NEA

48 νέα κρούσματα στη χώρα

48 νέα κρούσματα στη χώρα

Όλα τα νεότερα από τη σημερινή ανακοίνωση

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί περισσότερα από 396.000 κρούσματα σε 197 χώρες ώστε πλέον δεν λείπει καμία από το χάρτη εξάπλωσης του ιού. Η ανθρωπότητα έχει καταγράψει περισσότερους από 17.000 θανάτους και 103.000 ασθενείς που έγιναν καλά.

Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε 48 νέα κρούσματα και συνολικά 743 επιβεβαιωμένα από την αρχή της κρίσης. Οι 134 νοσηλεύονται αυτή την στιγμή και σε ποσοστό 60% είναι άνδρες. Οι 45 εξ αυτών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία αυτών είναι τα 68 έτη ενώ όλοι έχουν υποκείμενο νόσημα. Να σημειώσουμε εδώ ότι κάποιοι από αυτούς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ δηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο αλλά ήταν από προηγούμενες μέρες και άργησε η δήλωσή τους.

Στους 20 θανάτους συνολικά σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 75 έτη και οι 14 ήταν άνδρες. Μέχρι σήμερα 32 έχουν πάρει εξιτήριo.

 

Τα αισιόδοξα μηνύματα του κ. Τσιόδρα

Περίπου 1,7 δις άνθρωποι παγκοσμίως, βρίσκονται σε κατάσταση αυτοπεριορισμού. Χώρες που το ακολούθησαν το μέτρο τελευταία είναι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί σήμερα επειδή για 2η ημέρα παρουσιάζονται μειωμένες καταγραφές νέων κρουσμάτων και θανάτων στην Ιταλία, ελπίζοντας ότι έφταναν και ξεπέρασαν το πικ.

 

Επίσης στην επαρχία Χουμπέι ο περιορισμός σταματάει την Τετάρτη ενώ στην πόλη- μηδέν, την Γιουχάν, ο περιορισμός θα σταματήσει στις 8 Απριλίου.

«Πρέπει όμως να υπάρχει επαγρύπνηση διότι μπορεί να υπάρξουν εστίες αναζωπύρωσης», είπε ο κ. Τσιόδρας. 

 

Και εξειδίκευσε, μιλώντας για το ζήτημα της ανοσοποίησης των πληθυσμών:

«Μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν πόσοι νόσησαν. Στη Κίνα πιστεύουμε ότι έχει νοσήσει αρκετά μεγάλος αριθμός κατοίκων αλλά στις υπόλοιπες χώρες δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερα δεδομένα για την ήπια συμπτωματολογία. Άτομα με διάρροια ή όσοι δεν μπορούν να μυρίσουν και να γευτούν ξέρουμε ότι νοσούν από κορωνοϊό. Η ανοσμία άλλωστε εμφανίζεται στο 40% των ασθενών που πέρασαν μία ίωση, εκτός κορωνοϊού. Έχουμε στοιχεία από Γερμανία και Βρετανία ασθενών με τέτοια εικόνα. Επίσης γνωρίζουμε ότι η ανοσμία ήταν το μοναδικό σύμπτωμα που εμφάνισε διάσημος μπασκετμπολίστας στις ΗΠΑ.

Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη στην απόκριση της πανδημίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες 100.000 κρούσματα εμφανίστηκαν εντός 2 μηνών και επόμενες 100.000 εμφανίστηκαν σε 4 ημέρες!

5 είναι τα βήματα προφύλαξης σε εκστρατεία ενημέρωσης του ΠΟΥ

  • Συχνό πλύσιμο χεριών
  • Κάλυψη με τον αγκώνα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε
  • Να μην αγγίζουμε μάτια, μύτη και στόμα
  • Να τηρούμε 1 μέτρο ο ένας από τον άλλο ακόμα κι αν μένουμε στο σπίτι.

