ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η ΟΣΦΕ ζητά απαντήσεις από το υπ. Υγείας για την ΠΝΠ που ανοίγει δρόμο συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με εταιρείες Courier

Η ΟΣΦΕ ζητά απαντήσεις από το υπ. Υγείας για την ΠΝΠ που ανοίγει δρόμο συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με εταιρείες Courier

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει στην Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος η κίνηση της κυβέρνησης μέσα από την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου με τα κατεπείγοντα μέτρα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊου (SARS CoV 2), τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης να δώσει τη δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να συμβληθεί με ταχυμεταφορική προκειμένου να στείλει φάρμακα (ΦΥΚ) στο σπίτι των χρόνιων πασχόντων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο πεντηκοστό πρώτο άρθρο της ΠΝΠ που αφορά τη διαδικασία αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς που βρίσκονται σε περιορισμό

«1. Για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και ασθενών που βρίσκονται σε περιορισμό κατ’ εφαρμογή της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ασφαλισμένους, αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος».

Σύμφωνα με τον φαρμακοποιό κ. Βασίλη Μπιρλιράκη, Έφορο εκπαιδευτικών θεμάτων και Δημοσίων Σχέσεων της ΟΣΦΕ η κίνηση αυτή κατά πρώτο λόγο αναδεικνύει την αδυναμία της διάθεσης φαρμάκων μέσω κρατικών φαρμακείων σε αντίθεση με την κλασική αλυσίδα εφοδιασμού (φαρμακοβιομηχανία - φαρμακαποθήκη - φαρμακείο γειτονιάς) που απρόσκοπτα συνεχίζει τον εφοδιασμό φαρμάκων σε εκατομμύρια ασθενείς.

Κατά δεύτερο λόγο, όπως αναφέρει ο κ. Μπιρλιράκης σε ανάρτησή του στο facebook «Εν μέσω κρίσης, θα γίνει μια συμφωνία με ταχυμεταφορική:

  • που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • που δεν έχει καμία εμπειρία σε μεταφορά φαρμάκων (πολύ περισσότερο σε φάρμακα ψυχρής αλυσίδας).
  • τη στιγμή που έχουν όλες “μπουκώσει" και καθυστερούν έως και μια εβδομάδα στις παραδόσεις τους (όταν και όποτε το κάνουν σωστά)
  • τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υποστελεχωμένες και αναγκάζουν τους υπαλλήλους να εργάζονται 10 - 12 ώρες (ενώ ασφαλίζονται για 4 ώρες)».

Και καταλήγει στην ανάρτηση του ο κ. Μπιρλιράκης:

«Είναι η στιγμή να αναγνωριστεί η υπεραξία της κλασικής αλυσίδας εφοδιασμού γιατί αυτή προκύπτει και από την δυνατότητα της να είναι ανθεκτική σε σπάνιες μεν αλλά εξαιρετικής σημασίας στιγμές όπως αυτή».

Μιλώντας με το DailyPharmaNews για το θέμα ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Στάυρος Μπελώνης εξέφρασε την άποψη ότι  τα όσα αναφέρει ο κ. Μπιρλιράκης είναι απολύτως σωστά.  «Ενώ έχουμε το προνόμιο σε αυτήν τη χώρα να διαθέτουμε γύρω στις 130 φαρμακαποθήκες και 10.500 φαρμακεία θεωρώ αδιανόητο τούτην την ώρα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μία τέτοια κίνηση επιστρατεύοντας εταιρείες courier για κάτι για το οποίο δεν έχουν την τεχνογνωσία, ούτε καν τις δυνατότητες να το κάνουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα  ενώ ταυτόχρονα μία τέτοια κίνηση θα κοστίσει στο κράτος χρήματα που τώρα τα έχει ανάγκη. Θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό μου για την εμμονή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ στο να προχωρήσει σε μία συνεργασία με εταιρείες courier προκειμένου να κάνει κάτι τόσο σημαντικό ενώ έχει ήδη στα χέρια του μία άλλη πρότασηΤον Νοέμβριο καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς όλο αυτό θα μπορούσε να γίνει ομαλά μέσα από τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασθενής, σε μία περίοδο μάλιστα που δεν υπήρχε η τεράστια επιβάρυνση που έφερε στο σύστημα ο νέος κορωνοϊός. Να σημειωθεί ότι τόσο τα φαρμακεία μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου όσο και οι φαρμακαποθήκες, συνεταιριστικές και μη, δεχθήκαμε να προχωρήσουμε σ’ ένα μοντέλο με μηδέν αμοιβή. Και εδώ γεννάται το ερώτημα. Είναι ισχυρότερα, καλύτερα οργανωμένα τα courier από την κλασική δομή που υπάρχει στη διακίνηση του φαρμάκου; Και πόσο άραγε θα κοστίσει αυτή η ιστορία που προωθούν; Αυτά τα ερωτήματα τίθενται στην πολιτεία και ζητάμε μία απάντηση μια και μέχρι σήμερα δεν έχει καταδεχτεί ακόμη ο υπουργός Υγείας να μας δεχτεί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας μετά την κατάθεση των πολύ συγκεκριμένων προτάσεων που καταθέσαμε. Αυτή η εμμονή της κυβέρνησης από τη μία με τα courier και από την άλλη με τα super market όντως μας προκαλεί προβληματισμούς. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας από τον Νοέμβριο. Ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή της κρίσης καλούμε την κυβέρνηση να ξαναδεί τη στρατηγική της από την αρχή γιατί θεωρούμε ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση».

.