NEA

46 επιπλέον κρούσματα! Συνεχίζονται και εντατικοποιούνται τα αυστηρά μέτρα

46 επιπλέον κρούσματα!  Συνεχίζονται και εντατικοποιούνται τα αυστηρά μέτρα

 

 Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

  

Στα 464 ανέρχονται σήμερα τα συνολικά κρούσματα, με 46 εξ αυτών να είναι νέα κρούσματα που ταυτοποιήθηκαν. Τα 16 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Οι νεκροί είναι συνολικά 6, όλοι άνδρες με υποκείμενα νοσήματα. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων ασθενών νοσηλεύονται σε συμβατικά δωμάτια, είναι τα 68 έτη και στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, τα 69 έτη. Όλοι παίρνουν κοκτέϊλ αντιικκών φαρμάκων.

«Η λύπη όταν την μοιραζόμαστε είναι μισή και η χαρά πολλαπλασιάζεται», είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας,  απευθύνοντας τα συλλυπητήριά του σε όποιους έχασαν μέλος της οικογένειάς τους και για να κάνει ένα νοηματικό πέρασμα, στο ευχάριστο νέο της γέννησης υγειούς βρέφους, από μητέρα που είχε προσληφθεί από κορωνοϊό στο, Νοσοκομείο «Αττικό».

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας, αναφέρθηκε στην Κίνα όπου έχουν σημειωθεί λίγο περισσότεροι από 3.200 θάνατοι, ενώ μόνο στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τους 3.000 οι νεκροί.

Στη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε πρόσφατα για την πορεία της πανδημίας, φάνηκε ότι σε 44.000 ασθενείς που μελετήθηκαν, το ποσοστό θανάτων είναι 2% ενώ στους εντελώς νέους υγιείς, χωρίς υποκείμενο νόσημα (κάτω των 60 ετών), το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 1%. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό θανάτων είναι σαφώς υψηλότερο στους άνδρες.

 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν τη θεραπεία αλλά και τον εμβολιασμό για την νόσο Covid-19, o κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η κλινική δοκιμή εμβολίου σε 25 άτομα και θα έχουμε τα αποτελέσματα σε τρεις μήνες περίπου.

Στην αυριανή ενημέρωση αναμένεται θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την προφύλαξη και διαχείριση των νεφροπαθών, μετά από σχετική μελέτη του καθηγητή Ιωάννη Μπολέτη.

 

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης

 

Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων που έχουν ανακοινωθεί, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως προχωρούν με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς τόσο οι προσλήψεις των γιατρών όσο και των νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται 500 επαγγελματίες υγείας (100 γιατροί και 400 νοσηλευτές), ενώ έχουν υπογραφεί οι προσλήψεις για περισσότερα από 1000 ακόμα.

 

Νίκος Χαρδαλιάς: αυστηρά τα μέτρα για όσους έπρεπε να είναι σε καραντίνα

 

Ο κ. Χαρδαλιάς διέψευσε ότι έχει αποφασιστεί απαγόρευση πτήσεων από και προς το εξωτερικό ή το εσωτερικό της χώρας, αλλά είπε ότι από αύριο θα ελέγχεται πολύ αυστηρά αν τηρείται η καραντίνα των 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, ειδικά δε από την Γερμανία.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει η λειτουργία των ξενοδοχείων και να παραμείνουν ελάχιστα ανοιχτά-3 για την Αθήνα. Το ποια θα είναι αυτά, θα το αποφασίσει η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε την αυστηρή σύσταση να παραμένει ο κόσμος στο σπίτι του και να βγαίνει μόνο για τις απαραίτητες εργασίες -αγορά τροφίμων και φαρμάκων - κλπ. Ο κ. Χαρδαλιάς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για άλλη μία φορά, όσους είναι αναγκασμένοι να εργάζονται αυτές τις ημέρες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφοράς και σε άλλες υπηρεσίες.