ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος ΦΣ Λάρισας: «Ευθύνη της πολιτείας να χρησιμοποιήσει το φαρμακείο στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό»

Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος ΦΣ Λάρισας: «Ευθύνη της πολιτείας να χρησιμοποιήσει το φαρμακείο στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στη μάχη της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον κορονοϊό με έναν οργανωμένο τρόπο ετοιμάζεται να μπει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο newsit.gr

Αφού για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι «ο ιός του πανικού είναι χειρότερος από τον κορονοϊό» σημειώνοντας ότι «εκεί είναι εντοπισμένο το θέμα» και ότι «ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει πως θέλει ψυχραιμία» είπε ότι «εντός της εβδομάδας θα μοιραστούν χιλιάδες φυλλάδια, τα οποία θα δίνονται στα φαρμακεία για τον κορονοϊό και τα οποία θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για το «τι είναι και πως τον αντιμετωπίζουμε, το ιστορικό του, ενώ οι φαρμακοποιοί θα παρέχουν συμβουλές για το θέμα».

Όπως τόνισε «αυτό που βιώνουμε τώρα είναι μάθημα για όλους μας. Απαιτείται ο κάθε ένας από τους επαγγελματίες της υγείας να αναλάβει σοβαρά τον ρόλο του”.

Ήδη πάντως υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα στο χώρο του φαρμακείου για το ζήτημα αυτό, όπου ο φαρμακοποιός μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών.

Αυτό ανέφερε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία και από το βράδυ της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου ανέβασε στη σελίδα του Συλλόγου στο facebook (δες εδώ) ένα οκτασέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο που έχει πληροφορίες και οδηγίες που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον κορονοϊό.

«Σκεφτήκαμε, ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews, ότι όσο περισσότεροι φορείς προσπαθήσουν να ενημερώσουν καλύτερα και να καθησυχάσουν τους πολίτες, τόσο το καλύτερο καθώς ο κάθε πολίτης μπορεί άλλωστε να ενημερώνεται και από διαφορετικές πηγές. Έχουμε μία υποχρέωση ως φαρμακοποιοί να συμβάλλουμε στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών όπως επίσης θεωρούμε σημαντικό να δώσουμε μία κατεύθυνση στους φαρμακοποιούς - μέλη του Συλλόγου μας για το πώς θα πρέπει να κινηθούν απέναντι στους πολίτες. Δεν είναι θέμα ότι έχουμε την απόλυτη πληροφόρηση και την απόλυτη γνώση επί του θέματος αλλά είμαστε ένας ενδιάμεσος φορέας που έχει και αυτός την ευθύνη του στην περιοχή της δράσης του».

Υπάρχει σοβαρός λόγος που ο ΦΣ Λάρισας προχώρησε σε αυτήν την πρωτοβουλία με τους πολίτες ήδη σε κάποιες περιπτώσεις να δείχνουν πόσο εύκολο είναι να χαθεί η ψυχραιμία.

«Ο κυριότερος λόγος που μπήκαμε σε αυτήν τη διαδικασία, σημειώνει ο κ. Κουτσούκης, είναι για να συμβάλλουμε στον περιορισμό φαινομένων σύγχυσης και πανικού». Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες καθώς στα φαρμακεία στη Λάρισα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου «ο ένας στους δύο πολίτες ζητάει μάσκες που δεν υπάρχουν πλέον. Θεωρούν ότι όλοι πρέπει να εφοδιαστούν με μάσκες. Έχουν ένα άγχος με το να εφοδιαστούν με μάσκες ή ακόμη και με φάρμακα ενώ δεν έχουν κανέναν πρόβλημα. Ρωτάνε για αντιικά, ρωτάνε για χίλια δυο. Αλλά ειδικά με τις μάσκες που υπάρχει έλλειψη δημιουργείται ένα κύμα πανικού. Μπήκαν όλοι μαζί να αγοράσουν μάσκες για προφύλαξη χωρίς ουσιαστικά να τις χρειάζονται και γι’ αυτό τελείωσαν οι μάσκες στα φαρμακεία».

