NEA

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ προμηθεύονται μεγάλη ποσότητα χλωροκίνης από την Ινδία

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ προμηθεύονται μεγάλη ποσότητα χλωροκίνης από την Ινδία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσότητα που εξασφάλισε το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι συνολικά 5 τόνοι και θα φτάσει στην Ελλάδα από την Ινδία με πτήση cargo της Aegean.

 

Η χλωροκίνη είναι μια από τις τέσσερις ουσίες για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μπορούν να συνδράμουν στην αποτελεσματική θεραπεία κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρής κλίμακας μελέτες από τη χορήγηση χλωροκίνης-υδροξυχλωροκίνης –εγκεκριμένες ουσίες κατά της ελονοσίας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της οξείας ή χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας– έστρεψαν στο συγκεκριμένο φάρμακο το ενδιαφέρον πολλών χωρών και του ΠΟΥ. Αυτή τη στιγμή, διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές κλινικές δοκιμές του φαρμάκου –στην Κίνα, στη Γαλλία και αλλού– οι οποίες δείχνουν οφέλη από τη χορήγησή του έναντι του κορωνοϊού, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρής τοξικότητας, ο μετριασμός της οποίας εξετάζεται στις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την είδηση για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης αποκάλυψε χτες, Δευτέρα 23 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι: «έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

Η χλωροκίνη, όταν φτάσει στη χώρα μας θα δοθεί σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να παρασκευαστεί το φάρμακο και να βρίσκεται στη διάθεση των γιατρών που φροντίζουν τους ασθενείς με CoVid-19 στα ελληνικά νοσοκομεία, πάντα εν αναμονή των συμπερασμάτων που θα δημοσιεύονται από τις δοκιμές που «τρέχουν», διεθνώς, όπως η πανευρωπαϊκή μελέτη με πάνω από 3.000 συμμετέχοντες ασθενείς.

Ήδη τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες (Sanofi, Novartis και Bayer) ανακοίνωσαν ότι δεσμεύουν ποσότητες χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, τόσο για κλινική έρευνα όσο και για άμεση χορήγηση σε ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.