ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ: Γιατί να κάνω laser για τη μυωπία μου;

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ: Γιατί να κάνω laser για τη μυωπία μου;

Γράφει ο κ.Δημήτρης Ζ. Παναγιώτου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, MD, FEBO

Αν σκέφτεστε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, αλλά διστάζετε να το αποφασίσετε, το παρόν άρθρο απαντά σε ορισμένες απορίες σας.

  • Έχουν επιπλοκές οι διαθλαστικές επεμβάσεις;

Όπως όλες οι επεμβάσεις, και οι διαθλαστικές συνοδεύονται από μια μικρή πιθανότητα εμφάνισης κάποιας επιπλοκής. Η συχνότερη από αυτές είναι η μετεγχειρητική ξηροφθαλμία, η οποία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ενός κατάλληλης σύστασης τεχνητού δακρύου. Οι σύγχρονες τεχνικές, σε συνδυασμό με την εμπειρία του χειρουργού και τον καλό προεγχειρητικό έλεγχο, έχουν καταστήσει το διαθλαστικό laser την ασφαλέστερη από όλες τις οφθαλμικές επεμβάσεις, περιορίζοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα σοβαρής επιπλοκής.

  • Πότε θα αρχίσω να βλέπω καλά μετά την επέμβαση;

Το βέλτιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μετά την πάροδο ενός μηνός από την επέμβαση. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, όμως, θα βλέπετε καλύτερα σε σχέση με την προεγχειρητική σας όραση χωρίς γυαλιά. Μία ημέρα μετά το LASIK και λίγες ημέρες μετά το PRK θα βλέπετε πολύ καλά και θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε όλες τις δραστηριότητές σας.

  • Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Η απάντηση εξειδικεύεται αναλόγως της εργασίας σας, αλλά συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτήν από τις επόμενες κιόλας ημέρες. Περισσότερη προσοχή και ίσως μια μικρή άδεια συνιστάται για εργασίες που απαιτούν έκθεση σε εξωτερικό χώρο ή σε σκόνη και καπνό.

  • Να κάνω laser ή να συνεχίσω να φορώ φακούς επαφής;

Η διαθλαστική επέμβαση είναι μεν μια σχετικά απλή διαδικασία, αλλά δεν παύει να είναι επέμβαση. Για το λόγο αυτό αποτελεί προσωπική αρχή να μη συνιστώ το laser αδιακρίτως σε όλους όσοι έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία. Η απαλλαγή από τα γυαλιά είναι δική σας απόφαση και ο ρόλος των οφθαλμιάτρων έγκειται στο να την κάνουμε πράξη με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. Ωστόσο, όσοι φοράτε φακούς επαφής πρέπει να γνωρίζετε ότι η πιθανότητα μιας σοβαρής επιπλοκής εξαιτίας της χρήσης των φακών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν του διαθλαστικού laser.

Αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Δ. Ζ. Παναγιώτου, Οφθαλμίατρος

 Web. https://panagiotoudim.gr | Τηλ. 2310 900 301
 Διευθ. Γρ. Λαμπράκη 208, Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη
 Emailpanagiotoudim@gmail.com | Fb |  Mybusiness