Δεν είναι όμως μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα που ο κ. Κουτσούκης θεωρεί ως πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να παίρνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. «Προσπαθούμε και γι’ αυτήν την περίπτωση και για άλλα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία να δημιουργήσουμε ενημερωτικό υλικό. Θεωρώ ότι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για ζητήματα υγείας που αφορούν μεγάλες μάζες πληθυσμού όπως και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Διότι τα θέματα υγείας που αφορούν μεγάλες μάζες πληθυσμού μας δίνουν και τη δυνατότητα να παίξουμε αυτόν τον ουσιαστικό ρόλο τον οποίο διεκδικούμε στο σύστημα υγείας. Να γίνουμε τα πρώτα κέντρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πως θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό εάν δεν κάνουμε κάποια πράγματα να ενημερώσουμε τους πολίτες και να τους κατευθύνουμε σωστά στο γιατρό; Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι πρέπει να έχουν ρόλο σε τέτοια σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας».

Σε ό,τι αφορά δε για το συγκεκριμένο ζήτημα για τον πρόεδρο του ΦΣ Λάρισας ο φαρμακοποιός πρέπει να συμβάλλει και εκείνος στην ενημέρωση του κόσμου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής που είναι κατά την άποψή του και το κυριότερο. «Είναι πολύ βασικό, το κυριότερο να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής σε τέτοιες καταστάσεις. Το θεωρούμε ως δεδομένο αλλά δεν το κάνει όλος ο κόσμος. Το να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, το να βάζουμε τα χέρια μπροστά μας όταν φταρνιζόμαστε είναι πολύ απλά πράγματα αλλά και πολύ βασικά. Πρέπει να τα κάνουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι ως φαρμακοποιοί και μετά να κατευθύνουμε τον κόσμο. Δεν ξέρω κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι, εάν έχουμε το υλικό που πρέπει. Θα μπορούσαμε να το έχουμε. Υπάρχει υλικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχει από τον Ελληνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη συνεργασία όλων των φορέων. Οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι και οι ιδιώτες φαρμακοποιοί είναι ενδιάμεσοι κρίκοι και έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Άρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και είναι ευθύνη και της πολιτείας να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυναμική του φαρμακείου για να ενημερώσει καλύτερα τον κόσμο. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο σωστά για να μην πάει με το παραμικρό στο νοσοκομείο, να μην συναθροίζεται σε χώρους κλειστούς όταν δεν είναι απαραίτητο και υπάρχει υποψία για κάποια ίωση».

Όλοι έχουν την ευθύνη τους στον τρόπο που λειτουργούν σε τέτοιες δύσκολες ή εν δυνάμει δύσκολες καταστάσεις. Μάλιστα ο κ. Κουτσούκης αναφέρεται και στο ρόλο των ΜΜΕ. «Ευθύνη για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν έχουν και τα ΜΜΕ. Ειδικά τα μεγάλα και σοβαρά ΜΜΕ πρέπει να φροντίσουν να ενημερώνουν με σίγουρες, διασταυρωμένες ειδήσεις, να λένε την αλήθεια και να προσπαθήσουν να μην σπέρνουν πανικό, μπαίνοντας στον πειρασμό να βγάζουν ειδήσεις που “πουλάνε”».

Προς το παρόν η πρωτοβουλία αυτή του ΦΣ Λάρισας είναι διαδικτυακή και έχει να κάνει, όπως προαναφέρθηκε, με ένα οκτασέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο που έχει πληροφορίες και οδηγίες που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Κουτσούκης, το φυλλάδιο αυτό έχει δοθεί για εκτύπωση και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να μοιραστούν 15.000 αντίτυπα μέσα από τα φαρμακεία της Λάρισας. Ήδη το διαδικτυακό υλικό μέσα στις πρώτες ώρες που ανέβηκε στη σελίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας στο facebook  το είδαν πάνω από 4.500 άνθρωποι, γεγονός που δείχνει τη δυναμική της πρωτοβουλίας.