ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Στην εισαγωγή νέων -αλλά όχι καινοτόμων- φαρμάκων στη θετική λίστα προχωρά το Υπουργείο Υγείας

Στην εισαγωγή νέων -αλλά όχι καινοτόμων- φαρμάκων στη θετική λίστα προχωρά το Υπουργείο Υγείας

Από το Γιώργο Σακκά

Μπορεί η διαχείριση της  κρίσης λόγω κορωνοϊού να απορροφά την ενέργεια όλων των υπηρεσιακών φορέων του Υπουργείου Υγείας, όμως κάτι φαίνεται να κινείται όσον αφορά στην εισαγωγή θεραπειών στο σύστημα αποζημίωσης. Έτσι σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έγκριση για εισαγωγή στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων 32 σκευασμάτων, άμεσα αναμένεται να περιληφθούν σε αυτόν και άλλα σκευάσματα, κυρίως γενόσημα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαρτίου, με απόφαση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια εντάχθηκαν στη θετική λίστα 31 σκευάσματα, από τα οποία 6 ήταν πρωτότυπα (κυρίως αφορούν σε αλλαγή συσκευασίας), 7 ήταν βιο-ομοειδή και 19 γενόσημα. Από τη νέα λίστα δεν υπάρχει κανένα νέο καινοτόμο φάρμακο, γεγονός που δείχνει ότι έχουμε συμπληρώσει περί τους 20 μήνες, όπου η Ελλάδα δεν αποζημιώνει καμιά νέα θεραπεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, εκτός της αποζημίωσης παραμένουν και περί τα 100 γενόσημα τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν πάρει τιμή κι έχουν περάσει και τη διαδικασία αξιολόγησης από την επιτροπή ΗΤΑ. Επειδή η απόφαση περιέχει μόνο 19, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έθεσε το ζήτημα στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο άμεσα αναμένεται να εκδώσει νέα απόφαση με βάση την οποία θα εισαχθούν και τα σκευάσματα αυτά στη θετική λίστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των βιο-ομοειδών είναι και 5 νέα τα οποία έχουν ως ένδειξη τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όπως αναφέρεται εισήχθηκαν στην θετική λίστα κατόπιν θετικής εισήγησης για ένταξη στο θετικό κατάλογο χωρίς παραπομπή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Τα σκευάσματα αυτά μπορούν να συνταγογραφούνται και στη συνεχεία θα υπάρχει και διαπραγμάτευση. Η τιμή που θα προκύψει θα ισχύσει αναδρομικά, όπως συνέβη και με τη διαπραγμάτευση των θεραπειών για την Ηπατιτιδα C.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αξιολόγησης, πριν από μία εβδομάδα, αποφασίστηκε η άρση των περιορισμών αποζημίωσης για τα φαρμακευτικά σκευάσματα Opdivo, Yervoy, Zelboraf, Cotellic, Mekinist, Tafinlar και Keytruda σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα με τη μετάλλαξη BRAF V600, που είχαν τεθεί στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων και στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, βάσει της σχετικής απόφασης και της εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού για το μεταστατικό μελάνωμα η οποία είχε ισχύ μέχρι και τις 29-2-2020.