NEA

Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα! Μόνο φαρμακεία και σούπερ μάρκετ ανοιχτά

Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα!  Μόνο φαρμακεία και σούπερ μάρκετ ανοιχτά
 
Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 
Ακριβώς 190 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 73 το τελευταίο 25ωρο, είναι η σημερινή καταμέτρηση για την Ελλάδα με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιαςνα απευθύνεται πια στο φιλότιμό μας, ενώ ο υπεύθυνος λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τη μακρά λίστα με τα μαγαζιά και τις υπηρεσίες που κλείνουν.
Σήμερα πάντως σε ΜΕΘ νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση 5 άτομα.
 
Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
 
Είχα πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη. Μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής επεκτείνουμε τα προληπτικά μέτρα του κορωνοϊού προκειμένου να μην έχουμε διασπορά. Για δύο λόγους:Υπάρχουν νέα κρούσματα σε περιοχές και επειδή τα μέτρα αυτοπεριορισμού για να προστατεύσουμε τους άλλους δεν τηρούνταιθα πω ξανά ότι δίνουμε μια μάχη που τα αποτελέσματα της θα κριθούν από τη συνείδηση και την ατομική ευθύνη του καθενός.
Έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο".Κλείνουν από αύριο πρωί και για 15 ημέρες: Κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, νυχάδικα, μασάζ, οίκοι ανοχής. Κλείνουν επίσης πολυκαταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και κάθε μαγαζί με τραπεζοκαθίσματα. Κλείνουν επίσης όλα τα καταστήματα ΟΠΑΠ, δηλαδή όλα τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών.
 
Ηλικίες κρουσμάτων
67+ είναι 45 κρούσματα
40-64 είναι 79 κρούσματα
0-17 ηλικία έχουμε 7 κρούσματα
 
Νοσοκομεία που νοσηλεύουν κρούσματα
Πανεπιστημιακό Πάτρας, 21
Σωτηρία, 9
ΑΧΕΠΑ, 8
Αττικό, 6
Νοσοκομείο Μυτιλήνης, 1
Θριάσιο, 1
 
Περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα
 
Αττική, 85
Ηλία, 40
Αχαΐα, 9
Θεσσαλονίκη, 6
Ζάκυνθος, 4
Ανατ. Αττική, 5
Καστοριά, 3
 
Μένουν ανοιχτά καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, όλο το λιανεμπόριο, οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα, τα φαρμακεία και οι ιδιωτικές μονάδες υγείας.
Ειδικά μέτρα λαμβάνονται για τους δημόσιους υπαλλήλους ευπαθών ομάδων ειδικά αυτούς που έχουν ανοσοκαταστολή.
 
Με 73 νέα κρούσματα, και 111 χωρίς σαφή ιχνηλάτηση, το μόνο που επιτρέπεται πια είναι να παίρνουν delivery και take away εκτός κι αν στην ουρά του takeaway καταστήματος υπάρχουν πάνω από πέντε άτομα