NEA

Σκωτία: Rapid tests για τον HIV χρησιμοποιούνται κατά της χειρότερης έξαρσης του ιού τις τελευταίες δεκαετίες

Σκωτία: Rapid tests για τον HIV χρησιμοποιούνται κατά της χειρότερης έξαρσης του ιού τις τελευταίες δεκαετίες

Τα άμεσης απάντησης διαγνωστικά τεστ για τον HIV, που παρέχουν αποτελέσματα σε λίγα λεπτά, χρησιμοποιούνται στη Γλασκώβη για την καταπολέμηση της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων του HIV, που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, η πόλη αντιμετωπίζει σήμερα τη χειρότερη έξαρση του HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο για το διάστημα των τελευταίων 30 ετών, με τους άστεγους και τους χρήστες ουσιών να είναι οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο. Περίπου 170 άτομα έχουν προσβληθεί το τελευταίο διάστημα από τη νόσο, αλλά πιστεύεται ότι ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.

 Τα Rapid HIV tests που διατίθενται σε άτομα που κάνουν χρήση βελόνων δίνουν αποτελέσματα σε λίγα λεπτά, ενώ οι προηγούμενες εξετάσεις χρειάζονταν έως και δύο εβδομάδες και ήταν δύσκολο να εντοπίζονται τα ενδιαφερόμενα άτομα για να λάβουν τα αποτελέσματά τους, κυρίως επειδή είναι άστεγοι.

Τα τεστ ταχείας εξέτασης για την HIV λοίμωξη, δίνοντας άμεσα τα αποτελέσματα, συμβάλλουν στο να λάβουν αμέσως θεραπεία όσοι έχουν ανάγκη.

«Αναμφισβήτητα, το σημερινό ξέσπασμα του ιού HIV οφείλεται σε άτομα που κάνουν χρήση ουσιών και μοιράζονται τις βελόνες», δήλωσε ο John Campbell, εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας της Γλασκώβης (Glasgow City Health and Social Care Partnership).

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι τα άτομα αυτά κάνουν χρήση σε εξωτερικούς χώρους, όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεξέλεγκτες, και παρόλο που στη Γλασκώβη υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες διάθεσης βελόνων, είναι πολύ δύσκολο για τις αρχές να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των χρηστών στην τήρηση της υγιεινής και της προφύλαξης.

Καθώς η έξαρση της μόλυνσης από τον HIV συνδέεται έντονα με τους άστεγους και τους χρήστες, πολλοί γιατροί τοποθετούνται υπέρ της δημιουργίας εγκαταστάσεων ασφαλούς χρήσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλασκώβης θέλει να ανοίξει ένα χώρο εποπτευόμενης χρήσης, αλλά, ενώ η κυβέρνηση της Σκωτίας υποστηρίζει την κίνηση αυτή, η βρετανική κυβέρνηση αρνείται.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV στη Σκωτία, στους οποίους τα σύγχρονα αντιρετροϊκά φάρμακα δίνουν τη δυνατότητα να μπορούν να ζήσουν μια υγιή ζωή για πολλά χρόνια.