ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η θέση του Φαρμακοποιού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η θέση του Φαρμακοποιού

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ένα επίκαιρο και λόγω του Κορωνοϊού (Covid-19) άρθρο προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης για το ρόλο του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δημοσιεύει σήμερα το DailyPharmaNews μέσα από το οποίο ουσιαστικά φαίνεται ότι η πολιτεία δεν έχει εκτιμήσει, όπως θα έπρεπε αυτό το ρόλο.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για τον κ. Ματσιόλη, που δείχνει ότι ενώ ο φαρμακοποιός προσφέρει πολλές και σημαντικές υπηρεσίες ουσιαστικά δωρεάν, συνεχίζει να εισπράττει από την πολιτεία μία όχι φιλική προς αυτόν στάση, αν και ο πολίτης, όπως λέει όλα αυτά τα χρόνια έχει αναγνωρίσει το σημαντικό αυτό ρόλο του που –θα σημειώσουμε εμείς- αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο αυτές τις μέρες που όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει μία πολύ σοβαρή κατάσταση που αφορά τη δημόσια υγεία.   

 

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Ματσιόλη: 

 

«Σε περιόδους όπου η δημόσια  υγεία δοκιμάζεται  σκληρά από τις κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων χρόνων, υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες και επιστημονικοί  κλάδοι,  όπως ο κλάδος των φαρμακοποιών,  οι οποίοι αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στην ΠΦΥ δημιουργώντας υπεραξίες για τους ασθενείς και  το σύστημα υγείας.

Αρχικά θα πρέπει να τονισθεί ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία  λειτουργούν διάσπαρτα ανά την επικράτεια και υποχρεούνται από την πολιτεία να υπάρχουν και να λειτουργούν εκ περιτροπής  και εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα, με αυστηρό ωράριο και με ποινές  πολύ μεγάλες. Η υπερωριακή υπηρεσία η ημερήσια και η ολονύκτια είναι χωρίς καμία επιπλέον  υπερωριακή  αμοιβή, κάτι μοναδικό για εργαζόμενο ο οποίος υποχρεούται από την πολιτεία να εργάζεται αφιλοκερδώς  ακόμη και νύχτα  δωρεάν  προκειμένου να εξασφαλίσει το αγαθό που λέγετε φάρμακο στον πολίτη. (Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  μετά τις 8 το βράδυ, υπάρχει υπερωριακή αμοιβή επί της αξίας που καταβάλει ο ασθενής με την αγορά ενός φαρμάκου από το διανυκτερεύον φαρμακείο).

Στην εργασία του έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα των ελλείψεων και  το οποίο αποτελεί αυτό το διάστημα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κλάδο. Υπάρχουν συνταγές που μένουν ανεκτέλεστες κάποιες ημέρες μέχρι να βρεθεί το συγκεκριμένο φάρμακο που είναι σε έλλειψη  για να εκτελεστούν. Οι όποιες δηλώσεις των αρμοδίων περί της μή ύπαρξης αυτού του προβλήματος, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα. Τις πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων για μείωση μόνο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (και της ανεξέλεγκτης  αύξησης της  ιδιωτικής  φαρμακευτικής δαπάνης) τις  γνωρίζουν καλά οι συμπολίτες μας και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι καλούνται να βρουν λύσεις. Υπάρχουν φορές όπου  συνάδελφοι, αναγκάζονται να αγοράσουν ακόμη και τοις μετρητοίς, με  αντικαταβολή, φάρμακα που λείπουν από την αγορά, κατευθείαν από την Φαρμακευτική Εταιρεία, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες συμπολιτών μας.

