NEA

228 τα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα

228 τα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη 

 

Τριάντα οκτώ σήμερα τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νοσούντων σε 228. Από τους ασθενείς, οι 5 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Έχουμε και 22 συνολικά "ορφανά" κρούσματα για τα οποία συνεχίζουμε να τα ιχνηλατούμε. Και όπως είπε ο κ. Τσιόδρας "θα το κάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε".

 

Και σημείωσε ότι "η ηρωικότητα των ανθρώπων του ΕΟΔΥ είναι μεγάλη και γίνεται ήδη διαδικασία να ενισχυθούν για να επιτελέσουν όσο περισσότερο γίνεται το έργο της ιχνηλάτησης".

 

Δεν θα εξετάζονται στο εξής ασυμπτωματικοί και ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Οι τελευταίοι θα πρέπει να παραμένουν σε περιορισμό στο σπίτι τους. Οι υγειονομικοί έχουν προτεραιότητα στον έλεγχο και όσοι έχουν συμπτώματα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι προληπτικά.

 

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι οι χρόνια πάσχοντες θα εξυπηρετούνται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αιτούμενοι χωρίς φυσική παρουσία (τηλεφωνικά ή με φαξ) τη χορήγηση των φαρμάκων τους και στη συνέχεια θα τα παραλαμβάνει συγγενικό τους πρόσωπο με εξουσιοδότηση. 

Ομοίως, θα γίνεται με ηλεκτρονική γνωμάτευση και η παροχή ιατροτεχνολογικού υλικού στους ασθενείς αυτούς.

 

Ισχύουν εξάλλου ειδικά μέτρα στα μέτρα μαζικής μεταφοράς να λειτουργούν με το 50% της χωρητικότητας τους ενώ ζητάμε την προσωπική ευαισθησία και υπευθυνότητα των πολιτών στις αγορές στο σούπερ μάρκετ ώστε να μην περιμένουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο να πληρώσει στα ταμεία. Και οι ευπαθείς ανάγκες να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό αλλά και τα καταστήματα αυτά με πολυκοσμία.

 

Η καπνιστές μπορεί να εκτεθούν στον ιό και να νοσήσουν πιο εύκολα. 

 

Σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία, δεν έχει αποδειχτεί ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τον τρόπο αυτό. Θα ληφθούν μέτρα προφύλαξης αλλά συστήνεται στους αιμοδότες να μην σταματούν να δίνουν αίμα.

 

Ο κ. Τσιόδρας επίσης είπε ότι δεν τον ανησυχούν τόσο οι θάνατοι αλλά τα "ορφανά" κρούσματα να μην αυξηθούν, να μην υπάρχει εκθετική αύξηση του ιού για το οποίο πρέπει να απομονωνόμαστε με το πρώτο σύμπτωμα. Η προσωπική ευθύνη είναι το βασικό. "Θα είμαι έτοιμος να σας πω αν τα μέτρα που παίρνουμε λειτουργούν σε μία με δύο εβδομάδες".