NEA

Τι λένε οι πολίτες για τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Τι λένε οι πολίτες για τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Το 89% των πολιτών τάσσεται υπέρ του «λουκέτου» στα σχολεία, το 80% μείωσε τις εξόδους του στα εστιατόρια και τις καφετέριες, το 78% περιόρισε τις μετακινήσεις του και το 71% τάσσεται υπέρ της αναβολής της Θείας Κοινωνίας, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία «Interview» για τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Επίσης, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι στιγμής για την πανδημία είναι αρκετά για να σταματήσουν την εξάπλωσή της, ενώ το 38% εκτιμά πως χρειάζονται κι άλλα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρώτη σφυγμομέτρηση της εταιρείας για τον κορωνοϊό, ο περιορισμός των μετακινήσεων είναι μία πραγματικότητα για το 78% των ερωτώμενων, αντίθετα δεν περιόρισε τις μετακινήσεις του το 22%. Το 80% μείωσε τις εξόδους του σε εστιατόρια και καφετέριες, σε αντίθεση με το 20% που δεν πήρε τέτοια μέτρα, ενώ το 75% παραδέχεται πως η πανδημία έχει μειώσει γενικότερα τις κοινωνικές επαφές.

Το 90% δεν έχει σκεφτεί ή δεν έχει προβεί, μέχρι στιγμής, σε ηλεκτρονική αγορά των προϊόντων που συνήθως προμηθεύεται από σούπερ μάρκετ, εύρημα το οποίο -σύμφωνα με την εταιρεία που διενήργησε τη δημοσκόπηση- φαίνεται πως διαψεύδει τις μεμονωμένες εικόνες περί «πανικού» από την πλευρά των καταναλωτών προκειμένου να στοκάρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερη σπουδή επέδειξαν οι πολίτες στην προμήθεια- αναζήτηση ιατρικών μασκών, καθώς το 52% έχει πράξει κάτι τέτοιο, έναντι του 48% που απαντά όχι/μάλλον όχι. Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η προμήθεια αντισηπτικού υγρού/μαντηλάκια, καθώς έχει αγοράσει ή αναζητήσει το 82% των ερωτώμενων.

Όσον αφορά το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το 89% το θεωρεί σωστό ως μέτρο, ενώ το 11% υπερβολικό. Για το ενδεχόμενο εργασίας από το σπίτι, το 70% απαντά πως η απασχόλησή του απαιτεί φυσική παρουσία και το 30% ότι δύναται να εργαστεί και από την οικία του.

Την ίδια στιγμή, το 71% τονίζει πως όταν βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού θα το κάνει, έναντι του 29% που δεν θα ήθελε. Υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και υιοθέτησης προληπτικών μέτρων αποδεικνύεται όσον αφορά και την προφύλαξη ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καθώς το 75% πραγματοποιεί λιγότερες επισκέψεις και έχει περιορίσει την επαφή των παιδιών με τις γιαγιάδες και τους παππούδες.

Στην ερώτηση «θα αναβάλατε τη μετάληψη (Θεία Κοινωνία) λόγω κορωνοϊού;», το 71% απαντά ναι/μάλλον ναι και το 29% όχι/μάλλον όχι. Τέλος, στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 800 ατόμων στο χρονικό διάστημα 9-12 Μαρτίου 2020, το 37% απάντησε πως ο κορωνοϊός ξεκίνησε από την Κίνα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της, το 33% είπε πως δεν γνωρίζει και δεν απάντησε για τους λόγους της πανδημίας, ενώ το 30% ανέφερε πως ο κορωνοϊός δραπέτευσε από εργαστήριο για να προκληθεί παγκόσμια αστάθεια.