NEA

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Μέτρα για την προστασία ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη από τον κορωνοϊό στον εργασιακό χώρο

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Μέτρα για την προστασία ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη από τον κορωνοϊό στον εργασιακό χώρο

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) αναφορικά με την καθυστέρηση λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των ανθρώπων που είναι εργαζόμενοι και πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως και των γονέων παιδιών με Διαβήτη.

 

Τις τελευταίες ημέρες, ολοένα και πιο έντονα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συστήνει στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξαρτήτου ηλικίας, «να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού, να προστατεύουν οι ίδιοι περισσότερο την υγεία τους και να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι αυτήν την εποχή, (…) καθώς τα άτομα αυτά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και επιπλοκών».

Από την άλλη, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, στις 9 Μαρτίου, ζήτησε από τις ευπαθείς ομάδες «να κάτσουν σπίτι τους»!

Δυστυχώς, όμως, και πέραν των γενικών συστάσεων των ειδικών και του ίδιου του υπουργείου Υγείας για «αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού», μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όλους αυτούς τους ανθρώπους που πάσχουν, αλλά και για τους γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη που είναι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με πλήθος πολιτών, καθώς είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε χώρους όπου συγχρωτίζεται πλήθος ανθρώπων, όπως είναι τα νοσοκομεία, οι μονάδες υγείας, οι δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού (εφορίες, ΚΕΠ, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμοι, δικαστήρια κλπ). 

Αν λάβουμε υπόψη μας και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αλλά και του ίδιου του ΕΟΔΥ ότι τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και με δεδομένο πως από τη Δευτέρα υπάρχουν τέσσερα «ορφανά», όπως τα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, κρούσματα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη προστασίας των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους από τη διασπορά του κορωνοϊού.

Οι γενικευμένες διατυπώσεις και συστάσεις δε βοηθούν κανέναν παρά μόνο εντείνουν το αίσθημα ανησυχίας και πανικού σε όλους τους πάσχοντες, οι οποίοι, στις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα όλων  των  αρμοδίων  φορέων, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία τους και για την αποφυγή της έκθεσής τους στον ιό, στον εργασιακό τους χώρο.

Το υπουργείο Υγείας ζητά επισταμένα από τους χρόνια πάσχοντες, όπως είναι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, να «κάτσουν στο σπίτι τους», αλλά θα πρέπει παράλληλα να γνωρίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ενεργοί πολίτες και, αρκετοί από αυτούς, είναι εργαζόμενοι. Τι προτίθεται να κάνει για την προστασία των ανθρώπων αυτών;

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία ήδη έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του θέματος, ζητά για ακόμη μία φορά από το υπουργείο Υγείας, αλλά και όλα τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Εσωτερικών κλπ) να πράξουν τα δέοντα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να απουσιάσουν από την εργασία τους και θέτουν την ευάλωτη υγεία τους σε άμεσο κίνδυνο!

 

Τι συμβουλεύει τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη η International Diabetes Federation

 

Σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες της International Diabetes Federation προς τα άτομα με ΣΔ, είναι καλύτερο να προετοιμαστούν από πριν για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που νοσήσουν από Covid-19, για παράδειγμα να έχουν διασφαλίσει ότι έχουν πρόσβαση στα τηλέφωνα επικοινωνίας του γιατρού τους και να έχουν φροντίσει να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και αναλώσιμων για μέτρηση γλυκόζης στο σπίτι, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να βγουν έξω σε περίπτωση ασθένειας.

Εάν αρρωστήσουν από τον ιό, μπορεί να συμβεί μια απορρύθμιση του γλυκαιμικού τους έλεγχου κατά τη διάρκεια της νόσου. Θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες που παρατίθενται παρακάτω, στον πίνακα οδηγιών για τις μέρες ασθένειας.  
Οι οδηγίες αυτές προτείνονται για κάθε στρεσογόνο κατάσταση, έτσι ώστε να μειωθεί η απορρύθμιση του σακχάρου των διαβητικών ασθενών. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους για οδηγίες σχετικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρο τους, για να τους διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες φαρμάκων (ιδίως ινσουλίνης) και να τους ενημερώσει για τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να κάνουν στα φάρμακα και τη δίαιτα τους.

 

Οδηγίες για τις μέρες ασθένειας ανθρώπων με διαβήτη

- Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι

- Μετράτε τακτικά το σάκχαρό σας

- Μετράτε τακτικά τη θερμοκρασία σας

- Αν λαμβάνετε ινσουλίνη σε πολλαπλές ενέσεις, κάντε μέτρηση κετονών

- Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του

 

Πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση από τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της International Diabetes Federation, τις οποίες υιοθετεί σε ανακοίνωσή του σήμερα το Metropolitan Hospital, τα καλά νέα είναι πως συνήθως πρόκειται για μια ήπια νόσο και το 98% των ανθρώπων που μολύνονται επιβιώνουν. Στην πλειονότητά τους οι περιπτώσεις (>80%) είναι ήπιες (με λίγα συμπτώματα, όμοια του κοινού κρυολογήματος) και οι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, προκαλείται σοβαρή νόσος (περίπου στο 14%) και σε ένα μικρότερο ποσοστό (περίπου στο 5%) πολύ σοβαρή νόσος. Κάποιοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σε άλλους ανθρώπους, η λοίμωξη από τον COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως πνευμονία ή ακόμα και θάνατο. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε ανθρώπους που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους, σε αυτούς που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων και υπέρταση. Οι άνθρωποι με διαβήτη, σε περίπτωση λοίμωξης από τον ιό, εντάσσονται στις κατηγορίες υψηλού κίνδυνου για την εμφάνιση σοβαρής νόσου (ομοίως με τη γρίπη).

Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα της νόσου;

Οι άνθρωποι που μολύνονται από τον COVID - 19 μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), να αισθάνονται κουρασμένοι και να έχουν μυϊκούς πόνους. Τα προβλήματα με την αναπνοή συμβαίνουν όταν η λοίμωξη προσβάλει τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται λίγες ημέρες μετά τη λοίμωξη από τον ιό. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το χρονικό διάστημα είναι 3-7 ημέρες μετά την έκθεση. Όμως, σε κάποιους ανθρώπους τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από μεγαλύτερο διάστημα (έως και 14 ημέρες).