NEA

ΘΡΙΑΣΙΟ: Τις σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού και εγκαταστάσεων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο

ΘΡΙΑΣΙΟ: Τις σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού και εγκαταστάσεων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο

Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι η άμεση ενίσχυση με προσωπικό και η κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως αναπληρωματικού νοσοκομείου αναφοράς για τον κορωνοϊό.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο νοσοκομείο, το οποίο έχει επιλεγεί ως αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό, σε ανακοίνωσή τους -την οποία απευθύνουν στον υπουργό Υγείας και την κοινοποιούν στο Διοικητή της 2ης ΥΠΕ και στο Διοικητή του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ- τονίζουν ότι, λόγω των σοβαρότατων ελλείψεων σε προσωπικό και εγκαταστάσεις, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί σοβαρό σχέδιο για τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα αν συμβεί μαζική έξαρση της νόσου.

«Δεν είναι άλλωστε, η πρώτη φορά, και θέλουμε να είναι η τελευταία, που οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό και χρηματοδότηση..», επισημαίνει το προσωπικό του νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας ότι: «… χάρη στην προσφορά των συναδέλφων, το νοσοκομείο μας "σήκωσε μεγάλο βάρος" για την περίθαλψη θυμάτων από μεγάλες καταστροφές (πλημμύρες στη Μάνδρα, πυρκαγιές σε Μάτι και Κινέττα) αλλά και τα συχνά εργατικά «ατυχήματα» στην περιοχή μας (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη έκρηξη στην ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ), παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τη μειωμένη χρηματοδότηση».

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές

«Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο ΔΕΝ διαθέτει θαλάμους νοσηλείας αρνητικής πίεσης ενώ σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, παραμένουν:

  • 34 κενές θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα, σε πολλές κλινικές, οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία. Υπάρχουν κλινικές, που ορισμένες μέρες σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός.
  • 82 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα, οι συνάδελφοι εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) συχνά με ένα μόνο ρεπό την εβδομάδα, ενώ στο αναισθησιολογικό τμήμα, πολλοί νοσηλευτές έχουν τριψήφιο αριθμό χρωστούμενων ημερών ανάπαυσης. Γίνονται συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμα και από εξειδικευμένα τμήματα (π.χ. χειρουργεία, τμήμα επειγόντων περιστατικών) για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής - στην οποία εισήχθησαν για νοσηλεία οι δύο γυναίκες με πιθανή και τελικά αρνητική διάγνωση - όπου δύο νοσηλευτές ανά βάρδια  έχουν την ευθύνη μέχρι και για τριαντατέσσερεις ασθενείς και δεν υπάρχει δυνατότητα να διατεθεί επιπλέον νοσηλεύτρια αποκλειστικά για πιθανούς πάσχοντες από κορωνοϊό, ιδιαίτερα να χρειαστεί νοσηλεία για σχετικά μακροχρόνιο διάστημα.

  • 49 κενές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Αντίστοιχα, βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λειτουργούν μόνο τα 7 από τα 8 κρεβάτια, γιατί λείπουν τουλάχιστον 8 νοσηλευτές και 2 ειδικευμένοι γιατροί. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ και τη ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων, ενώ και στις δύο ΜΕΘ δεν υπάρχει το αναγκαίο βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου).

  • 12 κενές θέσεις χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι στα παραϊατρικά τμήματα, με τις αλλεπάλληλες βάρδιες.
  • 6 κενές θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών ενώ οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της σχεδιαζόμενης λειτουργίας αγγειογράφου και δεύτερου αξονικού τομογράφου.
  • στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικούς και πρακτικάριους.
  • οι μόνιμοι και συμβασιούχοι φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για τη φύλαξη και τη σίτιση – εστίαση.

Αντίστοιχα, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 13 εκατ. ευρώ ετησίως είχε σαν αποτέλεσμα ο οικονομικός απολογισμός του νοσοκομείου για το 2018 να είναι ελλειμματικός κατά 8 εκατ. ευρώ.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας σε Ελευσίνα, Μέγαρα και Ασπρόπυργο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στη Μάνδρα λειτουργεί μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο, με 1 γιατρό και 1 νοσηλεύτρια, για δύο πρωινά την εβδομάδα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 και 2019 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην αντικατασταθούν ούτε οι 3200 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν πανελλαδικά.

Αντίστοιχα, με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώνεται, για άλλη μια φορά, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 41 εκατ. ενώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ.

Μόνο αγανάκτηση, λοιπόν, μας προκαλούν οι δηλώσεις ότι τα νοσοκομεία που έχουν οριστεί ως κέντρα αναφοράς, έχουν «επάρκεια σε προσωπικό και υλικά» και ότι «όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Τα αιτήματα των εργαζόμενων στο ΘΡΙΑΣΙΟ

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τους αρμόδιους να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να:

? να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ με το αναγκαίο προσωπικό, ξεκινώντας από την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)

? να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των κατηργημένων οργανικών θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.

? να ενισχυθούν με μόνιμους γιατρούς των βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου. Να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στη Μάνδρα.

? να εξασφαλισθεί πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας.