ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Με μισό εκατομμύριο ενημερωτικά έντυπα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη μάχη κατά του 2019-nCoV

Με μισό εκατομμύριο ενημερωτικά έντυπα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη μάχη κατά του 2019-nCoV

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης κρουσμάτων κοροναϊου (2019-nCoV) στη χώρα μας, αποστέλλει σε όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας επικαιροποιημένο ενημερωτικό υλικό (δες εδώ) σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα αποσταλούν σε πρώτη δόση 500.000  ενημερωτικά έντυπα με οδηγίες με τα συμπτώματα και τα μέτρα προφύλαξης από τον κοροναϊό (2019-nCoV), στα φαρμακεία όλης της χώρας, τα οποία θα διανέμονται στους  πολίτες που προσέρχονται σε αυτά.

Μεταξύ του πληροφοριακού υλικού που αποστέλλει ο ΠΦΣ στους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους περιλαμβάνονται και οδηγίες (δες εδώ) από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για την εφαρμογή της απλής χειρουργικής μάσκας όπου τονίζεται ότι ο σωστός τρόπος εφαρμογής της είναι ένας!

Βέβαια το θέμα με τις μάσκες δεν είναι μόνο η σωστή εφαρμογή αλλά –και κυρίως- ο πανικός που έχει οδηγήσει στην εξαφάνισή τους από πολλά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Φαρμακοποιός, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣ Αττικής κ. Κώστας Μανωλόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ 1, «αυτή τη στιγμή το 70% των φαρμακείων στην Ελλάδα δεν έχει μάσκα ούτε για δείγμα και εάν συνεχιστεί έτσι η ζήτηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν θα έχουμε», κάτι που είναι πολύ πιο πιθανό πλέον να συμβεί μετά την επίσημη ανακοίνωση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊό (2019-nCoV) στη χώρα μας, στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό καθώς τη στιγμή που ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε ότι «οι μάσκες είναι μιας χρήσης και καλό είναι να τις φυλάμε για τους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη» (άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή κτλ.), δυστυχώς ο πανικός οδηγεί σε συμπεριφορές που τελικά αφήνει ακάλυπτους εκείνους που πραγματικά θα τις είχαν ανάγκη.