NEA

Στα 3.816 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που πρέπει να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ

Στα 3.816 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που πρέπει να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ

 Έχει όμως μόνο 1.945 εκατ. ευρώ…

 

Από τον Γιώργο Σακκά

Η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, αποδεικνύεται από τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΠΥΥ τα οποία αποκάλυψε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Βασίλης Πενταφράγκας μιλώντας σε συνέδριο για την Υγεία. Όπως ανέφερε, ο συνολικός όγκος των αποζημιούμενων εξωνοσκομειακών φαρμάκων κατά το 2019 διαμορφώθηκε σε 222,3 εκατ. τεμάχια με τη συνολική αξία αυτών να φτάνει στα 3,816 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό ο οργανισμός καλύπτει μόνο τα 1,945 δις. ευρώ.

Έτσι από το σύνολο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το κράτος (ΕΟΠΥΥ) επιβαρύνεται μόνο με το 51%. Το υπόλοιπο 49% το επιβαρύνονται η φαρμακοβιομηχανία με υποχρεωτικές επιστροφές (clawback και rebates κατά 32%) και οι ασθενείς (με την συμμετοχή τους) κατά 10%. Ένα 7% αφορά στην οικειοθελή επιλογή των ασθενών να αγοράσουν φάρμακα με δική τους ευθύνη, δηλαδή να πληρώσουν το επιπλέον ποσό που προκύπτει αν επιλέξουν ακριβότερο σκεύασμα σε σχέση με αυτό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, από τη συνολική αξία συνταγογραφούμενων φαρμάκων 3,816 δις. ευρώ, η θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών ήταν 375 εκατ. ευρώ ενώ οι ασθενείς επιβαρύνθηκαν επίσης 261 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική τιμή και τη λιανική τιμή όταν επέλεγαν ακριβότερο σκεύασμα, δηλαδή off patent αντί γενοσήμου.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η συμμετοχή των φαρμακευτικών εταιρειών στην αξία της φαρμακευτικής δαπάνης αντιστοιχεί στο 40% των (ex factory) πωλήσεών τους.

Παράλληλα διαπιστώνεται ότι η διείσδυση των γενοσήμων παρά τη μείωση των τιμών παραμένει πολύ χαμηλά. Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥ, η συμμετοχή των γενοσήμων φαρμάκων (που αποτελούν τη βάση της Ελληνικής παραγωγής) στη συνολική αξία της φαρμακευτικής δαπάνης είναι 13% ενώ το μερίδιό τους με βάση τον όγκο φτάνει στο 25%.

Την ίδια ώρα το 56% της αξίας αφορά στα εισαγόμενα on patent φάρμακα και το 21% στα off patent φάρμακα (εισαγόμενα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους) και το 10% σε λοιπές κατηγορίες. Αντίστοιχα από πλευράς όγκου τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα off patent με 49 %, ενώ τα on patent κατέχουν το 19% και τα υπόλοιπα 8%.

Από τα αποζημιούμενα φάρμακα το 71,36% (αξία 2,723 δισ. ευρώ) διανέμεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και το υπόλοιπο 28,64% (αξία 1,093 δισ. ευρώ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Πενταφράγκα οι στρεβλώσεις στην αγορά εξακολουθούν να υφίστανται ενώ αποτελεί ψευδή δικαιολογία ότι το clawback επιβλήθηκε από την Τρόικα στην αρχή των μνημονίων.