NEA

Επεκτείνεται το μέτρο αναστολής όλων των εκδρομών στο εξωτερικό

Επεκτείνεται το μέτρο αναστολής όλων των εκδρομών στο εξωτερικό

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως ενημέρωσε προ ολίγου ο καθηγητής παθολογίας και συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήριος Τσιόδρας, επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής όλων των εκδρομών στο εξωτερικό, λόγω του δύσκολου έργου της ιχνηλάτησης, σε περιστατικά που ενδέχεται να παρουσιαστούν, από πολίτες που έχουν ταξιδέψει.

Όπου υπήρξε υποψία διασποράς του ιού από τα μέχρι στιγμής τέσσερα κρούσματα στην χώρα μας, διενεργήθηκε εργαστηριακός έλεγχος που ήταν αρνητικός.

Η αναστολή άλλων μαζικών εκδηλώσεων δεν θεωρείται απαραίτητη. Ο λόγος για την αναστολή του καρναβαλιού είναι επιδημιολογικός, για να μην υπάρξει διασπορά στην επικράτεια, μέσω όλων όσων ταξιδεύουν για αυτό.

Κατά τα άλλα, η επιδημία επεκτείνεται και σε άλλες χώρες με πολλά περιστατικά στην κοινότητα χωρίς σαφή αιτιολογία. Επίσης αυξάνονται τα περιστατικά ανά τον κόσμο, όπου δεν είναι σαφής η πηγή μετάδοσης. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για άτομα που έχουν ταξιδέψει ή έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν ταξιδέψει.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «θα ήθελα να ζητήσω από όλους, να επικοινωνήσουμε σωστά τα μέτρα προφύλαξης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι σημαντικό οι ηλικιωμένοι και οι χρόνια πάσχοντες να έχουν σωστή ενημέρωση, επειδή τους επηρεάζει περισσότερο η επιδημία αυτή και πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προστασίας».

Τα μέτρα είναι:

  • Σχολαστικό και συχνό πλύσιμο χεριών.
  • Αποφυγή να αγγίζουμε με τα χεριά μας τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
  • Αποφυγή κοντινών επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος.
  • Εμπιστοσύνη στους ειδικούς για την πληροφόρηση και την φροντίδα μας.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη με την υπουργό παιδείας, Νίκης Κεραμέως και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, για να υπάρξει συντονισμός σε πιθανό κλείσιμο σχολείων και υπό ποιες προϋποθέσεις.