NEA

Δ. Κουρέτας: «Να προστεθούν μέτρα πριν να είναι αργά»

Δ. Κουρέτας: «Να προστεθούν μέτρα πριν να είναι αργά»

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και καθηγητής Βιοχημίας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι είναι απαραίτητος ο «εντοπισμός και η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό. Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό».

Όπως υπογράμμισε στην επιστολή του ο κ. Κουρέτας, με την διενέργεια περιορισμένου αριθμού τεστ και σε μεγάλες ηλικίες «χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων, στις νέες ηλικίες». Και με τον τρόπο αυτό εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στην απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνονται τεστ κορωνοϊού σε όλους όσους θεωρούνται ότι ήρθαν σε επαφή με ασθενή.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης κατά τη τακτική της Κορέας και της Γερμανίας αναφέροντας: «Η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβώς κατάρτησε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν… Στόχος μας πρέπει να είναι η νεανική ομάδα. Αντίθετα, η τακτική της επιλογής των δειγμάτων, μπορεί αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας».

Ο κ. Κουρέτας προσθέτει δε ότι «χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα πριν είναι αργά. Το υπάρχον σύστημα συνεχίζει να παίρνει δείγματα. Απαιτείται να γίνει ένα είδος επίταξης εξοπλισμού και προσωπικού με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο».

Και ζητάει «να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τεστ άμεσα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των Υπουργείων Έρευνας και Παιδείας».