NEA

Στόχος η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του διαβήτη Τύπου 1

Στόχος η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του διαβήτη Τύπου 1

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Ημερίδα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση  του διαβήτη τύπου 1 ή νεανικού διαβήτη διοργάνωσε χθες ο υπεύθυνος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων, ειδικών γιατρών και ανθρώπων της φαρμακοβιομηχανίας. Την ημερίδα παρακολούθησε το DailyPharmaNews.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε στο χαιρετισμό του την ανάγκη να γίνονται τέτοιου τύπου εκδηλώσεις ώστε να προτείνονται στην εκτελεστική εξουσία μέτρα και βελτιώσεις για την αντιμετώπιση νόσων και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Και έδωσε το γενικό στίγμα της νόσου και των προβλημάτων που δημιουργεί.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος της Βουλής,  Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται αυτό το χρονικό διάστημα σε νομοθετικό, κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για θέματα Δημόσιας Υγείας, με την ενίσχυση των υπηρεσιών πρόληψης αλλά και τη διευκόλυνση πρόσβασης των κατοίκων δυσπρόσιτων και ορεινών περιοχών της χώρας σε υπηρεσίες υγείας, με την αξιοποίηση και σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών, κάνοντας ειδικότερη αναφορά σε σχετικές διατάξεις των νομοσχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υγείας, τα οποία βρίσκονται ήδη στη Βουλή.

Παίρνοντας τον λόγο ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας , Γιάννης Κυριόπουλος ανέφερε ότι το ζήτημα του διαβήτη αφορά περίπου 1.000.000 Έλληνες από τους οποίους 50.000 είναι  νέοι και παιδιά. Τόνισε ότι  πρώτο καθήκον αποτελεί η αυστηρή επιστημονική καταγραφή των ασθενών και η  βελτίωση της εθνικής πολιτικής για την Υγεία, επισημαίνοντας ότι ο διαβήτης είναι ένα νόσημα εθνικής σημασίας διότι επιβαρύνει μια σειρά άλλων νοσημάτων και τον χαρακτήρισε «μεταβολική βόμβα» δεδομένου ότι μαζί με τον διαβήτη η χώρα έχει υψηλά ρεκόρ στην παχυσαρκία των ενηλίκων και πρωταθλητισμό στην παχυσαρκία των παιδιών.   

Η διευθύντρια του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Ανδριανή Βαζαίου αναφέρθηκε με την σειρά της, στις επιπλοκές που προκαλεί στον εγκέφαλο των παιδιών ο διαβήτης τύπου 1. Ενώ η κ. Ασημίνα Μητράκου, καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών  επεσήμανε την αύξηση των πασχόντων παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και ζήτησε να ενταθεί η χρήση νέων τεχνολογιών στην καταπολέμησή του προκειμένου να περιοριστούν οι επιπλοκές της ασθένειας.

Η καθηγήτρια Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τώνια Βασιλάκου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την 7η αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ενδιαφέρον παρουσίασε στη συνέχεια η αναφορά στις  κοινωνικές συνέπειες του παιδικού διαβήτη στις οποίες αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής– Ενδοκρινολογίας Νεανικού Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Χριστίνα Κανακά. Όπως τόνισε, η διάγνωση παιδικού διαβήτη προκαλεί ενδοοικογενειακές προστριβές, αύξηση διαζυγίων, ενώ πολλές μητέρες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους προκειμένου να αφοσιωθούν στην περίθαλψη του παιδιού που πάσχει.   

Η κλινική ψυχολόγος της Γενικής Κλινικής «Μητέρα» , Ελένη Γκίκα επεσήμανε τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί η διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά. Καυτηρίασε επίσης την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης για τη χρήση ινσουλίνης και σημείωσε ότι ο ψυχολόγος πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέλος μιας διαβητολογικής μονάδας.

Επίσης, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Νίκος Τεντολούρης αναφέρθηκε στις παθήσεις που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης είχε η ομιλία για τις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρει ο σακχαρώδης διαβήτης στο Σύστημα Υγείας στις οποίες αναφέρθηκε η καθηγήτρια Οικονομικών Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, Ελπίδα Πάβη. Όπως τόνισε, το άμεσο ιατρικό κόστος στην Ελλάδα ανά ασθενή ανέρχεται στα 2.700 ευρώ ετησίως και επεσήμανε ότι πολλά από τα αναλώσιμα υλικά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Οι ασθενείς

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρήστος Δαραμήλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται καλύτερη ενημέρωση για την αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης. Τόνισε επίσης ότι το 10% του πληθυσμού της χώρας πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη όλων των τύπων.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη κ. Βασιλική Λούβαρη αναφέρθηκε στις δράσεις της Ομοσπονδίας, ενώ η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη κ. Σοφία Μανέα σημείωσε ότι η Ομοσπονδία εκπροσωπεί 4.000 μέλη, παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, και πρόσθεσε ότι η θεσμοθέτηση του σχολικού νοσηλευτή απαιτεί προσωπικό με μεγαλύτερη εξειδίκευση στη νόσο.

Τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων ακολούθησαν τοποθετήσεις βουλευτών όπως ήταν ο κ. Νεοκλής  Κρητικός, βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πρώην υπουργός Υγείας, η κ. Μαρία Αθανασίου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Κλέων Γρηγοριάδης, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθήνας του ΜεΡΑ25, ο κ. Ζήσης Τζικαλάγιας, βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Κωσταντίνος Μαραβέγιας, βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας.

 

Βασίλης Κοντοζαμάνης

Μετά τις επισημάνσεις των βουλευτών, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=eAefZMSk-KE