NEA

22 νεκροί- 78 νέα κρούσματα και μία περιοχή της Ξάνθης σε αυστηρή καραντίνα

22 νεκροί- 78 νέα κρούσματα και μία περιοχή της Ξάνθης σε αυστηρή καραντίνα

Απο τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη 

 

"Ηρωικές μνήμες, μας θυμίζουν ηρωικές συμπεριφορές για αλληλεγγύη στο κοινό αγώνα έναντι του κοινού εχθρού" σημείωσε ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναφερόμενος σαφώς στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Σήμερα έχουμε 440.000 κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως και παραπάνω από 19.700 θανάτους. Στην Ελλάδα έχουμε 78 νέα κρούσματα και συνολικά από την αρχή της κρίσης 821. Νοσηλεύονται 134 αυτή τη στιγμή και από αυτούς το 60% είναι άνδρες , οι 53 σε ΜΕΘ. 

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη και οι περισσότεροι είναι άνδρες και περισσότεροι με υποκείμενα. Η επιδημία δεν έχει επιθετική αύξηση στη χώρα μας.

Ανακοινώθηκαν εξάλλου, άλλοι δύο θάνατοι με τον τελευταίο να είναι ένας 40χρονος από την Κρήτη και άρα συνολικά έχουμε 22 θανάτους στην χώρα μας. Η μέση ηλικία των νεκρών είναι τα 75 έτη, οι 18 άνδρες και 4 γυναίκες. Οι 21 από τους 22 είχαν  υποκείμενο νόσημα. Τέλος, 36 έχουν πάρει εξιτήριο ενώ έχουν γίνει παραπάνω από 10.000 εργαστηριακά τεστ.

Προσοχή μεγάλη σε γηροκομεία, μονάδες χρόνια πασχόντων και σπίτια με ηλικιωμένους

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για αυτούς τους χώρους με πολύ αυστηρά μέτρα πρόληψης αλλά και μέτρα έγκαιρης διάγνωσης για όλους τους αναπνευστικούς ιούς, μεταξύ αυτών και του κορωνοϊού και τις γρίπης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όχι μόνο για αυτούς που διαμένουν σε τέτοιους χώρους αλλά και για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Υπάρχει καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίου με ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, "παρόμοια εικόνα πρέπει να έχουμε για τα σπίτια μας αν έχουμε ανθρώπους υψηλού κινδύνου. Να μην έχουμε καθόλου επαφή μαζί τους. Ας απομονωθούμε σε άλλο δωμάτιο κι ας τους φροντίζει ένας μόνο από την οικογένεια που θα λαμβάνει ίδια αυστηρά μέτρα με αυτούς. Σε παραμικρή υποψία νόσου πρέπει να επικοινωνία με ΕΟΔΥ και γιατρό".

Όπως τόνισε εξάλλου ο καθηγητής, ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία. Μπορεί να υπάρχουν σοβαρά κρούσματα και σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας, όπως συμβαίνει στη γρίπη. 

Σημαντικό είναι σε ασθενείς απομονωμένους στο σπίτι τους επειδή νοσούν:

-Να παρακολουθούν στενά την υγεία τους με καθημερινή επικοινωνία με γιατρό.

-Να ζουν σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται  μόνο από τον ασθενή.

-Να τους φροντίζει ένα μόνο άτομο.

-Να μην δέχονται καμία απολύτως επίσκεψη.

-Να τηρούνται τα 1-2 μέτρα απόσταση σε όλα τα μέλη της οικογένειας μέσα στο ίδιο σπίτι.

-Να περιοριστεί η κινητικότητα του ασθενούς στο σπίτι. 

-Και να γίνεται χρήση μάσκας από αυτόν που φροντίζει το άτομο και από τον ίδιο τον ασθενή. Μετά την είσοδο στο δωμάτιό του, το άγγιγμα οποιαδήποτε επιφάνειας ή του ρουχχισμού του, πρέπει να κάνει ο φροντιστής καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό. Χειροπετσέτες μιας χρήσης είναι απαραίτητες μετά από κάθε πλύσιμο χεριών. Και να αποφεύγεται η άμεση επαφή με στοματικά υγρά, σάλιο, πτύελα, αλλά και τα χρησιμοποιημένα μάσκες, γάντια, χαρτομάντιλα. Όλα αυτά να απορρίπτονται σε σακούλα μέσα στο δωμάτιο του ασθενούς που θα κλείνει ερμητικά πριν μπει στα υπόλοιπα σκουπίδια του σπιτιού.

Πιάτα ποτήρια μαχαιροπίρουνα, σεντόνια, πετσέτες, πρέπει να πλένονται σχολαστικά και μάλιστα να τοποθετούνται σε διαφορετικό σάκο για άπλυτα. Να πλένονται στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία 60-90 κελσίου. Οποιαδήποτε αντικείμενα στο δωμάτιο του ασθενούς πρέπει να τα απολυμαίνουμε με αναλογία 4 κουταλάκια χλωρίνη προς ένα λίτρο νερό.

