NEA

Holistic Care της Novartis: Μία καινοτομία στοχευμένη στην έγκαιρη διάγνωση

Holistic Care της Novartis: Μία καινοτομία στοχευμένη στην έγκαιρη διάγνωση

Η Novartis Hellas, αναγνωρίζοντας το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ως σημείο αναφοράς για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, ξεκίνησε, πρόσφατα στη χώρα μας, την εφαρμογή ενός καινοτόμου επιχειρησιακού μοντέλου, του Holistic Care, στοχευμένου στην έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή διαχείριση της νόσου, προς όφελος πρωτίστως του ασθενή και δευτερευόντως του συστήματος υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Λύση σε σημαντικά χρονίζοντα προβλήματα των ασθενών

Καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις ετών στη διάγνωση σοβαρών, χρόνιων νοσημάτων, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η παραπομπή των ασθενών σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Όμιλος Novartis έρχεται να συμβάλλει με το τμήμα Holistic Care.

Η πολύχρονη καθυστέρηση της σωστής διάγνωσης

Αναλυτικότερη εικόνα σχετικά με την καθυστέρηση της σωστής διάγνωσης, δίνουν τα παρακάτω στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η σωστή διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει:

  • έως και 10 χρόνια, στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
  • έως και 7 χρόνια στην ψωριασική αρθρίτιδα
  • ενώ, μόλις το 50% των ασθενών με ημικρανία, διαγιγνώσκονται έγκαιρα και υποβάλλονται σε θεραπεία

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χρόνιες παθήσεις προκαλούν μεγάλο φορτίο στον ασθενή, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, η Novartis Hellas προάγει τη συστηματική προσέγγιση και την ουσιαστική φροντίδα μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής διαχείρισης, ώστε οι ασθενείς να ζουν περισσότερο και με ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διάρθρωση και τρόπος λειτουργίας του καινοτόμου επιχειρησιακού μοντέλου Holistic Care

Το τμήμα αποτελείται από 15 επιστημονικούς συνεργάτες, οι οποίοι εστιάζουν στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, Παθολόγους και Γενικούς Ιατρούς. Η καινοτομία της προσέγγισης αφορά στην ολιστική προσέγγιση με κύριο πυλώνα τη συνδιαχείριση των ασθενών και βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:

-Ενημέρωση:

Συστηματική έρευνα πάνω στα χρόνια νοσήματα που υποδιαγιγνώσκονται ή/και υποθεραπεύονται, με στόχο την ευαισθητοποίηση

-Διαφοροδιάγνωση:

Προσφέρονται εργαλεία που υποστηρίζουν την καθημερινή κλινική πράξη με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και τη συστηματική παρακολούθηση

-Συνδιαχείριση:

Προάγεται η σύσταση μιας θεραπευτικής συμμαχίας κατάλληλων ειδικοτήτων μέσω στενής συνεργασίας επαγγελματιών υγείας, στοχεύοντας στη βέλτιστη διαχείριση του ασθενούς.

Ενημέρωση παθολόγων και γενικών γιατρών

Η επιστημονική ενημέρωση του Holistic Care περιλαμβάνει πληροφορίες για τα χρόνια νοσήματα και αναδεικνύει τα συμπτώματα που μπορεί να έχει ένας ασθενής στα πρώιμα στάδια της ασθένειας του. Πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με το ιατρικό τμήμα της Novartis, δορυφορικές ομιλίες σε ιατρικά συνέδρια και webinars, τα οποία απευθύνονται κυρίως στους ιατρούς της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Παθολόγους και Γενικούς Ιατρούς.

Το επιχειρησιακό μοντέλο Holistic Care της Novartis

Το τμήμα του Holistic Care συστάθηκε το 2018, εστιάζοντας σε ιατρούς με ασθενοκεντρική προσέγγιση και ενδιαφέρον για ευρύτερη επιστημονική ενημέρωση. Τυγχάνει ευρείας αποδοχής από την ιατρική κοινότητα, ενώ η αξιολόγηση της προσέγγισης αναφορικά με την καινοτομία και το όφελος στην καθημερινή κλινική πράξη, παρακολουθείται συστηματικά από έρευνα αγοράς, που διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών.

Η πρωτοβουλία εφαρμόστηκε αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Αυστρία), λόγω της αναγνώρισης της αξίας που προσφέρει στον ασθενή και στην ιατρική κοινότητα. _Ρ.Σ.