NEA

Στον Ιταλικό Βορρά ο κορωνοϊός, μεγαλύτερη ανησυχία για την Ελλάδα

Στον Ιταλικό Βορρά ο κορωνοϊός, μεγαλύτερη ανησυχία για την Ελλάδα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Πέντε νεκροί, 132 κρούσματα εκ των οποίων τα 20 νοσηλευόμενα σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ νοσοκομείων του βορρά της Ιταλίας, και καραντίνα ολόκληρων επαρχιών λόγω του νέου κορωνοϊού, έχουν δημιουργήσει πανικό στους κατοίκους της γειτονικής χώρας!

Ήταν αναμενόμενη ως εκ τούτου η επικαιροποίηση του σχεδιασμού θωράκισης της Ελλάδας με έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Οι επαρχίες του ιταλικού  βορρά, με γύρω στους 70.000 κατοίκους, μπήκαν σε καραντίνα και απαγόρευση εισόδου και εξόδου από αυτές. Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης όλη αυτή την εβδομάδα και να αναβληθούν εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα που είχαν προγραμματιστεί λόγω της Εβδομάδας Μόδας. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ ώστε ο κόσμος να μπορέσει να απομονωθεί στο σπίτι του χωρίς να χρειάζεται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης... Ειδικά άδειασαν τα ράφια με μακαρόνια (που έχουν μεγάλο χρόνο ζωής), κονσέρβες, γάλατα μακράς διάρκειας και άλλα παρόμοια προϊόντα.

Καρναβάλι Βενετίας τέλος

Στην επαρχία Βένετο, ο υπεύθυνος της Λούκα Ζάϊα, ανέβαλε την διεξαγωγή των δύο τελευταίων ημερών του καρναβαλιού της Βενετίας, το οποίο προσελκύει τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει για όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Ιταλία, ακόμα και για αυτούς της Α΄ Εθνικής. Και  στην περιφέρεια Φριούλι με πρωτεύουσα την Τεργέστη, από σήμερα μέχρι και το τέλος του μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια όπως και όλες οι βιβλιοθήκες.

Επίδειξη μόδας χωρίς καλεσμένους

Τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού στις περιφέρειες του ιταλικού βορρά, υπολογίζεται ήδη ότι θα επιφέρουν οικονομική ζημιά στην Ιταλία 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα μόνο από την ακύρωση των δύο τελευταίων ημερών του καρναβαλιού της Βενετίας και την ακύρωση εκθέσεων και επιδείξεων στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου! Χαρακτηριστικό είναι ότι ο γνωστός μόδιστρος Giorgio Armani διοργανώνει την επίδειξη μόδας της φθινοπωρινής συλλογής του, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνο πίσω από κλειστές πόρτες «λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Ιταλία με τον κορωνοϊό».

Η ανακοίνωση από την εταιρία του Armani αναφέρει ότι «η επίδειξη μόδας θα κινηματογραφηθεί σε ένα άδειο θέατρο, χωρίς εκπροσώπους του Τύπου και αγοραστές» και όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να την παρακολουθήσουν από την ιστοσελίδα του ιταλικού οίκου μόδας και τους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Instagram στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα).

 

Έκτακτα μέτρα από την χώρα μας

Στην Ελλάδα το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ιταλία. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας λαμβάνει αυστηρά μέτρα για τον αποκλεισμό της απειλής του κορωνοϊού, με κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να μεταβαίνουν σήμερα  στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, για να πραγματοποιήσουν ενημερώσεις των πληρωμάτων των πλοίων για τον νέο κορωνοϊό και να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας των εκεί υγειονομικών αρχών.

Αποφασίστηκε ωστόσο οι μαθητές των 10 σχολείων που θα επιστρέψουν από τις σχολικές εκδρομές στην Ιταλία, να μην μπουν σε καραντίνα, καθώς οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ κρίνουν ότι δεν επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους αυξάνουν τα μέτρα επιτήρησης των ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου της Ελλάδας με την Ιταλία.

Μετά την σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας δεν έγιναν ανακοινώσεις, ενώ αναμένεται σήμερα συνάντηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα ανακοινώσει τυχόν επιπλέον μέτρα για την μεγαλύτερη θωράκιση της χώρας.

Κώδωνας κινδύνου από το ΔΝΤ

Η επιδημία με τον κορωνοϊό της Γιουχάν, εκτός από τους χιλιάδες ασθενείς και πάνω από 2500 νεκρούς, έχει διακόψει τις μεταφορές, διαταράσσοντας τις εμπορικές ανταλλαγές με πολυεθνικές εταιρείες να υποχρεώνονται σε αναστολή της λειτουργίας τους. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προειδοποίησε για σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.

«Ο ιός Covid-19, μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μιλώντας στους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που συνήλθαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% για το 2020, έναντι 2,9% το 2019. Κατά την διάρκεια της συνόδου του Ριάντ, η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι η επίπτωση του ιού στην ανάπτυξη θα είναι περίπου 0,1 της μονάδας.

«Η προβλεφθείσα ανάκαμψη της οικονομίας είναι εύθραυστη», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας τοποθετείται στο 5,6%, χαμηλότερη κατά 0,4 της μονάδας σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου.

«Ενημέρωσαν την G20 ότι ακόμη και σε περίπτωση ταχείας ανάσχεσης του ιού, η ανάπτυξη στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο θα επηρεασθεί», σημείωσε.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλους κινδύνους, όπως είναι η αύξηση του χρέους κάποιων χωρών, η κλιματική αλλαγή, αλλά πάνω απ' όλα απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες της G20 να συνεργαστούν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν «για την ενίσχυση της παγκόσμιας παρακολούθησης της εξέλιξης της επιδημίας».

Οδηγίες από υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες για την προστασία από τον νέο κορωνοϊό βρίσκονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/6652-odhgies-prostasias-apo-anapneystikh-loimwksh-apo-to-neo-koronaio?fbclid=IwAR1mrHfywx8_TX6fm9ps8ab4X2KPBdevrxBWZ97ia7lvg3Xm5z1fncqg-4M