NEA

Ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση: «Πρέπει να προστατευτούν οι φροντιστές μας για να μείνουμε κι εμείς προστατευμένοι»

Ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση: «Πρέπει να προστατευτούν οι φροντιστές μας για να μείνουμε κι εμείς προστατευμένοι»

Ανεπαρκείς οι κρατικές οδηγίες, αδιάφοροι στις προειδοποιήσεις μας οι αρμόδιοι υπουργοί

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Καταγγέλλοντας το κενό -στα κατεπείγοντα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση στις 20 Μαρτίου- κενό το οποίο αφορά την προστασία των φροντιστών των ενηλίκων ασθενών με αναπηρία που τελούν υπό καθεστώς κατ’οίκον περιορισμού, οι Έλληνες πάσχοντες με Πνευμονική Υπέρταση και οι Φροντιστές τους και το Δ.Σ. του Συλλόγου «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας – H.P.H», δημοσίευσαν σήμερα κατεπείγουσα ανακοίνωση στον τύπο για την προστασία των εκπροσωπούντων Ελλήνων ασθενών και φροντιστών ανά την επικράτεια, ως επίσημο αίτημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Η μέριμνα των φροντιστών μας, αφού είμαστε από τις πιο επικίνδυνες ομάδες ευπαθών ασθενών -νοσώντας κυρίως από ένα θανατηφόρο πνευμονολογικό νόσημα με εγκαταστημένο τον παράγοντα της υποξαιμίας και της δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας- είναι επιβεβλημένη».

Παρόλα αυτά, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης, που εκδόθηκε στις 20/03/20 με αριθμό φύλλου 68, δεν υπάρχει καμία αναφορά στους φροντιστές των ενηλίκων ασθενών με αναπηρία που τελούν υπό καθεστώς κατ’οίκον περιορισμού.

Όπως ανέφερε στο dailypharmanews,  η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας, Ιωάννα Αλυσανδράτου, σχετικές με το θέμα επιστολές έχουν σταλεί από τις 23 Μαρτίου, με καθημερινές έκτοτε υπενθυμίσεις και στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στους κ.κ. Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη, αλλά και σε όλους τους συναρμόδιους των δύο υπουργείων, χωρίς καμία απολύτως ανταπόκριση. Συγκεκριμένα, η κα Αλυσανδράτου εξηγεί ότι τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από το πρώτο περιστατικό άρνησης σε φροντιστή άδειας εργασίας από το σπίτι (ήδη τα σχετικά περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στο σύλλογο είναι τέσσερα). «Δεν έχει νόημα να έχουμε κλειστεί όλοι οι ασθενείς και οι οικογένειές μας μέσα στο σπίτι, ενώ οι φροντιστές μας, τα άτομα που έχουμε καθημερινά απόλυτη ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της νόσου μας, να κυκλοφορούν εκτεθειμένοι στον ιό, καθώς είναι όλοι τους εργαζόμενοι».

 

Οι ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση επιφέρει στον ασθενή πολλαπλές συνοσηρότητες, ενώ -πάσχοντας δευτεροπαθώς από πνευμονική υπέρταση- νοσεί ταυτόχρονα και από άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως Λύκο, Σκληρόδερμα, ΧΑΠ, Πνευμονική Ίνωση, Συγγενείς καρδιοπάθειες, πυλαία υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα, νεφρική ανεπάρκεια, και άλλες. Για τη γενική αντίληψη, η πλειοψηφία των ασθενών με πνευμονική υπέρταση, ανεξαρτήτως αιτίας, έχουν ποσοστά αναπηρίας ΚΕΠΑ άνω του 80%. 

«Υπάρχουν χιλιάδες άτομα στη χώρα με χρόνιες παθήσεις που ο κορoνοϊός μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο τους και να κινδυνέψουν να χάσουν τη ζωή τους ανά πάσα στιγμή.Τα  άτομα με πνευμονολογικά προβλήματα επιβαρυμένα δε και με άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως αυτά της πνευμονικής υπέρτασης, έχοντας ήδη εξαιρετικά εύθραυστη υγεία, θα χάσουν δεδομένα τη μάχη με τον ιό».

Η φροντίδα αυτών των ήδη περιορισμένων ασθενών ήταν και παραμένει αποκλείστηκα στα χέρια των φροντιστών τους.

 

Δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τους ασθενείς των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων

«Τα κυβερνητικά μέτρα πρότειναν τον περιορισμό κατ’οίκον της πλειοψηφίας της κοινωνίας, χωρίς καμία στοχευμένη προστασία για τους ασθενείς τόσο σοβαρών ευπαθών ομάδων, με αυξημένη την πιθανότητα μολύνσεώς μας και τελικώς του θανάτου μας. Η γενική οδηγία ότι “όσοι έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και τις ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ”, δεν είναι αρκετή για να σώσει τη ζωή μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο φροντιστής ενός ασθενή με πνευμονική υπέρταση είναι ο συνδετικός κρίκος του ασθενή με την ίδια τη ζωή, αφού έχει την ουσιαστική φροντίδα στην καθημερινότητα του πάσχοντα, μπάνιο, φαγητό, αλλαγή φαρμάκων για τις αντλίες 24ωρης έγχυσης, κατά συνέπεια, η αποτροπή μεταφοράς  μικροβίων και ιών είναι ζωτικής σημασίας.

«Οι φροντιστές μας πρέπει να εργάζονται μόνο από το σπίτι, όπως οι ασθενείς μας  και να μπορούν να λαμβάνουν άδεια  ειδικού σκοπού, διότι, εάν δεν απομονωθούμε ουσιαστικά, η έκθεση μας στον δεδομένα για εμάς θανατηφόρο κορωνοϊό, είναι αναπόφευκτη», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας, Ιωάννα Αλυσανδράτου, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα προστασίας και αερισμού του χώρου που παραμένουν ασθενείς με ΠΥ πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικά καθώς ο ιός παραμένει στην ατμόσφαιρα.

«Ζητάμε κατεπειγόντως την άμεση παρέμβαση όλων, της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των αρμοδίων υπουργείων και των υπουργών αυτών καθώς κι όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση αναθεώρηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με αριθμό φύλλου 68, συμπεριλαμβάνοντας και τους φροντιστές ασθενών υψηλότατου κινδύνου, όπως της πνευμονικής υπέρτασης, με στόχο την πραγματική προστασία της ζωής μας».

Απαντώντας σε ερώτηση του dailypharmanews, σχετικά με το θλιβερό περιστατικό του άτυχου Γερμανού Καθηγητή που κατέληξε πριν λίγες ημέρες στην Κρήτη, χτυπημένος από κορονοϊό, ενός υγιούς νέου ανθρώπου που παρουσίασε μία σπάνια –όπως δηλώνουν οι ειδικοί– επιπλοκή της νόσου που εκδηλώνεται με θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, η κα Αλυσανδράτου επεσήμανε ότι σε ασθενείς με επιβαρημένο πνευμονικό σύστημα –πολλοί από τους οποίους πάσχουν από χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση (ΧΘΠΥ)προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η συγκεκριμένη επιπλοκή της νόσου CoVid-19, τη στιγμή μάλιστα που λόγω της έξαρσης του ιού αναβάλλονται και τα χειρουργεία της πνευμονικής ενδαρτηρεκτομής (ΠΕΑ) και της αγγειοπλαστικής των πνευμονικών αρτηριών με μπαλόνι (balloon pulmonary angioplasty, ΒΡΑ).