NEA

Ο κορωνοϊός «χτυπά» την υγεία και την οικονομία

Ο κορωνοϊός «χτυπά» την υγεία και την οικονομία

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα εκτάκτως για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό των δράσεων για τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στη χώρα μας δείχνει να «ξέφυγε» και δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αν κάθε μέρα τα κρούσματα αυξάνονται. Η αγωνία επικεντρώνεται αυτή την στιγμή στους 3 πιο βαριά πάσχοντες στο Ρίο, ενώ καθημερινά τα τρία εργαστήρια αναφοράς εξετάζουν πια εκατοντάδες δείγματα πιθανών κρουσμάτων από ολόκληρη την χώρα…

Στην Ιταλία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία έφτασαν χθες τα 3.858, από τα οποία τα 414 έχουν αναρρώσει από τον ιό αλλά 148 έχουν καταλήξει (τα 41 μέσα στη χθεσινή μέρα)!

Νωρίτερα την Πέμπτη, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διέθεσε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε λόγω του κορωνοϊού. «Πρόκειται για ποσά με τα οποία θα στηρίξουμε τα ιταλικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια μέτρα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ενισχύεται οικονομικά και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας.

Η Ιταλία θα ενημερώσει σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης με την επιδημία, δεν θα μπορέσει να σεβαστεί φέτος την προγραμματισμένη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση Κόντε αποφάσισε και την αναβολή του δημοψηφίσματος που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, με αντικείμενο την μείωση του συνολικού αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών της χώρας. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί με τα το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.