NEA

Α. Μελιδώνης: «Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι πιο ευαίσθητα στις λοιμώξεις»

Α. Μελιδώνης: «Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι πιο ευαίσθητα στις λοιμώξεις»

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η ανησυχία σε όλους μας για την ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού είναι δεδομένη. Ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερη στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μεταξύ των οποίων και τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και οι οικογένειές τους, οι οποίοι, το τελευταίο διάστημα, είχαν να αντιμετωπίσουν και τη σύγχυση που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων-Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, που καθόρισε τις παθήσεις που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μέσα σε αυτές συμπεριέλαβε μόνο τον «αρρύθμιστο Σακχαρώδη Διαβήτη».

Με αφορμή αυτό το θόρυβο, μιλήσαμε με το γνωστό Παθολόγο με ειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Ανδρέα Μελιδώνη*, Πρόεδρο του Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν. και Γεν. Γραμματέα της ΕΔΕ, για τους λόγους που καθιστούν πιο ευαίσθητα στις λοιμώξεις τα άτομα με ΣΔ, για το τι πρέπει να κάνουν το διάστημα του αυτοπεριορισμού όλων μας στο σπίτι αλλά και γενικότερα για την ψυχραιμία, την πειθαρχία και την τήρηση των μέτρων προστασίας που θα πρέπει να εφαρμόσουν –όπως όλοι μας άλλωστε– με τη βεβαιότητα ότι και ο αγώνας αυτός θα έχει αίσιο τέλος!

 

Τι κάνει πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό τα άτομα που πάσχουν από ΣΔ;

Τα άτομα με ΣΔ λόγω της χρόνιας υπεργλυκαιμίας τους (του αυξημένου δηλαδή σακχάρου τους) παρουσιάζουν μειονεκτική ανοσιακή λειτουργία, μειωμένη αντίσταση στους ιούς και τα μικρόβια που ενδεχόμενα θα τους «μολύνουν». Η υπεργλυκαιμία κατά κάποιον τρόπο αποδιοργανώνει, αποσυντονίζει την ανοσιακή δυνατότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει την πιθανή εισβολή κορωνοϊού. Επίσης, οι χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη, η αγγειοπάθεια των μικρών και μεγάλων αγγείων ευνοούν την ανάπτυξη επιπλοκών και δυσμενών εκβάσεων στη λοίμωξη από κορωνοϊό.
Πραγματικά, σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, JAMA, και αφορούσε τα 44.672 κρούσματα από κορωνοϊό στην Κίνα (μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2020) φάνηκε ότι ενώ η μέση θνησιμότητα του πληθυσμού αυτού ήταν 2,3% στα άτομα με διαβήτη που νόσησαν από COVID19 η μέση θνησιμότητα ήταν 7,3%.

 

Η ευαισθησία αυτή αφορά το ίδιο τα άτομα που πάσχουν από ΣΔ τύπου Ι και τους πάσχοντες από ΣΔ τύπου ΙΙ;

Τα άτομα με ΣΔ τύπου 1 φαίνεται ότι είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση και νόσηση από τον κορωνοϊό. Και αυτό επειδή ήδη παρουσιάζουν μία διαταραχή της αυτοανοσίας τους -ο ΣΔ1 είναι αυτοάνοση νόσος- και έτσι η χρόνια υπεργλυκαιμία μπορεί να διαταράξει ακόμα περισσότερο την αυτοανοσία του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα με ΣΔ -είτε τύπου 1, είτε τύπου 2- με μεγάλη διάρκεια διαβήτη ή με προχωρημένη ηλικία ή με παρουσία επιπλοκών και συννοσηροτήτων έχουν σαφώς μεγαλύτερη ευαισθησία και πιθανότητα νόσησης από κορωνοϊό.

 

Η καθημερινή κίνηση είναι απαραίτητη για τα άτομα με ΣΔ. Τι θα συμβουλεύατε, για το διάστημα που θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι, να κάνουν ώστε να εξασφαλίσουν ένα minimum σωματικής δραστηριότητας;

 

Σαφώς και τεκμηριωμένα, η άσκηση βοηθάει αποτελεσματικά στη ρύθμιση του διαβήτη, στη μείωση της υπεργλυκαιμίας. Η άσκηση βελτιώνει θεαματικά την ευαισθησία των ιστών στη δράση της ενδογενούς ινσουλίνης με αποτέλεσμα την αξιόλογη βελτίωση του μεταβολισμού και του διαβήτη.
Για αυτό, στο διάστημα παραμονής στο σπίτι, τα άτομα με ΣΔ θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα 1/2 έως 1 ώρας ημερησίως άσκησης ποικίλου τύπου και μορφής: επιτόπιες αναπηδήσεις, ασκήσεις κάμψης και έκτασης, ασκήσεις διάτασης, βάδιση σε διάδρομο γυμναστικής, κινητικές εργασίες στο σπίτι κλπ.
Και βεβαίως, πρέπει να αποφευχθεί η ατελείωτη παρακολούθηση όλων των τηλεοπτικών εκπομπών που αφορούν τον κορωνοϊό, καθώς έτσι τις περισσότερες ώρες θα βρίσκονται σε ακινησία, σε μία πολυθρόνα, κατάσταση που δεν ευνοεί καθόλου τον αναγκαίο φυσιολογικό μεταβολισμό.

 

Τι θα συμβουλεύατε τα άτομα με ΣΔ που έχουν πανικοβληθεί με τη ραγδαία εξάπλωση της CoVid-19;

 

Θα έλεγα ότι όλοι πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να εφαρμόσουμε στο έπακρον τα προληπτικά μέτρα που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας και ευρύτερα η πολιτεία. Μέτρα που αφορούν το «μένουμε στο σπίτι», την απόσταση δύο μέτρων από το συμπολίτη μας, τη συνεχή αντισηψία των χεριών μας κτλ.
Τα άτομα με ΣΔ οφείλουν απέναντι στον εαυτό τους και την κοινωνία, ακόμη περισσότερο να πειθαρχούν στα μέτρα αυτά, αφού αποτελούν αναντίρρητα ευπαθή ομάδα. Τα μέτρα αυτά θα τους διασφαλίσουν το μεγαλύτερο αγαθό στη ζωή που είναι η υγεία. Και επειδή το άτομο με ΣΔ είναι άτομο με χρόνιο νόσημα ξέρει καλά την αξία του συνεχούς αγώνα με το διαρκές έπαθλο της ευγλυκαιμίας και της ευζωίας. Έναν τέτοιο αγώνα θα δώσει και τώρα και θα βγει για μία ακόμη φορά νικητής, όπως σε όλους τους προηγούμενους αγώνες που αφορούσε την υγεία του. Η συμβουλή μου, λοιπόν, είναι αγώνας, πειθαρχία, συνέπεια και ο κορωνοϊός θα νικηθεί!

*Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος με ειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Συντονιστής Δ/ντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου στο Metropolitan Hospital, Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων (Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν.) και Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ)