NEA

Δάκρυσε ο Τσιόδρας... για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύσουμε

Δάκρυσε ο Τσιόδρας... για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύσουμε

Έκκλιση για τήρηση των μέτρων (ξανά)

Εντός των μαθηματικών μας προβλέψεων  σήμερα, ελπίζουμε για το αύριο...

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Σε 186 χώρες του κόσμου έχουν καταγράψει περισσότερα από  287.000 κρούσματα κορωνοϊού. Μέσα σε 24 ώρες είχαμε μάλιστα 35.000 νέες περιπτώσεις γεγονός που δείχνει υψηλή μεταδοτικότητα και δυναμική για ταχεία αύξηση όπου εισβάλει. Η ανθρωπότητα έχει ήδη περισσότερους από 12.000 θανάτους.

Σήμερα είχαμε στη χώρα 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και συνολικά 530 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 98 από αυτά έχουν απροσδιόριστη πηγή διάγνωσης. Τα περισσότερα είναι στην Αθήνα και έχουν ελεγχθεί 8.000 δείγματα.

Εκ των 100 ασθενών που νοσηλεύονται οι 18 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ενώ αναμένεται ότι θα διασωληνωθούν κι άλλοι καθώς πρόκειται για  σοβαρή νόσο που προκαλεί σοβαρή πνευμονία.

Η πλειονότητα των νοσηλευομένων (79%) έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα

Το 54% είναι άνδρες και το 47% είναι μεγάλης ηλικίας, άνω των 65 ετών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε ΜΕΘ.

Οι συμπολίτες μας που συνολικά έχουν καταλήξει είναι 13, εκ των οποίων οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ενώ ο τελευταίος ήταν άνω των 80 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα. Η μία ήταν γυναίκα 93 ετών. Ο μέσος όρος  των νεκρών ήταν 76 έτη. Και 19 έχουν πάρει εξιτήριο ήδη.

Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση και την αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουμε στις μαθηματικές μας προβλέψεις μέσω των ειδικών μοντέλων. «Πρέπει όμως να σας πω ότι περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων, ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ηλικίες νοσούντων

18-64 75% επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ηλικίες νεκρών

27% ήταν άνω των 85 ετών.

1%-3% ήταν 55-64 ετών.

1% ήταν 20- 54 ετών.

“Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής, μιας και αυτός ο ιός δεν λογαριάζει σύνορα και ηλικία” είπε ο κ Τσιόδρας. “Τον παρομοιάζουν πολλοί με τη γρίπη αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε πως αυτή τη στιγμή για αυτόν τον ιό δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε θεραπεία και κανείς δεν έχει ανοσία. Η ανοσία των πολλών δεν θα υπάρξει για καιρό ακόμη”.

 

Δάκρυσε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Δάκρυσε σήμερα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας διηγούμενος:

«Μου έγραψε ένας καλός φίλος και συνάδελφος, ότι κάνουμε πολύ φασαρία για ηλικιωμένους και βαριά νοσούντες. Αλλά εγώ πιστεύω ότι είναι υποχρέωση της Ιατρικής σήμερα η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων που είναι μανάδες και πατεράδες μας, παππούδες και γιαγιάδες μας.

Η απάντησή μου είναι επίσης ότι σεβόμαστε και προστατεύουμε όλους αλλά κατεξοχήν αυτούς τους πιο αδύναμους. Δεν έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς. Το αν θα έχουμε λιγότερους θανάτους σε αυτούς του πληθυσμούς μπορεί να αλλάξει. Κανείς δεν περισσεύει».

Οι καπνιστές κολλούν πιο εύκολα

Σχετικά με το αν το κάπνισμα επιδρά αρνητικά, ό κ. Τσιόδρας απάντησε ότι πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι οι καπνιστές έχουν αυξημένα τα επίπεδα του υποδοχέα και άρα περισσότερες «πόρτες» ανοιχτές  για είσοδο του ιού στον οργανισμού. «Θα πω σε όσους καπνίζουν ότι η επιλογή είναι δική τους. Αλλά ακόμα και οι υγιείς καπνιστές έχουν περισσότερες λοιμώξεις και πιο δύσκολη νόσηση», σχολίασε ο καθηγητής.

Για τα νοσοκομεία

Μια κύρια είσοδος διασποράς του ιού θα είναι τα νοσοκομεία. Να μην συρρέουν χωρίς λόγο πολίτες σε αυτά. Κινδυνεύουν οι ίδιοι να εκτεθούν και να εκθέσουν άλλους. «Έχω και παραδείγματα που καταλύουν την καραντίνα και διασπείρουν τον ιό σε αυτές τις δομές. Τα νοσοκομεία να τα αντιμετωπίζουμε ως ιερά, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για την ζωή», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.

Προστασία ιατρονοσηλευτικού προσωπικό

Ως “υψίστης σημασίας” σχολιάστηκε η προστασία του προσωπικού όλων των δομών υγείας. Τονίστηκε δε, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο προτεραιότητα είναι να διαφυλάξουμε τις μάσκες υψηλής προστασίας για αυτούς που διαχειρίζονται ασθενείς και όχι για όλους τους επαγγελματίες υγείας που μπορεί να φορούν την απλή χειρουργική μάσκα, που παρέχει ασφάλεια.  Το ECDC έχει υιοθετήσει αυτήν την πρακτική και αυτό κάνει και ο ΕΟΔΥ. «Είναι σημαντική στρατηγική αυτή και δεν δείχνει αδυναμία. Προετοιμαζόμαστε για όλα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τι είπε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δίνουμε στοιχεία από την αρχή και αυτό συνεχίζουμε. Οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ιταλία είχε 10 νεκρούς και 322 κρούσματα πριν από 24 ημέρες. Δηλαδή τα αριθμητικά δεδομένα που έχουμε εμείς σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε Ιταλία διότι έχουμε λάβει εγκαίρως μέτρα. Να είστε σίγουροι θα λάβουμε και όποια άλλα μέτρα επιβάλλονται. Είναι στο χέρι όλων να δείξουμε μέγιστη υπευθυνότητα. Να μην χαθούν άνθρωποι εξαιτίας της απερισκεψίας και του εγωισμού μας. Οι περισσότερο δείχνουν υπευθυνότητα. Υπάρχουν και σήμερα όμως κάποιοι που δείχνουν ανευθυνότητα».

Για τους επαναπατρισμούς

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ολοκληρώνουμε μια επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από Μαδρίτη, Βαρσοβία και με πλοίο από Ανγκόνα Ιταλίας. Αύριο θα γίνουν επίσης πτήσεις από Ισπανία, Πράγα, Βελιγράδι Κίεβο και Τυφλίδα. Όλοι όσοι επαναπατρίζονται, καθώς κι αυτοί που ήρθαν από Βρετανία, καταχωρούνται σε ειδική πλατφόρμα ιχνηλάτης για να ελέγχεται η τήρηση της καραντίνας 14 ημερών, με διάφορους τρόπους και τηλεφωνικά”.