ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απογοήτευση και οργή φαρμακοποιών για τα ΜΜΕ

Απογοήτευση και οργή φαρμακοποιών για τα ΜΜΕ

«Εδώ μας εμφανίζουν ως κερδοσκόπους, όταν διεθνώς αναγνωρίζουν το ρόλο μας»

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις από φαρμακοποιούς τις τελευταίες μέρες στα δελτία ειδήσεων, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, όπως επίσης και σε εφημερίδες και σε διαδικτυακά μέσα, δυστυχώς όμως όχι με την ιδιότητα του επαγγελματία υγείας αλλά εκείνη του εμπόρου, κάτι που έχει εξοργίσει αλλά και απογοητεύσει τον κλάδο, ειδικά τη στιγμή που μέσα στο Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα COVID-19 σε φαρμακοποιό, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί αυτό να μην είναι και το μοναδικό.

Οι Έλληνες φαρμακοποιοί αισθάνονται ότι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μίας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησής τους ως οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, της αδυναμίας του κράτους να μπορέσει να βάλει μία τάξη στην αγορά των υλικών, που βρίσκονται σε έλλειψη στην αγορά. Εμφανίζονται λοιπόν ως ανάλγητοι έμποροι που αισχροκερδούν σε βάρος του πολίτη ως οι τελικοί κρίκοι μίας αλυσίδας διακίνησης που είναι αναγκασμένοι να απολογηθούν στον πελάτη τους για τις υπερβολικές αυξήσεις όσων βρήκαν την ευκαιρία σε περίοδο κρίσης να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι την τεράστια παγκόσμια ζήτηση σε μάσκες και αντισηπτικά, ως να είναι εκείνοι που τελικά κερδοσκοπούν.

«Η διατίμηση σε κάποια είδη αυτή τη στιγμή μπορεί να ήταν και απαραίτητη». Αυτό ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θανάσης Παπαθανάσης υπερασπιζόμενος στο CONTRA CHANNEL τον κλάδο. Στην προσπάθειά του να δώσει μία πειστική απάντηση  γιατί όλα αυτά που ακούγονται περί κερδοσκοπίας από τους φαρμακοποιούς είναι ανεδαφικά αντέστρεψε το ερώτημα. Εξήγησε ότι «επειδή εμείς είμαστε επιστήμονες άνθρωποι και κάποιοι προσπαθούν να μεταφέρουν ότι αισχροκερδούμε»  υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση ότι «όταν έρχεται ένας άνθρωπος τον οποίο εμείς έχουμε πελάτη 365 μέρες το χρόνο, είναι δυνατόν εμείς να πάμε να κερδοσκοπήσουμε για να βγάλουμε από τη μάσκα, τι; Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα τεράστιο παιχνίδι αισχροκέρδειας, όχι μόνο σε επίπεδο της χώρας μας αλλά σε παγκόσμιο».

