NEA

79 νέα κρούσματα στη χώρα μας και 2 ακόμα νεκροί- σύνολο 17

79 νέα κρούσματα στη χώρα μας και 2 ακόμα νεκροί- σύνολο 17

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πανδημία, «όταν ο κορωνοϊός ήταν ακόμα μόνο στη Κίνα, θέσαμε ήδη τη χώρα σε ετοιμότητα. Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε 30 ασκήσεις ετοιμότητας, με την βοήθεια του ΕΚΑΒ. Ορίσαμε τον κ. Τσιόδρα ως εκπρόσωπο -τον οποίο ευχαριστώ θερμά για ό,τι έχει προσφέρει. Και ευχαριστώ τους 28 επιστήμονες της ομάδας κρούσης που επίσης μας βοηθούν. Ενισχύσαμε το σύστημα με προσλήψεις προσωπικού. Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε σε άνοιγμα νέων ΜΕΘ. Οργανώθηκε δίκτυο πληροφοριών, επιστημονικής ανάλυσης δεδομένων και οδηγιών προς όλους τους φορείς της χώρας και τους πολίτες. Όλα τα δεδομένα τίθενται υπόψη καθημερινά σε ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων- επιδημιολόγων που μας καθοδηγούν.

Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό που έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και μάλιστα πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες Ευρώπης».

Ο κ. Κικίλιας τόνισε επίσης ότι «εδώ και 2,5 μήνες συνεργαζόμαστε με την επίτροπο Υγείας της ΕΕ, τον ΠΟΥ και το ευρωπαϊκό κέντρο λοιμώξεων. Αλλά γνωρίζουμε και τις πάγιες αδυναμίες του ΕΣΥ. Είναι μια πραγματικότητα που κληρονομίσαμε», είπε ο κ. Κικίλιας.

 

Και ανέλυσε που βρισκόμαστε σε επίπεδο οργάνωσης:

 

Πέρσι είχαμε συνολικά 550 ΜΕΘ, στις οποίες τον Ιανουάριο προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Σήμερα έχουμε 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ στο εθνικό σύστημα υγείας. Τελευταία 39 ΜΑΦ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εξάλλου, άλλες 107 ΜΕΘ εξασφαλίστηκαν το τελευταίο διάστημα από τον ιδιωτικό τομέα. Και άλλες ακόμα εντάσσονται από στρατιωτικά νοσοκομεία. Εντάσσεται εξάλλου και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ ως νοσοκομείο κορωνοϊού.

Οι κανονικές κλίνες μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση αποκλειστικά του κορωνοϊού είναι 2.158 και θα συνεχίζουν να αυξάνονται ανάλογα τις ανάγκες, καθώς συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα.

Νοσοκομεία όπως είναι η Παμμακάριστος, το Ελπίς, η Αγία Βαρβάρα, η ιδιωτική μονάδα Άττικα στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά κρούσματα κορωνοϊού.

«Ενώ άλλα συστήματα υγείας έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, το δικό μας αντέχει. Και είναι στο χέρι μας και στο χέρι να συνεχίσει να αντέχει», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

 

Για τις προσλήψεις ανέφερε:

 

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, έχουν προχωρήσει ήδη εκατοντάδες και προχωρούν 2.145 ακόμα προσλήψεις, 431 γιατρών, και 1.714 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού εντός του επόμενου 10ημέρου. Εκδίδονται εξάλλου καθημερινά και άλλες προκηρύξεις ανάλογα τις ανάγκες.

 

Σχετικά με τις προμήθειες

 

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι προχωρήσαμε εγκαίρως σε προμήθεια μέσα από τις 7 ΥΠΕ,  όλων των ατομικών μέσων , αναλώσιμων κλπ. Αλλά στην παγκόσμια αγορά «γίνεται ένας πόλεμος που κάνει τη διαδικασία παραλαβής δύσκολη». Έχουμε ναυλώσει cargo jet και επιβατικά αεροπλάνα, που φέρνουν το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Κινεζική κυβέρνηση λέγοντας «ευχαριστώ την κινεζική κυβέρνηση, για τις δωρεές και τη βοήθεια στον προγραμματισμό και τη διεκπεραίωση αυτών των πτήσεων. Εκ μέρους της κυβέρνησης ευχαριστώ τους δωρητές που συνεχώς προσφέρουν την δική τους δωρεά» και σημείωσε:

«Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Τους χρειαζόμαστε όλους, από γιατρούς, ψυχολόγους, φοιτητές, συνταξιούχους. Στο site του υπουργείου Υγείας υπάρχει σχετική πλατφόρμα που μπορεί να προσφέρει όποιος επιθυμεί, διοικητική ή άλλη υποστήριξη. Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ, όπως έχει πει ο Μακρυγιάννης».

 

 

Στη σημερινή του ενημέρωση ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας είπε:

 

Παγκοσμίως έχουμε 358.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σε 193 χώρες και περισσότερους από 15.000 θανάτους και 150.000 ασθενείς που έγιναν καλά. 

Σήμερα ανακοινώθηκαν 79 νέα κρούσματα στη χώρα μας με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πια τους 695 και να αφορά 28 περιφερειακές ενότητες της χώρας κυρίως όμως στην Αττική.

Το 56% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Και το 75% είναι ηλικίας από 18 ως 64 ετών. Σήμερα 114 συμπατριώτες νοσηλεύονται εκ των οποίων το 61% είναι άνδρες. Οι 35 βρίσκονται σε ΜΕΘ και έχουν μέση ηλικία τα 68 έτη. Μία είναι γυναίκα.

Οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται σήμερα σε 17, με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη και οι τρεις είναι μόνο γυναίκες. Όλοι ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενο νόσημα. Συνολικά 29 έχουν πάρει εξιτήριο. 

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε ότι σημειώνεται σταδιακή αύξηση κρουσμάτων και παραμένουμε στις προβλέψεις που είχαμε για την χώρα. Υπολογίζεται ότι η διασπορά στην κοινότητα φτάνει τις 8.000-.9000.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας «δεν έχουμε καλά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Κρίσιμες λεπτομέρειες της επιδημιολογίας είναι άγνωστες. Γιατί διαφορετικά τα πράγματα στη Γαλλία; Απόλυτος αριθμός περιπτώσεων, ο ρόλος των παιδιών, η μετάδοση,  ο κίνδυνος θανάτου από την προσβολή, όλα παραμένουν ακόμα υπό διερεύνηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα. Γνωρίζουμε τις αναγκαίες, δύσκολες δράσεις και τις πράττουμε» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Και σημείωσε ότι το γεγονός ότι κολλούν οι νέοι, φάνηκε και από τον έλεγχο των φοιτητών που επέστρεψαν στη χώρα μας, όπου κάποιοι εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί. «Μια πανδημία σαν αυτή δεν φεύγει από μόνη της», τόνισε και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο το οποίο δυστυχώς αργεί. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο ώστε να ανταπεξέλθουμε στη κρίση. Ευχαριστώ όσους συμμορφώνονται. Οι δρόμοι είναι πιο ήσυχοι και οι φίλοι μας κρατούν απόσταση».

 

Η ενημέρωση του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά

 

«Η προσπάθεια του περιορισμού είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες και τέθηκε σε ισχύ, ενισχύει τις προσπάθειες. Ενθαρρυντικά θεωρούμε τα πρώτα στοιχεία. Οι πλειοψηφία ακολουθεί τις οδηγίες. Τα μέτρα και ο έλεγχός τους, όσο πιο αυστηρά είναι, τόσο λιγότερο θα κρατήσουν».

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, έδωσε κάποιες διευκρινίσεις:

  • Το Δημόσιο θα δέχεται σε κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού που θα πιστοποιείται με email.
  • Αν κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και τον εξυπηρετεί άλλος, τον οδηγό θα πιστοποιεί ο εργοδότης του πρώτου.
  • Δημοσιογράφοι απαιτείται να φέρουν την σχετική κάρτα από τη Ένωσή τους, βεβαίωση εργοδότη και αντί ωρών θα πρέπει αν αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ.
  • Κίνηση φορτηγών τροφοδοσίας γίνεται με βεβαίωση εργοδότη.
  • Μίνι μπας θα κινούνται με δελτίο κίνησης και το 50% καθισμάτων κενό.
  • Συνεργεία τεχνικής υποστήριξης θα κινούνται με δελτίο κίνησης ή αποστολής και βεβαίωση εργοδότη.
  • Το ίδιο και τα κούριερ αλλά και με το πρόγραμμα αποστολών τους.
  • Τα ταξί θα κινούνται με τον οδηγό και ακόμα ένα άτομο. Αλλά σε περίπτωση ασθενή που μεταφέρεται σε γιατρό επιτρέπεται και δεύτερος επιβάτης, με έγγραφο που επιβεβαιώνεται η ανάγκη του ασθενούς.
  • Στα ΙΧ υπάρχει εξαίρεση ανηλίκων τέκνων. Ένας γονέας με 2 ανήλικα είναι αποδεκτόνα επιβαίνουν μαζί αλλά μόνο για τις γνωστές περιπτώσεις.
  • Ισχύει όριο 2 ατόμων και για μετάβαση σε τελετή αλλά κατ’ εξαίρεση οι επιβάτες μπορεί να είναι 3 αρκεί να είναι μέλη οικογένειας που συγκατοικούν.
  • Οι οδηγοί λεωφορείων και άλλων ΜΜΜ θα εργάζονται με βεβαίωση ωραρίου και εργοδότη.
  • Καλλιεργητές θα δίνουν σε όλους τους υπαλλήλους τους βεβαιώσεις.
  • Αγρότες- κτηνοτρόφοι και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, να έχουν βεβαίωση τύπου Α, υπογεγραμμένη από τους ίδιους με όλα τα αναγκαία στοιχεία.
  • Από σήμερα τα μεσάνυχτα διακόπτονται συνδέσεις με Βρετανία (πτήσεις). Και διακόπηκαν ήδη με Τουρκία. Επιτρέπεται μόνο είσοδος από Κήπους και μόνο Ελλήνων υπηκόων.

 

 Σχετικά με τους ελέγχους τήρησης των μέτρων

 

  • Σε ελέγχους τήρησης καραντίνας σε ασθενείς, βρέθηκαν όλοι στα σπίτια τους.
  • Σε ελέγχους στενών επαφών που προληπτικά μπαίνουν σε καραντίνα, από τους 176, οι 4 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και πήραν πρόστιμο 5000 ευρώ και ποινική δίωξη. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούν υπέρ στήριξης του ΕΣΥ.
  • Αναστέλλονται από 6/3 ως 30 /4 όλες οι πτήσεις εξωτερικού της Aegean.