NEA

Υπουργείο Υγείας: Ασκήσεις ετοιμότητας και εκπαιδευτικά σεμινάρια για διοικητές και όχι μόνο

Υπουργείο Υγείας: Ασκήσεις ετοιμότητας και εκπαιδευτικά σεμινάρια για διοικητές και όχι μόνο

Αναλυτική ενημέρωση και στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σε οργασμό εργασιών και συναντήσεων βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια,  να ενημερώνει τους εκπροσώπους των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, για τις ενέργειες σχετικά με το νέο κορωνοϊό αλλά και να οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων με την καθοδήγηση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Χθες το απόγευμα την πόρτα του υπουργείου Υγείας πέρασαν ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, ο υπεύθυνος Υγείας-Πρόνοιας του ΚΚΕ, Γιώργος Νάνος, η βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης», Μαρία Αθανασίου και η εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25, Ελένη Σπετσιώτη. Στη σύσκεψη που ακολούθησε με σκοπό την ενημέρωσή τους, συμμετείχαν επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο υπουργός ενημέρωσε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα ΥΥΚΑ, ΕΟΔΥ και ΕΚΑΒ, περιγράφοντας αναλυτικά τις δράσεις στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και το σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει, μέσα από επαναλαμβανόμενες ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία αναφοράς, για την περίπτωση κρούσματος από τον νέο κορωνοϊό.

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε επίσης για τα αποτελέσματα του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ενώ ο κ. Τσιόδρας έκανε παρουσίαση για τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και την πορεία του κορωνοϊού.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ευχαρίστησαν για την ενημέρωση, χαρακτηρίζοντας σημαντική την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην προετοιμασία που γίνεται και στο έργο των επιστημόνων.

Το διήμερο αυτό όμως στην Αθήνα πραγματοποιείται και το πρώτο σεμινάριο θα διοικητών νοσοκομείων στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ. Θα ακολουθήσουν το επόμενο 20ήμερο αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Πάτρα.

Η εισήγηση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γ.γ. του υπουργείου Γιάννη Κωτσιόπουλου έδωσε τις κατευθυντήριες οδηφγίες σε όλους, ενώ ακολουθεί εκπαίδευση από έμπειρα στελέχη στο χώρο της Υγείας για την οικονομική διαχείριση, τις προμήθειες, τα πληροφοριακά συστήματα και άλλα. Οι διοικητές εξάλλου θα εκπαιδευτούν και για την ορθή διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και κρίσεων.