NEA

Ηνωμένο Βασίλειο: Έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ηνωμένο Βασίλειο: Έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην έκδοση ειδικού νομοσχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας COVID-19,  στο οποίο προβλέπονται οι περιπτώσεις στις οποίες οι πολίτες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους για να γίνουν εθελοντές και να φροντίσουν τους πάσχοντες από τη νόσο.

 

Στις διατάξεις, υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για όσα πρέπει να τηρηθούν για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου.

Ο Matt Hancock, υπουργός Υγείας, πιστεύει ότι αυτές οι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν στους εθελοντές του NHS τις διασφαλίσεις που χρειάζονται για να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν τις κύριες δουλειές τους και να συντρέξουν προσωρινά ως εθελοντές το δημόσιο σύστημα Υγείας, που είναι αντιμέτωπο με μία μείζονα κρίση.

«Υποθέτουμε το χειρότερο και δουλεύουμε για το καλύτερο», δήλωσε ο Matt Hancock, σχολιάζοντας την προσέγγιση της κυβέρνησης. «Το NHS εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να καταπολεμήσει αυτόν τον ιό. Οι κλήσεις προς το NHS 111 έχουν αυξηθεί περισσότερο από το ένα τρίτο και έχουμε ήδη διαθέσιμο  επιπλέον προσωπικό 500 ατόμων για να ανταποκριθούμε στην αύξηση αυτή». Κάθε άτομο έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει στη διαχείριση της εξάπλωσης του COVID-19, είτε αυτό αφορά οδηγίες για το σωστό πλύσιμο των χεριών είτε πιο εξειδικευμένες οδηγίες.

Τρία εκατομμύρια πολίτες εργάζονται ήδη οικειοθελώς στους τομείς της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.«Σε περίπτωση πανδημίας, θέλουμε να είμαστε σε θέση να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των εθελοντών και το χρόνο που μπορούν να δεσμευτούν για την υποστήριξη του συστήματος υγείας και κοινωνικής πρόνοιας χωρίς φόβο να χάσουν τη δουλειά τους», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα μέτρα, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι οι θέσεις εργασίας ειδικευμένων, έμπειρων και ειδικευόμενων εθελοντών θα προστατεύονται για διάστημα έως και τεσσάρων εβδομάδων, για να τους επιτρέψουν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα σε όλα τα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθούν διεξοδικές διαβουλεύσεις με τις κορυφαίες επιχειρηματικές ομάδες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών».

Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει επίσης έκτακτες συναντήσεις με τα θεσμικά όργανα του αθλητισμού και τους ραδιοτηλεοπτικούς παράγοντες για να καθορίσει εάν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αθλητικά γεγονότα «κεκλεισμένων των θυρών» σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης. Ένα άλλο μέτρο που σχεδιάζεται είναι η απαγόρευση σε πολίτες άνω των 70 ετών να παρακολουθήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις.