NEA

331 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

331 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη 

 

Τους 331 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19 στην Ελλάδα από τα 4000 περίπου που έχουν συνολικά εξεταστεί σε όλα τα εργαστήρια της χώρας. Με 49 κρούσματα να έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο 24ωρο και άλλα 54 να έχουν φτάσει στον ΕΟΔΥ καθυστερημένα από προηγούμενες ημέρες σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΥΚΑ, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε συνολικά 103 κρούσματα σήμερα.

Αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 8 άτομα σε ΜΕΘ, όλοι άνδρες με μέση ηλικία τα 67. Από τους νοσηλευόμενους γενικά το 57% είναι άνδρες και το 43% γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη.

Από τα νέα κρούσματα, τα 44 είναι εγχώριας μετάδοσης (χωρίς ιστορικό ταξιδιού). Οι θάνατοι από τον κορονοϊό στη χώρα μας μέχρι στιγμής είναι 4

Σχετικά με την είδηση που έρχεται από Γαλλία για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη , ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν έχουμε ακόμα εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη που να τα ενοχοποιεί για πιο σοβαρή νόσηση. Παρόλα αυτά συστήνεται σε γενικές γραμμές να προτιμούμε τα παυσίπονα και αντιπυρετικά με παρακεταμόλη.

Ισχυρή σύσταση επίσης δόθηκε να παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό επί 14 ημέρες όσοι επιστρέφουν από ταξίδια για αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού στο περιβάλλον τους. Τονίζεται επίσης ότι η μετάδοση γίνεται με αεροσταγονίδια και έτσι χρειάζεται απόσταση μεταξύ όλων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και συχνό πλύσιμο των χεριών με τα οποία "φέρνουμε" τους ιούς στο πρόσωπο.

 

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία» και πρόσθεσε πως «τα μέτρα που ελήφθησαν αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες», επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αύριο η Ιερά Σύνοδος να λάβει τις σωστές αποφάσεις».