητικό κόστος λόγω εκτελωνισμών σε κάθε Διακίνηση εντός ή εκτός Ελλάδας, μας δημιούργησαν ζημία σημαντική. Παράλληλα, ο Φόρος Κατανάλωσης που ίσχυε στην Ελλάδα και στα μη νικοτινούχα υγρά, τα οποία   εντός   Ευρωπαϊκής   Ενωσης   διακινούνται   ελεύθερα,   οδήγησε  τους  Έλληνες   ατμιστές στα eshop  του εξωτερικού για αγορές με συνέπεια, αφενός την παράκαμψη του Φόρου (φοροαποφυγή), κυριότατα όμως τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της λιανικής. 

 

Η λιανική πλέον έχει περίπου το 25% του τζίρου του 2016 και όλα αυτά για μια «χούφτα ευρώ» που εισπράχθηκαν από το ΦΚ».