NEA

Το «προΣfΕΕρουμε» κοντά στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Το «προΣfΕΕρουμε» κοντά στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πρωτοβουλίας «προΣfΕΕρουμε» για την υποστήριξη των παιδιών και των ευάλωτων πληθυσμών που βρίσκονται σε ανάγκη, κλιμάκιο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, τα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αθήνας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων που έχουν αναλάβει από κοινού ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.), με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε φαρμακευτικά σκευάσματα, υγειονομικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης σε παιδιά και σε λοιπές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που φιλοξενούνται σε Δομές και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ε.Ε.Σ. Αθήνας παρέχεται φιλοξενία αυτή την περίοδο σε ενενήντα τέσσερις (94) ασυνόδευτους ανήλικους, εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από τους γονείς τους, από επίτροπο ή άλλον ενήλικα, που σύμφωνα με το νόμο είναι υπεύθυνος για την επιμέλειά τους. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μέσα από ένα πλαίσιο υποστηρικτικών υπηρεσιών στοχεύει, όχι μόνο στην εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης στους φιλοξενούμενους ανήλικους, αλλά και στην κάλυψη των ψυχοκοινωνικών τους αναγκών, με σκοπό την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Το κλιμάκιο του ΣΦΕΕ διέθεσε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων ασυνόδευτων ανηλίκων ενώ εκπαιδεύτρια – Νοσηλεύτρια του Ε.Ε.Σ. παρέδωσε στους φιλοξενούμενους ανήλικους μαθήματα Α' Βοηθειών.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ε.Ε.Σ. ήταν ο Πρόεδρος, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, τον οποίο συνόδευε η Τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ, κα Αρετή Κεντιστού. Ο ΣΦΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή, κ. Μιχάλη Χειμώνα και τη Διευθύντρια Επικοινωνίας του Συνδέσμου, κα Μαρία Λεοντάρη, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις των Κέντρων.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., Δρ. Αντώνιος Αυγερινός δήλωσε σχετικά: «Το ταξίδι του «προΣfΕΕρουμε» επεκτείνεται και σε άλλη μια ευπαθή ομάδα, τους ασυνόδευτους ανηλίκους, πράγμα που μας γεμίζει με αισιοδοξία. Αρκεί το χαμόγελο που ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των παιδιών που επισκεφθήκαμε σήμερα για να υπερνικήσουμε κάθε πιθανό εμπόδιο και να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας ανέφερε: «Ιδιαιτέρως στην παρούσα συγκυρία, με γνώμονα τον κοινό μας αγώνα για τη στήριξη των ασθενών και των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη, στο ΣΦΕΕ θεωρούμε σημαντικό το έργο και τη δράση του Ε.Ε.Σ. Τόσο για το Σύνδεσμο όσο και για το φαρμακευτικό κλάδο, ο ΕΕΣ εκφράζει τις αξίες που πρεσβεύουμε και εμείς οι ίδιοι, ενώ το έργο του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Είμαστε περήφανοι που συμπορευόμαστε από το 2016.»

 Η κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»

Το ταξίδι του «προΣfΕΕρουμε» ξεκίνησε από τη Ρόδο στα τέλη του 2016, συνεχίστηκε στη Φλώρινα, τα Ιωάννινα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και το Καστελόριζο. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, ωφελήθηκαν το Άσυλο Ανιάτων Αθηνών, το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, το Γηροκομείο Ζωσιμάδων Ιωαννίνων, η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ξάνθης, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι του Δήμου Μάνδρας και, τέλος, το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής. Συνολικά μέχρι σήμερα η αποστολή του «προΣfΕΕρουμε» επισκέφθηκε 9 πόλεις, κάλυψε ανάγκες 11 δομών που φιλοξενούν πάνω από 263 παιδιά και 630 ευάλωτες ομάδες (ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, χρόνιοι πάσχοντες). Στο πλαίσιο αυτό, χορηγήθηκαν πάνω από 55.000 συσκευασίες με φαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, αγοράστηκαν 11 φαρμακεία Α’ βοηθειών, καλύφθηκαν ανάγκες των παιδιών σε σχολικά είδη και υλικά χειροτεχνίας και δωρίστηκαν παιχνίδια στις δομές. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 35 εκπαιδευτικές ώρες σεμιναρίων Α’ βοηθειών και εθελοντισμού.