Οι φαρμακοποιοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν εμβολιάζοντας τους πολίτες  κάθε χρόνο με τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Όπως παρουσιάζουν οι  μελέτες  η ενεργοποίηση των φαρμακοποιών  στη διεξαγωγή εποχικού εμβολιασμού, έχει αυξήσει κατακόρυφα την κάλυψη του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο επιδημιών αλλά και τις επιπτώσεις από τη νόσο, ανθρωπιστικές και οικονομικές, για τα συστήματα υγείας. Το ίδιο ισχύει και με τον δωρεάν εμβολιασμό με το εμβόλιο του τετάνου που και αυτή η υπηρεσία πραγματοποιείται στην χώρα μας, στα ιδιωτικά φαρμακεία δωρεάν. Πρόσφατα οι συνάδελφοι, μετά από εξετάσεις, πιστοποιηθήκαν με την έγκριση της πολιτείας,  γι’ αυτή την υπηρεσία  δηλαδή των εμβολιασμών  πού παρέχουν στους πολίτες δωρεάν.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα ο κλάδος μας πρόκειται να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να  αποκτήσουν οι συνάδελφοι, ακόμη περισσότερα επιστημονικά   εφόδια που θα τους βοηθήσουν στην καθημερινότητα της προσφοράς τους στον πολίτη. Επίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κλάδος μας αποφάσισε να αναλάβει τη διακίνηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, δηλαδή φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις,  χωρίς αμοιβή για ένα χρόνο, προκειμένου να βοηθήσει τους συμπολίτες από  τη μεγάλη ταλαιπωρία περιμένοντας στις ατέλειωτες ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των συγκεκριμένων φαρμάκων. Όμως η πολιτεία, συνεχίζει την όχι φιλική στάση της απέναντι στον κλάδο μας. Συγκεκριμένα αυτές τις μέρες, ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία οι ιδιώτες μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα  το ΠΔ 64/2018 (όπως και προηγούμενη ΚΥΑ του 2016 που ακυρώθηκε στο ΣτΕ) παρέχει την δυνατότητα, σε  έναν ιδιώτη να αιτηθεί να του χορηγηθεί άδεια ιδρύσεως φαρμακείου επί κενής και μόνο θέσης ορίζοντας υπεύθυνο φαρμακοποιό. Προκειμένου να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας στο εν λόγω φαρμακείο απαιτείται η σύσταση ΕΠΕ στην οποία ο ανωτέρω υπεύθυνος φαρμακοποιός θα πρέπει να συμμετέχει με ποσοστό 33%. Από το Μάιο του 2016 έως σήμερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, έχουν ιδρυθεί λιγότερα από 10 φαρμακεία από ιδιώτες πανελλαδικά. Το ΣτΕ, προτίμησε να μην λάβει υπ' όψιν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C 171/07 και C 172/07, υπόθεση C 531/06), όπως είχε κάθε δικαίωμα. Από την άλλη η ελληνική Πολιτεία υπακούοντας σε ημεδαπά συμφέροντα, αποφάσισε από το 2016 ότι οι ιδιώτες μπορούν να ιδρύουν νέα φαρμακεία. Άλλωστε ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κάθε κράτους - μέλους να αποφασίζει επί θεμάτων Υγείας και κυρίως την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες του. Έτσι λοιπόν η πολιτεία, από την μια τονίζει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των φαρμακείων στη χώρα μας, γιατί είναι πολλά και αυξάνουν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, με συνέπεια να μην πάει καλά η οικονομία, και από την άλλη νομοθετεί και επιτρέπει σε ιδιώτες, άσχετους με την επιστήμη της φαρμακευτικής, να παίρνουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας  φαρμακείων υπό προϋποθέσεις αυξάνοντας έτσι επιπλέον, τον αριθμό των φαρμακείων στη χώρα μας.

Ο πολίτης γνωρίζει καλά ότι όλα αυτά τα χρόνια, έχει τον  φαρμακοποιό της γειτονιάς  δίπλα του όλο το 24ωρο τόσο για την πρώτη συμβουλή στο πρόβλημα υγείας  που αντιμετωπίζει, όσο και στη λύση του και αποτελεί  έναν αναντικατάστατο και διακριτό κρίκο της αλυσίδας επαγγελματιών υγείας, που αποκλειστικό στόχο έχει τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς.

 Ο πολίτης γνωρίζει καλά, ότι όποια πολιτικά μέτρα και να αποφασίσει η πολιτεία, θα συνεχίσει  να τον στηρίζει, γιατί  όλα αυτά τα μνημονικά χρόνια ο φαρμακοποιός  του στάθηκε δίπλα του.

Η πολιτεία επίσης γνωρίζει ότι, όσο η σχέση μεταξύ ασθενούς – ιατρού -φαρμακοποιού, είναι σε απόλυτη αρμονία και ισορροπία,  και δεν επηρεάζεται από συμφέροντα, μπορεί να επενδύσει με σιγουριά σε μια πολιτική Δημόσια και Ιδιωτική προς όφελος των πολιτών της.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΤΣΙΟΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