Νέες οδηγίες για καραντίνα, κάποιων που πέρασαν λοίμωξη από κορωνοϊό ετοιμάζονται από τους Έλληνες εμπειρογνώμονες. Επίσης όσοι μένουν στο σπίτι και εμφανίζουν τα συμπτώματα, να παραμένουν εκεί, σε απόσταση από τους οικείους τους, να παρακολουθούν καθημερινά την υγεία τους, κυρίως με θερμομέτρηση αλλά να συμβουλεύονται καθημερινά αν χρειάζεται και γιατρό. 

Επίσης όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ο ΓΓ του ΟΗΕ κήρυξε παγκόσμια εκεχειρία επ' αφορμή της πάλης κατά του νέου ιού.

 

Τι είπε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε με την σειρά του ότι η ελληνική κοινωνία δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων. Και έδωσε στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία:

-έχουν ήδη σταλεί 1,3εκ. επιτυχή sms

-υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την διαδικασία του sms και θα πρέπει ή να ενημερωθεί καλύτερα από το forma.gov.gr ή να έχει χειρόγραφη βεβαίωση.

-Σε ελέγχους 17 πολιτών που νοσούν, όλοι ήταν στο σπίτι.

-Σε ελέγχους πολιτών σε απομόνωση ως στενών επαφών με κρούσματα, στους 161 οι  8 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν 5000 ευρώ πρόστιμα και ποινικές διώξεις.

- Σχετικά με τους επιβάτες επαναπατρισμού από Μαδρίτη και Βαρκελώνη ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Δυστυχώς για όσους έκαναν αρνητική κριτική, διαψεύστηκαν. Μία υγειονομική βόμβα ήταν έτοιμη και την αποτρέψαμε από το να σκάσει. Η απόφαση για την απομόνωση βασίστηκε σε μοντέλα ρίσκου που έχουν στην πολιτική προστασία, ίδια σε όλες τις χώρες. Βρέθηκαν 21 από τους 263 θετικοί στο κορωνοϊό. Συγκεκριμένα στην πτήση από Βαρκελώνη θετικοί ήταν 11 άνδρες και 3 γυναίκες. Και στην πτήση από Μαδρίτη θετικές ήταν 6 γυναίκες και 1 άνδρας. Μόλις ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση όσων βρίσκονταν κοντά τους στα αεροσκάφη, θα δοθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. Οι νοσούντες θα βρεθούν σε καραντίνα και οι υπόλοιποι θα πάνε σπίτια τους αλλά θα ελέγχονται καθημερινά. Κανείς δεν είναι υπεράνω των ελέγχων. Φανταστείτε να μην παίρναμε τέτοιου είδους μέτρα και να πήγαιναν στις οικογένειές τους», συμπλήρωσε.

Επίσης νέα, διευκρινιστικά μέτρα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:

-Οι βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένου από την η φόρμα Α πρέπει να φέρουν σφραγίδα του εργοδότη, αλλιώς είναι άκυρες.

-Οι εργαζόμενοι για κοινόχρηστα πολυκατοικιών πρέπει να έχουν βεβαίωση εργοδότη αλλά και βεβαίωση με αναλυτικά τις διευθύνσεις πολυκατοικιών στις οποίες θα πάνε καθημερινά.

-Αλλάζει το ωράριο στα σούπερ μάρκετ. Με δεδομένο ότι η κατάσταση στα σούπερ μάρκετ δείχνει να ομαλοποιήθηκε, από αυτήν  την Πέμπτη ως το Σάββατο 25 Απριλίου θα είναι ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή 7 π.μ. -9 μ.μ., τα Σάββατα 7 π.μ. -8 μ.μ. και τις Κυριακές θα παραμένουν κλειστά.

Ο κ. Χαρδαλιάς επίσης επισήμανε ότι «κάποιοι θέλουν να ξεγελάσουν τις αρχές.  Από αύριο οι έλεγχοι θα αυστηροποιηθούν. Μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι. Όσο πιο αυστηρά θα τα εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας».