ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να αντιμετωπίζει τη δυσκινησία σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον

Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να αντιμετωπίζει τη δυσκινησία σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον

Τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που διερευνά την αντιμετώπιση της δυσκινησίας σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον δίνουν ελπίδα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά, βελτιώνοντας κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η Neurolixis είναι η εταιρεία η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neuropharmacology, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα για το Πάρκινσον του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Parkinson).
Διερευνήθηκαν οι επιδράσεις του φαρμάκου NLX-112 στη δυσκινησία, η οποία συχνά αποτελεί κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια των πασχόντων από τη νόσο του Parkinson, οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα με βάση τη λεβοντόπα για αρκετά χρόνια.

Η δυσκινησία προκαλεί ακούσιες κινήσεις που μπορούν να επηρεάσουν διάφορα μέρη του σώματος. Το φάρμακο στοχεύει κύτταρα εντός του εγκεφάλου, τα οποία απελευθερώνουν ντοπαμίνη κατά τρόπο ασταθή που συμβάλλει στην ανάπτυξη της κατάστασης.

Περίπου το 50% των πασχόντων από τη νόσο του Πάρκινσον θα παρουσιάσουν δυσκινησία μετά από πέντε χρόνια λήψης θεραπείας με βάση τη λεβοντόπα και αυτό θα αυξηθεί στο 80% στους ανθρώπους που λαμβάνουν το φάρμακο για δέκα χρόνια.

Η μελέτη
Εξέτασε την επίδραση του NLX-112 είτε μόνου του είτε και σε συνδυασμό με τη λεβοντόπα για να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε τη νόσο του Parkinson και τη δυσκινησία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φάρμακο μείωσε με επιτυχία τη δυσκινησία, αλλά δε μείωσε την αποτελεσματικότητα της λεβοντόπα. Όταν το NLZ-122 χρησιμοποιήθηκε μόνο του, βελτίωσε επίσης την κατάσταση.

Ο Dr. Arthur Roach, Διευθυντής Έρευνας στο UK Parkinson, σχολίασε τα αποτελέσματα, λέγοντας: «Αυτή η πολλά υποσχόμενη έρευνα για το NLX-112 προσφέρει ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε μια θεραπεία που μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκινησία, η οποία μπορεί να κάνει καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να γευματίζει κάποιος ή να περπατά, εξαιρετικά δύσκολες. Οι άνθρωποι με τη νόσο του Πάρκινσον μας λένε ότι είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, γι 'αυτό είμαστε ευτυχείς που το έργο αυτό προχωρά τόσο θετικά».

«Με 145.000 άτομα που ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μια επαναστατική θεραπεία και είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε καταλήξει σε μία αποτελεσματική θεραπεία μέχρι το 2024. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε με βιοτεχνολογικές εταιρείες, όπως η Neurolixis, για να προωθήσουμε νέες θεραπείες που μπορεί να επιβραδύνουν, να σταματήσουν ή να αντιστρέψουν τη νόσο του Πάρκινσον και επίσης αυτές, όπως το NLX-112, που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τα συμπτώματα ή τις παρενέργειες».

Οι κλινικές δοκιμές προγραμματίζονται, επί του παρόντος, πριν από το τέλος του έτους.