NEA

NICE & EMA ερευνούν εάν η ιβουπροφαίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη επιδεινώνουν την COVID-19

NICE & EMA ερευνούν εάν η ιβουπροφαίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη επιδεινώνουν την COVID-19

Το National Institute for Health and Care Excellence (NICE - Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου COVID-19, ωστόσο προτίθενται να διερευνήσουν το θέμα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

Στην Αγγλία, μετά τις πρόσφατες φήμες για τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, το NICE και η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων (Committee of Human Medicines) δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τα στοιχεία για να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν τα συμπτώματα της μόλυνσης από κορωνοϊό.

 Ο Stephen Powis, Ιατρικός Διευθυντής του NHS England, δήλωσε σε επιστολή του στις 17 Μαρτίου ότι «δεν υπήρχε βιβλιογραφία σχετικά με την επίδραση της χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην COVID-19», ωστόσο υπήρχαν κάποια στοιχεία ότι μπορεί να αυξήσουν τις επιπλοκές από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Στην επιστολή, μάλιστα, αναφέρει τα εξής: «Λόγω της παρούσας έλλειψης σαφούς γνώσης, η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων και το NICE κλήθηκαν να επανεξετάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Για το λόγο αυτό, προτείνεται οι ασθενείς που επιβεβαιωμένα πάσχουν από COVID-19 ή πιστεύουν ότι πάσχουν από COVID-19, να χρησιμοποιούν κατά προτίμηση παρακεταμόλη έναντι των ΜΣΑΦ. Αυτοί που λαμβάνουν σήμερα ΜΣΑΦ για άλλους ιατρικούς λόγους δεν πρέπει να τα σταματήσουν».

Η Esmita Charani, ερευνήτρια φαρμακοποιός στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων του Imperial College στο Λονδίνο, η οποία δεν αποδέχεται το θόρυβο γύρω από την «επιδείνωση που προκαλούν» τα ΜΣΑΦ σε όσους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, κατηγορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση αυτών των πληροφοριών. Η ίδια, χαρακτηριστικά, λέει: «Είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο να βλέπω τόσο μεγάλη σύγχυση μεταξύ των συναδέλφων μου φαρμακοποιών, με τους οποίους έρχομαι σε επαφή για το τι είναι το πραγματικό και τι είναι μυθοπλασία».

Την κατάσταση αυτή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την παρακολουθεί στενά. Στην ιστοσελίδα του, δηλώνει ότι έχουν λάβει γνώση των αναφορών σχετικά με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και την υποψία επιδείνωσης των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι: «Δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ ιβουπροφαίνης και επιδείνωσης της νόσου COVID-19. Ο EMA παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα εξετάσει κάθε νέα πληροφορία που θα είναι διαθέσιμη για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της πανδημίας».

Το Μάιο του 2019, η επιτροπή του ΕΜΑ για την ασφάλεια (PRAC) ξεκίνησε μια ανασκόπηση των ΜΣΑΦ μετά από έρευνα της Γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας για τα φάρμακα και την ασφάλεια των προϊόντων υγείας (French National Agency for Medicines and Health Products Safety), η οποία ανέφερε ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις βακτηριακές λοιμώξεις όπως η ανεμοβλογιά.

Επί του παρόντος, η επίσημη ιστοσελίδα του EMA αναφέρει σχετικά ότι -σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και τις εγκρίσεις των ΜΣΑΦ- οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Προτρέπει, ωστόσο, εκείνους που έχουν σχετικές απορίες ή αμφιβολίες να μιλήσουν με το γιατρό τους. Ο EMA δηλώνει ότι θα παράσχει περαιτέρω πληροφορίες όταν η PRAC διεξάγει μια νέα επισκόπηση.