NEA

Ισπανία: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ισπανία: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Οι Ισπανοί ξεκίνησαν σήμερα την ημέρα τους με την προοπτική του να παραμείνουν περισσότερο διάστημα κλεισμένοι στα σπίτια τους αφού το Κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πρώτες πρωϊνές ώρες ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση.

Το Κοινοβούλιο τελικά ψήφισε υπέρ της παράτασης των έκτακτων μέτρων --περιλαμβανομένης της κατάστασης αποκλεισμού που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και η μετακίνηση να επιτρέπεται μόνο για αγορά την τροφίμων και φαρμάκων και για εργασία-- για 15 ακόμα ημέρες έως τις 12 Απριλίου.

Πλειοψηφία 321 βουλευτών τάχθηκε υπέρ της παράτασης, ενώ 28 απείχαν. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, στήριξε τα μέτρα.

«Δεν είναι εύκολο να παρατείνεις την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κοινοβούλιο. «Είμαι πεπεισμένος ότι η μοναδική αποτελεσματική επιλογή απέναντι στον κορωνοϊό είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση».

Η Ισπανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη χώρα, καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε χθες αυτόν της Κίνας αφού μέσα σε μια ημέρα καταγράφηκαν 738 νέοι θάνατοι φθάνοντας συνολικά τους 3.434.

Η Ισπανία έχει τώρα τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, μετά τους 6.820 νεκρούς στην Ιταλία. 

Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να βρει προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίλα, έχουν παραγγελθεί μάσκες, γάντια και διαγνωστικά τεστ στην Κίνα αξίας 432 εκατ. ευρώ. Η χώρα έχει επίσης στραφεί στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για προστατευτικό εξοπλισμό και αναπνευστήρες. _Τ.