Σκληρή κριτική στην πολιτική του υπ. Ανάπτυξης

Σε όλο αυτό πήρε θέση ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ο οποίος αναγνώρισε ότι σ’ ένα μεγάλο βαθμό οι φαρμακοποιοί έχουν δίκιο. Ζήτησε ωστόσο από τον κ. Παπαθανάση να μην βάζει το χέρι του στη φωτιά για όλους τους συναδέλφους του και αναφέρθηκε σε περίπτωση συγκεκριμένου φαρμακοποιού –δίνοντας ονοματεπώνυμο του φαρμακοποιού και διεύθυνση του φαρμακείου του- στον οποίο, όπως είπε «ανατέθηκε, με απευθείας ανάθεση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με υπογραφή Γενικού Διευθυντή (στα στοιχεία είναι στη διάθεση του DailyPharmaNews) μάσκες FFP2, 100 τεμάχια, προς 15 ευρώ (συν ΦΠΑ), αντισηπτικά gel χεριών 1000 ml, 300 τεμάχια προς 20 ευρώ η μία (συν ΦΠΑ), μάσκες χειρουργικές, 1500 τεμάχια προς 3,44 ευρώ η μία  (συν ΦΠΑ), γάντια latex, 500 τεμάχια προς 9,5 ευρώ το τεμάχιο (συν ΦΠΑ), και αντισηπτικά gel χεριών 100 ml 70% αιθανόλης, 200 τεμάχια προς 8,5 ευρώ το τεμάχιο (συν ΦΠΑ). Σημείωσε δε ο κ. Πολάκης για να αναδείξει την υπερβολή στις τιμές ότι την ίδια μάσκα που ανατέθηκε στον εν λόγω φαρμακοποιό, την παίρνει με 2,95 το τεμάχιο. Μάλιστα ο κ. Πολάκης ανέφερε πως ό,τι συμβαίνει στην αγορά, γίνεται με την κάλυψη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε, «εδώ και 15 μέρες, παρά τις ερωτήσεις, παρά τα στοιχεία που φέρνουμε, κρατά φανάρι στους μαυραγορίτες». Σημείωσε δε ο κ. Πολάκης, ότι στην Κύπρο, όπου επίσης υπάρχει δεξιά κυβέρνηση, έβαλαν διατίμηση σε αυτά τα προϊόντα που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και είναι ελλειπτικά. Αντίθετα στην Ελλάδα ακολουθείται μία πολιτική που στηρίζεται στη διατήρηση ενός σταθερού ποσοστού κέρδους στη λιανική τιμή, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη τον έλεγχο της χονδρικής τιμής που έτσι μένει ανεξέλεγκτη. Κατέληξε 

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης απάντησε ξεκάθαρα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακοποιών δεν λειτουργεί παραβατικά και ότι «εάν υπάρχει κάπου κάποιος συνάδελφος που κερδοσκοπεί, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί», με τον κ. Πολάκη να ανταπαντά ότι το πρόβλημα της κερδοσκοπίας είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας. «Άμα ορίσει το πλαίσιο η πολιτική ηγεσία , ο συνάδελφός σου δεν μπορεί να κλέψει»

Πάντως ο κ. Παπαθανάσης, όπως προαναφέρθηκε  μίλησε για διατίμηση. «Η διατίμηση σε κάποια είδη αυτή τη στιγμή μπορεί να ήταν και απαραίτητη για να είμαστε καθαροί με τους πελάτες μας, με τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται 365 μέρες το χρόνο και νομίζω ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να εκτεθούμε για 5 – 10 λεπτά στη μάσκα για κανέναν λόγο, επιστήμονες φαρμακοποιοί που έχουμε δώσει όρκο να στηρίζουμε τη δημόσια υγεία και τον συμπολίτη μας.

Αλλού ευγνωμονούν τον φαρμακοποιό

Και ενώ οι φαρμακοποιοί στη χώρα μας βρίσκονται στα κανάλια, αναγκασμένοι να «απολογούνται» για τις ελλείψεις και την αισχροκέρδεια, σε άλλες χώρες υπάρχει μία άλλη εικόνα για τον κλάδο.

Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο που ανέβασε στο facebook το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Δαγρές με τίτλο «Φαρμακοποιοί στις επάλξεις: Στα άλλα κράτη αναγνώριση, στην Ελλάδα συκοφάντηση και ψέματα (αναδημοσίευση από το blog "farmakopoioi".). Αναφέρει λοιπόν το κείμενο που συνοδεύεται από χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τον τρόπο που οι πολίτες στη Γερμανία δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους φαρμακοποιούς:

«Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση σε εξέλιξη, η οποία έχει κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, με όλα τα κράτη το ένα μετά το άλλο να επιβάλουν γενικευμένες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, κάποιοι βρίσκονται στις επάλξεις για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που αγωνιά. Τον κόσμο που έχει χάσει τη διάθεσή του, τον κόσμο που περιμένει μια ευχάριστη είδηση για να αλλάξει την ψυχολογία του.

Αυτονόητο είναι ότι στην πρώτη γραμμή της μάχης βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα σώματα ασφαλείας και όλοι εκείνοι οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη για την καταπολέμηση της νόσου, την επιβολή της τάξης και την όσο το δυνατόν πιο ομαλή κοινωνική ζωή.

