ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κίνα: Θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Κίνα: Θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η Κίνα έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την έγκριση του tocilizumab της Roche ως θεραπεία για σοβαρές επιπλοκές της επιδημίας COVID-19, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη εθνική και παγκόσμια εκδήλωση του ιού.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το tocilizumab είναι ένας αντιφλεγμονώδης αναστολέας ιντερλευκίνης 6 (IL-6), που εγκρίθηκε αρχικά το 2010 από τον FDA ως θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι το tocilizumab εγκρίνεται τώρα για χρήση σε ασθενείς με κορωνοϊό με σοβαρή πνευμονική βλάβη και υψηλά επίπεδα IL-6. Πιστεύεται ότι ορισμένοι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό έχουν προκαλέσει υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστό ως σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης ή «θύελλα κυτοκίνης».

 Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιευθεί δεδομένα κλινικών μελετών που να αναφέρουν λεπτομερώς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έναντι του κορωνοϊού.

Το φάρμακο εξετάζεται επί του παρόντος σε ξεχωριστή δοκιμή 188 ασθενών με κορωνοϊό, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου.

 Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί πάνω από 80.000 κρούσματα και περίπου 3.000 θάνατοι στην Κίνα από τότε που εκδηλώθηκε η επιδημία της COVID-19, στην πόλη Wuhan. Το Φεβρουάριο, η Roche δώρισε 2,02 εκατομμύρια δολάρια σε δόσεις tocilizumab, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού εντός των συνόρων της χώρας.