NEA

Ορατό το ενδεχόμενο σημαντικών προβλημάτων στην τροφοδοσία της χώρας με φάρμακα λόγω κορωνοϊού

Ορατό το ενδεχόμενο σημαντικών προβλημάτων στην τροφοδοσία της χώρας με φάρμακα λόγω κορωνοϊού

Από τον Γιώργο Σακκά

Οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και οι κανόνες που έχουν «επιβληθεί» για όσους έρχονται στην Ελλάδα, από το εξωτερικό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στην τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με αναγκαία φάρμακα. Η Κυβέρνηση τονίζει ότι υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα για τη χώρα, όμως αυτό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα, που τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες, θα παραμείνουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της φαρμακευτικής αγοράς, τα αποθέματα που διατηρούνται σε αποθήκες διαρκούν για 3 μήνες το πολύ (στη χειρότερη για ένα μήνα). Από κει και πέρα το πρόβλημα που διαπιστώνεται έχει να κάνει με τις οδικές μεταφορές με φορτηγά. Πολλοί οδηγοί από τις ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουμε φάρμακα αρνούνται να έρθουν στην Ελλάδα καθώς οι δρόμοι μέσω Ιταλίας είναι κομμένοι αλλά και γιατί αν φτάσουν εδώ, υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθούν σε καραντίνα για 14 μέρες.

Η Κυβέρνηση ήδη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει εξαγγείλει την επίταξη ιατροφαρμακευτικού υλικού, ώστε να δεσμεύσει τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων. Από κει και πέρα μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η επιδημία και πόσο καιρό μπορούμε να έχουμε «κλειστά» σύνορα.     

Να σημειώσουμε ακόμη ότι πριν λίγες μέρες, ο ΕΟΦ δημοσίευσε λίστα προσωρινής απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης η οποία περιλαμβάνει 58 σκευάσματα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως μεγάλο μέρος της νέας λίστας καταλαμβάνουν διάφορα πολύ γνωστά και «δημοφιλή» αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρμακα, διαφόρων εταιρειών και συσκευασιών που τα προμηθεύεται κανείς εύκολα και χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία. Προφανώς η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο διασφάλισης της επάρκειας φαρμάκων στην αγορά ενόψει της επέλασης του κορωνοϊού.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης και σκευάσματα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, παθήσεις των ενδοκρινικών αδένων κ.α.

Όπως αναφέρεται η απόφαση έχει ήδη εφαρμοστεί από το τέλος της προηγούμενης βδομάδας, ενώ ο ΕΟΦ διευκρινίζει πως κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απόφασης απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. Η άρση της απαγόρευσης θα ανακοινωθεί με άλλη απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε το πότε.

«Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη. Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων», καταλήγει ο οργανισμός.