Κάπου εκεί κοντά βρισκόμαστε και εμείς οι φαρμακοποιοί. Όταν πολλά ιατρεία έχουν κλείσει, η συνταγογράφηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τα φαρμακεία είναι ανοιχτά για να σταθούν δίπλα στον πολίτη και να τον εξυπηρετήσουν.

Παρόλα αυτά, οι φαρμακοποιοί βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα. Με λύπη παρατηρούμε ότι τα φαρμακεία αποτελούν ήδη το «μαύρο πρόβατο» των ειδήσεων όπου δεσπόζουν λέξεις ανεπίτρεπτες όπως «αισχροκέρδεια», «τζίροι στο Θεό», «χρυσωρυχείο» κλπ.

Το φαρμακείο, ως τοποθεσία συνάθροισης, αποτελεί εν δυνάμει υγειονομική βόμβα και πρέπει να προστατευθεί. Δυστυχώς όμως η πολιτεία δεν έχει νοιαστεί να μας προστατεύσει. Δε μιλούμε για οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά για τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό. Στη γειτονική Βουλγαρία αλλά και σε άλλες χώρες η πολιτεία έχει μεριμνήσει να δοθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός. Μόνοι μας μέσω των συλλόγων μας λάβαμε τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Με δικά μας έξοδα έχουμε προσθέσει πλεξιγκλας, ειδικά φινιστρίνια, ειδικές σημάνσεις, ειδικές στολές, μάσκες για να προστατέψουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά κυρίως τους πελάτες-ασθενείς που είναι εν δυνάμει φορείς του ιού.

Τι βλέπουμε λοιπόν στα ΜΜΕ αυτές τις μέρες; Βλέπουμε υπουργούς να διαφημίζουν μόνο το κανάλι των σούπερ μάρκετ ως κανάλι διανομής των αντισηπτικών, βλέπουμε να δείχνουν εικόνες από δήθεν αισχροκέρδεια και κλιμάκια ελέγχων να μας κάνουν «ντα», βλέπουμε να επιβάλλονται αχρείαστες γραφειοκρατικές ενέργειες για αναζήτηση παρελθοντικών τιμολογίων. Βλέπουμε επίσης να προσβάλουν σε εθνικό δίκτυο το πρόσωπο του προέδρου του θεσμικού μας οργάνου.

Αντί για ένα μεγάλο ευχαριστώ, εισπράττουμε αχαριστία. Μιλούν για αισχροκέρδεια όταν οι πρώτες ύλες είναι αυτές που έχουν τετραπλασιαστεί. Μιλούν για αισχροκέρδεια όταν λίγες μέρες πριν βλέπαμε φωτογραφικές αναθέσεις διάθεσης υγειονομικού υλικού σε υπέρογκες τιμές από το ίδιο το κράτος! Οι σπατάλες που γίνονται από το κράτος για να εξυπηρετηθούν ημέτεροι ακόμα και σε αυτές τις εποχές χτυπάνε κόκκινο! Ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά κέντρα θησαυρίζουν αλλά δε τρέχει κάστανο! Όχι μόνο αυτό, αλλά θα ενταχθούν ταυτόχρονα και στα μέτρα στήριξης!

Αντιθέτως τι βλέπουμε να γίνεται στη Γερμανία πχ; Εκεί καθημερινά οι συνάδελφοι βρίσκουν ανώνυμα μηνύματα με ένα απλό ευχαριστώ που ο φαρμακοποιός είναι εκεί στο καθήκον. Εκεί το κράτος ευγνωμονεί τους φαρμακοποιούς, τα ασφαλιστικά ταμεία επιδοτούν με επιπλέον αποζημίωση στις συνταγές για βοήθεια σε ανήμπορους συνανθρώπους μας, ενώ η αναγνώριση από τα εκεί ΜΜΕ είναι καθημερινή. Δείτε μερικές μόνο φωτογραφίες που μας στέλνουν Γερμανοί συνάδελφοι»