NEA

Επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ προτείνει η ΠΟΕΔΗΝ με διαχείριση από το ΕΚΑΒ

Επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ προτείνει η ΠΟΕΔΗΝ με διαχείριση από το ΕΚΑΒ

Τη μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με κλίνες ΜΕΘ και αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ επισημαίνει ότι «διαχρονικά υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ στο σύστημα» και ταυτόχρονα προτείνει τη λύση της επίταξης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Αναλυτικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «το Νοέμβριο του 2019 δημοσιοποιήσαμε έρευνα από όλα τα Νοσοκομεία της χώρας για την κατάσταση σε κλίνες ΜΕΘ (αρ.πρωτ.2347/25.11.2019). Στη χώρα μας, λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης αντί για 3.500. Στην Αττική, για 6εκ. πληθυσμό λειτουργούσαν 224. Τόσες ήταν οι κλίνες που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και παρότι το ζητήσαμε δεν προσέλαβε έγκαιρα προσωπικό προκειμένου να αναπτύξει τουλάχιστον τις 100 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές αν και πλήρως εξοπλισμένες.
Και τα προηγούμενα χρόνια με την εποχική γρίπη οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ εκτινάσσονταν στους 90 ασθενείς. Και τότε, οι εντατικολόγοι σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ήταν αναγκασμένοι να επιλέγουν ποιος διασωληνωμένος ασθενής που βρισκόταν στη λίστα αναμονής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Κάθε χρόνο, το σύστημα επιχειρούσε την ενοικίαση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά το χειμώνα με το κύμα της εποχικής γρίπης. Ο ιδιωτικός τομέας, όμως, δεν ανταποκρινόταν, παρότι το δημόσιο πλήρωνε αδρά. Κράταγε τις ΜΕΘ για δική του χρήση»...

«Το κόστος ενοικίασης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ είναι δυσβάστακτο για το δημόσιο»

Αυτό τονίζει στη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, κάτι που προφανώς συνάδει με τα ποσά αποζημίωσης που έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες και αφορούν στην αύξηση κατά 100% της τιμής αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ (από 800 στα 1.600 ευρώ)! Είναι γνωστή η πρακτική του υπουργείου Υγείας, επί σειρά ετών, να συμφωνεί με τον ιδιωτικό τομέα για την ενοικίαση κλινών ΜΕΘ όταν το επιβάλλουν εποχικά οι ανάγκες, όπως στην έξαρση της γρίπης, για παράδειγμα. Στην πράξη, συνήθως αυτό δεν πραγματοποιείται (όπως σωστά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ) επειδή οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών κρατούν για δική τους χρήση τις κλίνες τους. Παρόλα αυτά, το κόστος ενοικίασης –όπως έχει καθοριστεί από το 2017 έως την πρόσφατη ανακοστολόγηση από την κυβέρνηση– ήταν 800 ευρώ τις τρεις πρώτες ημέρες νοσηλείας, από την τέταρτη μέρα νοσηλείας έως τη δέκατη πέμπτη ημέρα 550 ευρώ και από τη δέκατη έκτη ημέρα νοσηλείας και μετά 400 ευρώ. Προ ολίγων ημερών, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε το κόστος να ανέρχεται για τις πρώτες τρεις ημέρες νοσηλείας 1.600 ευρώ και για μετά την τέταρτη μέρα νοσηλείας 1.300 ευρώ, κάτι που δεν αρνήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αλλά δεν έπεισε κιόλας με τις εξηγήσεις που έδωσε.

 «Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και τη διαχείριση να την έχει το ΕΚΑΒ», προτείνει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Είναι ανάγκη να προμηθευτούμε όσους περισσότερους αναπνευστήρες μπορούμε έστω και την ύστατη στιγμή!!! Να λειτουργήσουν όσο περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, κλίνες Αυξημένης Φροντίδας και αρνητικής πίεσης. Έτσι μόνο, αυξάνουμε τις πιθανότητες να αντέξει το υγειονομικό μας σύστημα την κρίση», καταλήγουν, στην ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.