NEA

Σ. Τσιόδρας: «Είναι σχεδόν απίθανο να μην περάσει ο ιός στην κοινότητα»

Σ. Τσιόδρας: «Είναι σχεδόν απίθανο να μην περάσει ο ιός στην κοινότητα»

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας να παραμένουν 7, «μέτριο προς υψηλό»  χαρακτηρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τον κίνδυνο εμφάνισης στην Ελλάδα επιδημίας της νόσου COVID-19. Και η αναστολή λειτουργίας 28 σχολείων σε όλη την επικράτεια είναι ένα από τα τελευταία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Είναι σχεδόν απίθανο να μην περάσει ο ιός στην κοινότητα. Πιστεύουμε όλοι στην Ευρώπη, που ασχολούμαστε συστηματικά με τον ιό, ότι θα περάσει. Θέλουμε, όμως, να κάνουμε το παν – αυτό μας συστήνει και ο ΠΟΥ – να το καθυστερήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Και μια μέρα μετράει», επισήμανε σήμερα ο καθηγητής παθολογίας- λοιμοξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Εν τω μεταξύ, η υψηλή πιθανότητα ταχείας μετάδοσης της νόσου σε χώρες που έχουν λίγα κρούσματα, η μετάδοση της νόσου από ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, οι διαπιστωμένες εξαγωγές της νόσου από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Όπως αναφέρουν οι επιδημιολόγοι του ECDC «η επίπτωση παρόμοιων επιδημιολογικών εξάρσεων θα είναι μεγάλη, ιδιαίτερα εάν αυτές συμπεριλαμβάνουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή αφορούν νοσοκομεία, επαγγελματίες υγείας ή νοσηλευόμενους».

«O κορωνοϊός εξαπλώνεται στην κυριολεξία κάτω από τη μύτη μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμοξιολογίας κ. Τσιόδρας, καθώς όπως είπε: «Είναι ένας ιός που μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο από άτομα που έχουν ήπια συμπτωματολογία και μπορεί εύκολα να ξεφύγει και να διασπαρεί στην κοινότητα και να κάνει μια επιδημία».

Και τόνισε ότι και στις ΗΠΑ που είχαν κλείσει τα σύνορα, ο ιός έκανε «κρυπτική μετάδοση» και οι επιστήμονες έβλεπαν να γίνεται μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, χωρίς να γίνεται γνωστή η πηγή προέλευσης.

Ως εκ τούτου, ο καθηγητής συστήνει να προετοιμαστούμε για την επόμενη φάση της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας. Θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν κυνηγάμε το κάθε κρούσμα ξεχωριστά, αυτό που κάνουμε είναι: Όσοι έχουν ήπια συμπτωματολογία μένουν σπίτι, όπως θα κάναμε και με τη γρίπη, κι αυτοί που έχουν σοβαρή συμπτωματολογία και αναζητούν ιατρική βοήθεια και θα τους ελέγχουμε» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.