 

Ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία

Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς είπε με την σειρά του ότι "γιορτάζουμε ιστορικά γεγονότα αλλά γράφουμε και την δική μας ιστορία με μάχη άλλοι στη πρώτη γραμμή, κι άλλοι σεβόμενοι τα μέτρα από το σπίτι μας".

Διευκρίνισε σήμερα:

Όσοι φροντίζουν ζώα εντός ή εκτός του δήμου τους πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Για εκτός δήμου τάϊσμα κατοικιδίων ή αδέσποτων, να δικτυωθεί ο εθελοντής ή ιδιοκτήτης με τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις ή γείτονες ώστε να μην μεταβαίνει ο ίδιος. "Να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις σε άλλες περιοχές, για τάισμα εκτός του δήμου μας" είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για εντός του ίδιου δήμου τάϊσμα. έχει γίνει συνεννόηση με ΚΕΔΕ και θα υπάρξει δυνατότητα βεβαίωσης μετακίνησης για εκείνους που έχουν αναλάβει σίτιση αδέσποτων ζώων σε συγκεκριμένες περιοχές και ώρες. Υπάρχει και αρμόδιο γραφείο στο κάθε Δήμο που θα δίνει αντίστοιχη βεβαίωση. Θα αναφέρονται ο τόπος, η μέρα και οι ώρες  της εργασίας αυτής.

 

Επαναπατρισθέντες από Ισπανία

"Κάποιοι διαμαρτύρηθηκαν για δήθεν έλλειψη ενημέρωσης. Ενημερώθηκαν χθες πρώτοι οι νοσούντες πριν την δική μου ανακοίνωση χθες το απόγευμα, και στη συνέχεια οι αρνητικοί ενημερώθηκαν και αυτοί. Χθες το βράδυ αποχώρησαν 30 συνοδευόμενοι από έναν οικείο τους αφού ανέφεραν την ακριβή διεύθυνση του σπιτιού στο οποίο θα αυτοπεριοριστούν  επί 12 ακόμα ημέρες . Σήμερα φεύγουν και οι υπόλοιποι αφού έχουμε αναλάβει οι ίδιοι την μετακίνησή τους σε όλη την Ελλάδα. Οι 20 από 21 θετικούς στον κορωνοϊό θα παραμείνουν στο νοσοκομείο όσο και άλλα 22 άτομα που επέλεξαν να μείνουν στο ξενοδοχείο επειδή έχουν συγγενείς ευπαθών ομάδων στα σπίτια τους και δεν θέλουν να τους βάλουν σε κίνδυνο. Όποιος ήθελε, το έκανε αυτό και τους συγχαίρουμε" τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης ενημέρωσε ότι τα σημερινά κρούσματα προέρχονταν από 16 διαφορετικούς προορισμούς εκ των οποίων οι 7 δεν είχαν κρούσμα ούτε έχουν σήμερα. 

Πλήρης καραντίνα σε περιοχή της Ξάνθης 

Εννέα άτομα της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης τις τελευταίες 6 μέρες βρέθηκαν θετικοί στο κορωνοϊό. Κι αυτό σύμφωνα με τα μοντέλα που ακολουθούνται είναι ένδειξη αυξημένου πολλαπλασιαστή της νόσου. Έτσι, σε συνεννόηση με τοπικούς άρχοντες ότι από τις 6 σήμερα το απόγευμα κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη ο Δήμος Εχίνου, περιφέρειας Μίκης, περιφερειακής ενότητας Ξάνθης και επιβλήθηκε αυστηρός περιορισμός κίνησης των κατοίκων χωρίς εξαιρέσεις μέχρι 7 Απριλίου. Ο Δήμος θα αναλάβει τροφοδοσία σε τρόφιμα και φάρμακα. Το ΕΚΑΒ έχει στείλει ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο στο ΚΥ Εχίνου. Και το Γενικό Επιτελείο Άμυνας έστειλε προσωπικό στο νοσοκομείο Ξάνθης.

Για την τήρηση των μέτρων, είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία συμπολιτών μας ακολουθεί τις οδηγίες και οι ελάχιστοι που δεν το πράττουν, θέτουν σε κίνδυνο όλους και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν.

 

Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ εγκρίθηκε με ταχείες διαδικασίες και υλοποιείται πολύ σύντομα ώστε να μπει άμεσα σε εφαρμογή το πρόγραμμα με τις 500 μονάδες για κατ΄ οίκον εξετάσεις. "Επιπλέον έχουμε βεβαίωση από τον ΠΙΣ ότι έχει δώσει σαφή οδηγία να κρατήσουν ανοιχτά τα ιατρεία στην κρίση όλοι οι ιδιώτες γιατροί", είπε ο υφυπουργός Υγείας.

Σημείωσε μάλιστα ότι εφόσον τα ιδιωτικά ιατρεία δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, το κράτος θα καλύψει την ανάγκη αυτή!

Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι η δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης υπάρχει και στη χώρα μας και θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε και στην Ελλάδα για οποιαδήποτε υλικά γίνεται σε άλλες χώρες. Ήδη φτιάχνουμε μάσκες με τον τρόπο αυτό, σημείωσε.