ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απ. Βαλτάς: «Ας δει το κράτος τι γίνεται με τις τιμές στις μάσκες. Οι φαρμακοποιοί έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι έχουν συνείδηση»

Απ. Βαλτάς: «Ας δει το κράτος τι γίνεται με τις τιμές στις μάσκες. Οι φαρμακοποιοί έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι έχουν συνείδηση»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση που έχει να κάνει με την εικόνα τους απέναντι στον πολίτη φαίνεται να βρίσκονται οι φαρμακοποιοί, μετά το άδειασμα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, των φαρμακείων της χώρας από χειρουργικές μάσκες.

Κι αυτό γιατί σήμερα αυτοί οι φαρμακοποιοί που βρίσκουν και μπορούν να διαθέσουν στον πολίτη χειρουργικές μάσκες, αναγκάζονται να τις αγοράζουν σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που τις διέθεταν μόλις πριν λίγες μέρες, με αποτέλεσμα να ακούν τον κόσμο να διαμαρτύρεται, θεωρώντας ότι είναι οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί εκείνοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση με την αγωνία και τον –αδικαιολόγητο- πανικό που έχει δημιουργηθεί σε μία μερίδα πολιτών.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί μία αλυσίδα που εκτοξεύει τις τιμές. Οι εταιρείες αλλά και οι φαρμακαποθήκες συνεταιριστικές και μη, κάτω από την πίεση που υπάρχει από τους πολίτες να βρουν μάσκες, οδηγούν τους φαρμακοποιούς να πουλάνε πιο ακριβά, κάτι όμως που όπως αναφέρει στο DailyPharmaNews o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, έχει να κάνει όχι με το ότι οι ίδιοι κερδοσοπούν ή θέλουν να κερδοσκοπήσουν αλλά με το γεγονός ότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «με διαβεβαίωσαν ότι αγοράζουν πιο ακριβά πλέον».

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι προσπαθούν να βρουν άλλες αγορές για να προμηθευτούν τις απλές χειρουργικές μάσκες που έχουν ανάγκη. Από την Ινδία, από την Ουκρανία, από την Τουρκία καθώς η Ελλάδα δεν έχει εργοστάσιο παραγωγής χειρουργικών μασκών. «Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη ζήτηση να εκτοξεύσει και τις τιμές που έρχονται σε εμάς» συνεχίζει ο κ. Βαλτάς.

Έρχεται λοιπόν έτσι, ως εξίσωση που πρέπει να λύσει ένας φαρμακοποιός, το πώς θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, χωρίς να κατηγορηθεί από τον πελάτη του ότι εκμεταλλεύεται ο ίδιος την όλη κατάσταση. Και η εξίσωση αυτή δεν είναι εύκολη, όπως φαίνεται στην πράξη.

«Υπάρχουν περιστατικά πολλών συναδέλφων», εξηγεί ο κ. Βαλτάς, «που αρνούνται να αγοράσουν πιο ακριβά τη μάσκα σε σχέση με όσο την αγόραζαν, με αποτέλεσμα να μη έχουν καν προμηθευτεί μάσκες μετά την εξάντληση του αποθέματος που είχαν, πιστεύοντας ότι αυτό θα τους χαρακτηρίσει ως ανθρώπους που αισχροκερδούν.

Οι φαρμακοποιοί λειτουργούν με ένα σταθερό ποσοστό κέρδους. Από τη φύση τους δεν είναι έμποροι, υπό την έννοια, όπως κάποιος μπορεί να το αντιληφθεί, ότι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν. Αυτό το στοιχείο χαρακτηρίζει όλους τους φαρμακοποιούς. Βεβαίως στο 100% αυτό μπορεί να μην συμβαίνει. Μπορεί να υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά τα οποία όμως δεν γνωρίζω. Εάν πέσουν στην αντίληψή μας υπάρχουν τα Πειθαρχικά και οι διαδικασίες που μπορούν να ελέγξουν αυτόν τον συνάδελφο που μπορεί να έχει καταγγελθεί ότι δεν λειτούργησε δεοντολογικά σωστά. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι τα περιστατικά που βλέπουμε αύξησης της τιμής των μασκών, οφείλονται βασικά στο γεγονός ότι οι προμηθευτές αύξησαν τις τιμές. Τώρα το εάν τις αύξησαν γιατί θέλουν να κερδοσκοπήσουν, εάν τις αύξησαν γιατί αγόρασαν και εκείνοι πιο ακριβά από τις προμηθεύτριες εταιρείες, οπότε αυτό “το επιπλέον στην τιμή” μετακυλήθηκε και σε εμάς, αυτό είναι θέμα ελέγχου του κράτους. Και στα φαρμακεία να παρέμβει εάν θεωρεί ότι βρίσκεται εκεί το πρόβλημα. Εγώ εντοπίζω από την πλευρά μου το πρόβλημα στο ότι εάν ο οποιοσδήποτε αγοράζει πιο ακριβά, θα πουλήσει πιο ακριβά. Το θέμα όμως είναι ότι πολλοί συνειδητοποιημένοι φαρμακοποιοί, όταν βλέπουν ότι κάπου πουλιέται μία μάσκα πάρα πολύ ακριβά, δεν θέλουν να την αγοράσουν, γιατί δεν θέλουν να δημιουργήσουν αυτόν τον προβληματισμό και αυτήν την αμφισβήτηση από τους πελάτες και γενικά από τον κόσμο γιατί θεωρούν ότι δεν είναι φυσιολογικό και δύσκολα θα μπορέσει ο οποιοσδήποτε να δεχθεί να διπλασιάζεται ξαφνικά μία τιμή και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράσουν.Υπάρχει κάπου ένα κρίσιμο ερώτημα.Να αγοράσεις ακριβότερα και να αναγκαστείς να πουλήσεις ακριβότερα και να εκτεθείς στον πελάτη σου; Να μην αγοράσεις και να μην έχεις να τον εξυπηρετήσεις; Υπάρχουν διλήμματα τέτοιου είδους».

Η συμπεριφορά αυτή ωστόσο οδηγεί στο εξής: «Δημιουργούνται δύο κατηγορίες φαρμακείων. Αυτά που δεν έχουν και αυτά που έχουν αλλά πουλάνε πιο ακριβά. Είναι θέμα συνείδησης. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προτρέπουμε συναδέλφους να μας καταγγέλλουν περιστατικά για να ξέρουμε ότι η τάδε φαρμακαποθήκη, ιδιωτική ή συνεταιριστική πούλησε πιο ακριβά τις μάσκες στα φαρμακεία. Υπάρχουν φαρμακεία που είπαν ότι “εγώ δεν αγοράζω σε αυτές τις τιμές”.  Όταν μιλάμε για κερδοσκοπία πρέπει να ξέρουμε για τι μιλάμε. Κερδοσκοπεί η εταιρεία που τα παίρνει; Κερδοσκοπεί το εργοστάσιο που στέλνει στην εταιρεία; Κερδοσκοπεί η φαρμακαποθήκη; Κερδοσκοπεί ο φαρμακοποιός που πουλάει πιο ακριβά; Για μένα προσωπικά η πλειοψηφία των φαρμακοποιών δεν πουλάει πιο ακριβά γιατί συνειδητά δεν λειτουργεί με αυτό το σκεπτικό. Οι φαρμακοποιοί», καταλήγει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «έχουν επανειλημμένα αποδείξει στην πράξη ότι χάνουν προκειμένου να μείνει ικανοποιημένος και να εξυπηρετηθεί, να διευκολυνθεί ο πελάτης/ασθενής που έχει ανάγκη. Είναι δυνατόν να μπουν στη διαδικασία να κερδίσουν 10-20 λεπτά σε μία μάσκα;».  

Πάντως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο CNN Greece o κ. Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής τους δύο πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς στην Αττική έχουν πουληθεί 800.000 μάσκες όταν όλο το 2019 πουλήθηκαν 200.000, γεγονός που σίγουρα είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί.